Strączki w Natarciu: Przepisy na potrawy ze strączków cz.2 - Chilli sin Carne
Przepychota!
Wegańska, bezmięsna wersja popularnego chili con carne jest równie smaczna sycąca i aromatyczna. Swój zdecydowany smak zawdziecza przyprawom i doskonałemu połączeniu warzyw i strączków. Chilli sin carne to danie idealne na każdą porę roku. Można je stosować również jako farsz do tortilli czy nadziewania warzyw. Nasza wersja to wersja z fasolą i soczewicą lecz jeśli chcesz, by Twoje chilli miało bardziej mięsny smak dodaj zamiast mięsa granulat sojowy.
Co to jest chilli sin carne?
Wiele dań tradycyjnych doczekało się wersji bezmięsnej, tak też jest z popularną w Stanach Zjednoczonych i Meksyku Chilli con carne - czyli chilli z wołowiną (mięsem).
Bardzo sycące, aromatyczne i pikantne chili con carne w wersji wegańskiej to właśnie chili sin carne - dosłownie chilli bez mięsa.
Tradycyjnie w daniu tym występuje mięso mielone lub siekane, ale my promując rośliny strączkowe zamieniliśmy je na tańsze i równie pożywne: soczewicę czerwoną i jeszcze więcej czerwonej fasoli. Chili sin carne najlepiej podawać z ryżem, kaszą, np. pęczakiem lub kuskusem perłowym albo tortillą.
Poziom ostrości regulujemy sami, według własnych upodobań, tak więc uważajcie z pieprzem Cayenne!
Składniki:
2 puszki pomidorów pelati bez skórki, może być również duża butelka passaty
2 duże cebule
2 małe cebule czerwone
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju, masła
ok 500 g fasoli czerwonej Red Kidney, może być z puszki (2 puszki)
200 g czerwonej soczewicy
kukurydza z puszki - opcjonalnie
2 czerwone świeże papryki
1 zielona papryka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki proszku z suszonych pomidorów (można zmiksować również pomidory z zalewy)
2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy:
- może być gotowa przyprawa do chili con carne lub Harissa
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego - kuminu
- pieprz cayenne - od szczypty do 1 łyżeczki
- papryka wędzona słodka - 1 łyżka
- cynamon - pół łyżeczki
- cukier - 1- 2 łyżki
- sól
- pieprz
Jak przygotować Chilli sin Carne?
Dzień lub co najmniej kilka godzin wcześniej namoczyć w wodzie czerwoną fasolę Red Kidney - o ile nie korzystamy z fasoli z puszki i ugotować ją.
Na dużą patelnię lub garnek z nieprzywierającą powłoką wlać olej i podsmażyć pokrojone w kostkę cebule - czerwoną można wrzucić kilka minut później.
Gdy cebula się zeszkli dodać przyprawy, czosnek, marchewkę startą na tarce i dolać niecałą szklankę wody - dorzucić soczewicę czerwoną i dusić ok 15 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Przelać wszystko do dużego garnka, dodać pozostałe składniki: paprykę pokrojoną w kostkę, fasolę, soczewicę i kukurydzę z puszki i pomidory/passatę wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Doprawiamy sola, pieprzem, chilli, suszonymi pomidorami, przyprawą do chili con carne i sosem sojowym.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
Smacznego!
życzy zielonaesencja.pl