PRODUKT TYGODNIA: Suszone liście moringi- multiwitamina bez chemicznych dodatków
Moringa oleifera to prawdziwy hit wśród osób dbających o zdrowie. Zasługuje na taką samą uwagę jak jarmuż. Zawiera wiele ważnych dla zdrowia naturalnych przeciwutleniaczy, bogactwo witamin i minerałów. To multiwitamina w najczystszej postaci! Koniecznie powinni ją uwzględnić w diecie anemicy i weganie.
Moringa Oleifera to tropikalne drzewo, którego ojczyzną są Indie. Jest szeroko uprawiana w Indiach, południowo-wschodniej Azji i wschodniej Afryce. Właściwości drzewa są znane i wykorzystywane od tysięcy lat. Jadalne są wszystkie części drzewa: owoce (strąki) smakują jak fasolka szparagowa, nasiona w swoim smaku przypominają orzeszki ziemne, korzenie pachną smakują jak chrzan i wreszcie liście moringi, których smak jest trawiasty i ziemisty, przypominają szpinak, ale można w nich wyczuć nutkę goryczy.
Moringa jest niezwykłą rośliną nie tylko dlatego, że zawiera cenne składniki odżywcze. Potrafi przetrwać w skrajnej suszy w gorącym subtropikalnym klimacie. Kiedy wszystkie rośliny wokół więdną, ona z uporem rozwija kolejne listki i to w miejscach, gdzie wśród ludności występuje chroniczne niedożywienie. Stąd w Senegalu zyskała przydomek „roślina, która nigdy nie umiera”.
Dlaczego warto sięgnąć po moringę?
Roślina zaliczana jest do superfoods, czyli do żywności o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera pełny zestaw aminokwasów (co jest rzadko spotykane wśród żywności pochodzenia roślinnego), liście są bogate w witaminę C, A, E oraz w różne minerały. Znajdują się w nich przeciwutleniacze, szeroka gama polifenoli, kwasów fenolowych, flawonoidów i glukozynolanów. Roślina jest wyjątkowa, ponieważ cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych.
By pokazać to obrazowo, wiele źródeł podaje, że zawiera:
7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze,
15 razy więcej potasu niż banany,
17 razy więcej białka niż mleko,
25 razy więcej żelaza niż szpinak,
2 razy więcej białka niż soja,
4 razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy,
4 razy więcej witaminy A niż marchew.
Liście moringi- jak spożywać?
W naszym sklepie znajdziecie suszone liście moringi zarówno cięte, jak i sproszkowane. Który produkt wybrać? To zależy od tego, w jaki sposób zamierzasz ją spożywać. Jeśli jesteś wielbicielem smothie to lepiej wybrać zielony proszek, jeśli wolisz herbatki, to cięte liście będą w sam raz dla ciebie. Suszone liście moringa można spożywać na wiele sposobów. Oprócz parzenia i dodawania ich do smoothie można po prostu posypać nimi kanapkę, dodać do zupy, sosów.
Pamiętaj: najlepiej spożywać suszone liście moringi na surowo- dodając ją do przestudzonych zup czy smoothie. Wtedy suszone liście zachowają najwięcej witamin.
Moringa- odpowiednia dla dzieci, ale niepolecana kobietom w ciąży!
Moringa rośnie w krajach, w których występuje chroniczne niedożywienie, przez lokalną społeczność jedzona jest prosto z drzewa. Liście moringi w smaku przypomina liście szpinaku, które niejeden z nas uwielbia jeść na surowo. Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje ją jako jedną z roślin, która odgrywa dużą rolę w leczeniu i zapobieganiu niedożywienia u dzieci w krajach słabo rozwiniętych. Można przemycić ją np. do jogurtu czy do innych dań. Trzeba pamiętać o tym, że liście moringi mają silne właściwości i działanie, dlatego wskazane jest jej stopniowe wprowadzanie do swojej diety. Osoby z poważnymi schorzeniami powinny konsultować suplementację z lekarzem. Produkt nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży ze względu na jej działanie poronne, nie poleca się je również matkom, które karmią.
Kto szczególnie powinien zainteresować się moringą?
Weganie i wegetarianie,
bo zawiera pełny zestaw aminokwasów, co jest rzadko spotykane w roślinach;
Poszukiwacze multiwitaminy w naturalnej formie,
by zachować witalność każdego dnia;
Cierpiący na anemię,
bo zawiera duże ilości żelaza i dostarcza organizmowi ogromnych ilości witamin i minerałów;
Dbający o zdrowie, w ramach zdrowej zbilansowanej diety,
by czuć się dobrze każdego dnia;
Wszyscy, którym spada odporność w okresie jesienno zimowym,
by nie dopuścić do przeziębienia i grypy;
Cukrzycy,
bo reguluje poziom cukru we krwi;
Przebywający na diecie redukcyjnej,
bo jest produktem niskokalorycznym i dostarcza wielu witamin i minerałów.
Moringa oleifera to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, na którą warto zwrócić uwagę. Czy to przypadek, że ta cenna roślina rośnie właśnie tam, gdzie występuje chroniczne niedożywienie? To prawdziwa moc witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Korzystajmy z niej!