PRZEPISY: Batony mocy i zdrowe przekąski nie tylko dla najmłodszych
Atrakcyjną formą ziaren - szczególnie dla dzieci na pewno będą ziarna ekspandowane - są chrupiące, lekkie i świetnie smakują słodko jak i słono. Zawierają błonnik, więc z powodzeniem mogą zastępować pieczywo.
Oto 4 proste przepisy na zdrowe przekąski, które zrobisz samodzielnie
Przepis na:
Domowe bakaliowe batony energetyczne
Bez dodatku cukru, z suszonymi owocami, są solidnym zastrzykiem energii, do tego są zdrowe, pełne witamin i błonnika. Zaletą tego przepisu jest to, że możesz dowolnie komponować składniki swojego batona, wybierając te bakalie, które lubisz najbardziej.
Pamiętaj tylko, żeby proporcjonalnie w przepisie znalazło się 250-300g bakalii łącznie.
Składniki:
- 150g płatków owsianych
- 100g daktyli namoczonych w 100ml wrzątku
- 5g masła orzechowego
- 3 łyżki miodu/melasy/syropu klonowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
- 50-70 g orzechów - włoskich, laskowych, pistacjowych, itp.
- 50 g żurawiny suszonej
- 50g moreli suszonych
- 50g migdałów blanszowanych
- opcjonalnie szczypta soli
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem dolej miód/inne słodzące, i zmiksuj razem na gładką masę za pomocą blendera. Dodaj masło orzechowe i kakao i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Masę połączy z płatkami owsianymi i bakaliami. Warstwę ok. 1-2cm grubości wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pokrój na paski (takiej szerokości, jakiej chcemy mieć batony). Piecz ok. 30 minut w temp. 180ºC.
Po wystudzeniu zdejmij z blaszki i podziel na porcje.
Przepis na:
Czekoladowe kule z ekspandowanym ziarnem
Pyszne, proste w przygotowaniu i lekkie przekąski dla małych i dużych. Przygotujesz je w domu z prostych, niewyszukanych składników.Składniki:
- gorzka czekolada dobrej jakości(ew. karob/kakao+olej kokosowy lub masło)
- gryka ekspandowana, amarantus ekspandowany/pszenica lub kasza jaglana ekspandowana (1 opakowanie, ok. 100g)
To prostszy przepis - możecie tez pokusić się o zrobienie własnej masy czekoladowej z użyciem kakao naturalnego lub karobu, oleju kokosowego nierafinowego i ksylitolu lub cukru kokosowego - to zdrowa i cenna przekąska.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w garnku na małym ogniu na płynną masę, uważając, by się nie przypaliła.
(Wersja bez czekolady:Dodaj olej kokosowy, kakao i na końcu cukier.)
Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Do ciepłej (nie gorącej) masy dodaj ekspandowane ziarno, wymieszaj niezbyt energicznie i ręcznie uformuj kulki. Wstaw do lodówki na ok. godzinę i gotowe!
Przepis na:
Wegański baton bananowy
Składniki:- 2 duże, dojrzałe banany
- 1 i ½ kubka płatków owsianych
- garść orzechów laskowych
- szczypta soli
- dwie łyżki ksylitolu
- garść suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj rozgniecione banany z płatkami owsianymi. Dodaj olej kokosowy, ksylitol, wymieszaj ponownie i dodaj resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.
Przepis na:
Orzechowe batoniki mocy
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 szklanka mieszanki studenckiej
- ½ szklanki syropu klonowego
- ½ szklanki masła orzechowego
- łyżka oleju kokosowego
W garnku podgrzej masło orzechowe z syropem klonowym. Dodaj resztę produktów, wymieszaj i przelej do formy. Odłóż w chłodne miejsce, by masa zgęstniała. Kiedy całość ostygnie, pokrój na kawałki.
Smacznego!