PRZEPISY: Szaszłyki sojowe - pełne witamin bezmięsne danie

2020-07-13
PRZEPISY: Szaszłyki sojowe - pełne witamin bezmięsne danieGdy robi się cieplej przychodzi czas grillowania. Polacy grillują nie tylko tradycyjnie na działkach, w ogródkach, ale również coraz częściej na swoich balkonach. Oprócz królującej na grillu kiełbasy, karkówki i skrzydełek z kurczaka coraz częściej pojawiają się różne wariacje i dania bezmięsne. Jemy coraz więcej warzyw z grilla i umiemy je przygotowywać na różne sposoby.
Zielona Esencja przygotowała dla Was bezmięsny przepis na szaszłyki z grilla - sprawdzony przez naszą redakcję. Spróbujcie, a może przekonacie się, że soja i warzywa również mogą królować na piknikach i rodzinnych grillach - mało tego - wielu nawet się nie pozna, że w daniu tym nie ma mięsa!

Co potrzebujesz, aby przyrządzić pyszne szaszłyki sojowe?

szaszlyki-sojowe-bezmiesne

  • Warzywa: takie jak lubisz, jednak najlepszym połączeniem jest papryka, cebula, pieczarki, cukinia
  • Alternatywa dla mięsa: kostka sojowa lub kotlety sojowe - uprzednio namoczone i nasączone marynatą
  • Przyprawy do marynaty: może to być tradycyjna przyprawa do grilla, do gyrosa, sos sojowy, papryka czerwona, czosnek mielony lub granulowany i wszystko to, co pasuje do dań mięsnych
  • Patyczki do szaszłyków
  • Oliwa z oliwek


Przygotowanie szaszłyków sojowych:

Zacznij od zamiennika mięsa, czyli produktów sojowych - w zależności od produktu krajankę sojową lub kotlety (200-250g) moczymy co najmniej 20-30 minut w wodzie. W tym czasie kroimy dość grubo warzywa - najlepiej w kształty przypominające ok 3-4cm kwadraty, średnie cebule kroimy na ćwiartki, cukinie ze skórką na ok. 1cm plastry.

Przygotowujemy marynatę - w zależności od naszych upodobań kulinarnych mieszamy ulubione przyprawy. Najbardziej sprawdzoną i w miarę neutralną dla każdego będzie marynata sporządzona z łyżki przyprawy do gyrosa, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, dużej szczypty czosnku granulowanego, szczypty gałki muszkatołowej i szczypty mielonej kolendry  - do tego sól i pieprz do smaku - można dodać sosu sojowego, który nada zarówno kolor jak i słony smak, jednak wtedy ostrożnie z solą!

Przyprawy mieszamy z oliwą z oliwek - ok. 25ml, mieszamy, dodajemy ok. 100ml wody i dodajemy pokrojone "mięso" sojowe. Jeśli wybraliśmy krajankę sojową, nie będzie potrzeby krojenia, steki czy kotlety sojowe dobrze jest poporcjować na ok. 3-4 cm paski. Czekamy aż soja wciągnie smak - najlepiej co najmniej 30 minut, możemy też zamarynować soję dużo wcześniej, nabierze ona głębszego smaku i aromatu, pamiętać jednak należy, by dodać wtedy nieco więcej wody do marynaty.
Dalej postępujemy jak z tradycyjnymi szaszłykami - nabijamy naprzemiennie z warzywami - na grilla i...gotowe!

Smacznego i zdrowego grillowania życzy
zielonaesencja.pl






Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel