Prosty przepis na pastę z ciecierzycy, czyli Humus w roli głównej
To proste i naprawdę nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Podajemy najprostszy przepis, który możecie modyfikować według uznania.
Co to jest Hummus?
Hummus to potrawa wywodząca się z Azji mniejszej, m.in. z terenów dzisiejszego Egiptu, Libanu czy Syrii. Humus to arabska nazwa oznaczająca ciecierzycę - popularną roślinę strączkową uprawianą na tamtych terenach.
Hummus jest więc pastą ze zmielonej gotowanej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej Tahini, przyprawami takimi jak kumin, czyli kmin rzymski, czosnek, sok z cytryny.
Jakie właściwości odżywcze ma humus?
Przede wszystkim humus to bogate źródło zdrowego roślinnego białka i błonnika. Poza tym, z racji tego, że głównym składnikiem jest tutaj ciecierzyca, zawiera on dużo składników mineralnych i witamin. Powinien znaleźć się również w diecie osób, którym zależy na obniżeniu indeksu glikemicznego, ponieważ spożywanie hummusu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy i insuliny.
Hummus jest popularnym elementem diety wegan i wegetarian, ale jego smak doceniają również "mięsożercy".
Humus doskonale komponuje się z surowymi warzywami, np z marchewką czy ogórkiem pokrojonymi w słupki. Można go używać jako dip do mięs i słonych przekąsek, a także jako bazę do zup czy sosów.
Jak zrobić hummus w domu?
To proste i naprawdę nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Podajemy najprostszy przepis, który oczywiście można dowolnie modyfikować dodając np. pokrojone suszone pomidory, puree z buraka, sambal oelek lub inną ostrą pastę z papryki.
Najważniejsze jest, by zaopatrzyć się w dobrej jakości ciecierzycę i namoczyć
ją wcześniej, najlepiej na noc.
Życzymy smacznego!