PRODUKT TYGODNIA: Drzewo życia i jego owoce - daktyle
Czego dowiesz się w tym artykule:
Jakie właściwości i wartości odżywcze posiadają daktyle?
Do czego używać i jak jeść daktyle?
Jak przechowywać daktyle i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie
Przepis na przystawkę z daktyli
Daktyle – co to jest?
W krajach arabskich daktyle nazywane są „chlebem życia”, a palma tych owoców (Phoenix dactylifera) - „drzewem życia”, ze względów na bogactwo w liczne witaminy i minerały.
Daktyle występują pod świeżą i suszoną postacią. Te pierwsze posiadają pestkę, natomiast suszone można spotkać najczęściej wydrylowane. Istnieją grupy odmian daktyli tj.:
-
daktyle twarde – odmiana Thoor „daktylowy chleb”, bardzo mocno wysuszone, twarda skórka,
-
półtwarde – odmiana Dayri, Zahdi i Deglet Noor zwana „królową wszystkich daktyli” ze względu na swój jasnobursztynowy kolor, delikatny i aromatyczny smak (najlepsza i najpopularniejsza odmiana),
-
miękkie – odmiana Medjool, duże, mięsiste, posiadają delikatną skórkę, inne odmiany to Barhee, halawy, Bhari, Hdlawy – suszona na drzewach i dosuszana w suszarniach.
1. kimri – daktyle zielone
2. khalab – daktyle czerwono – żółte, jednocześnie w tej fazie dojrzewania owoce posiadają najwięcej właściwości odżywczych
3. rytab – mięknięcie owoców
4. tamar – barwa daktyli staje się brązowa, owoc robi się miękki i dojrzały
Jakie właściwości posiadają daktyle?
-
obniżają poziom cholesterolu – chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się szkodliwego cholesterolu,
-
regulują poziom ciśnienia – duża zawartość potasu w owocach wpływa na utrzymanie ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie, dlatego też regularne spożywanie może zapobiec rozwojowi nadciśnienia tętniczego,
-
daktyle to źródło energii – duża zawartość cukrów jest źródłem energii dla naszego organizmu. Zaopatrują organizm w energię i uzupełniają poziom glikogenu w mięśniach, przyspieszają regenerację po odbytym wysiłku fizycznym. Daktyle polecane są szczególnie sportowcom,
-
działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo – dzięki obecności salicylanów, które działają bardzo podobnie jak aspiryna - nie podrażniają żołądka,
-
wspomagają pracę układu pokarmowego – po zjedzeni daktyli pH w żołądku staje się bardziej zasadowe, dlatego też owoce polecane są dla cierpiących na nadkwasotę,
-
łagodzą objawy jelita drażliwego – wysoka zawartość błonnika sprzyja jelitom, poprawią się perystaltyka, polecane dla cierpiących na zaparcia i zatwardzenia,
-
posiadają działanie uspokajające – tauryna w daktylach wykazuje działanie antydepresyjne i nasenne, natomiast witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy.
Jakie wartości odżywcze posiadają daktyle?
Świeże i suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze, dlatego też nie ma większej różnicy, w jakiej postaci będziemy spożywać owoce. Jedyną różnicą w ich składzie jest zawartość błonnika, którego jest więcej w suszonych owocach.
Przybliżone wartości odżywcze daktyli:
-
Wartość energetyczna: 277 kcal
-
Białko ogółem: 2,45 g
-
Tłuszcz: 0,15 g
-
Węglowodany: 75,03 g (w tym cukry proste 63,35)
Witaminy
Minerały
witamina C: 0,4 mg wapń: 39 mg tiamina: 0,052 mg żelazo: 1,02 mg ryboflawina: 0,066 mg fosfor: 62 mg niacyna: 1,274 mg magnez: 43 mg witamina B6: 0,165 mg potas: 656 mg kwas foliowy: 19 µg sód: 2/1 mg witamina A: 10 IU cynk: 0,29 mg witamina E: 0,05 mg witamina K: 2,7 µg -
Błonnik: 6,7 g
Dlaczego daktyle są zdrowe?
-
Witaminy: B3, B6, C, A, E, K
-
Posiadają dużą zawartość błonnika
-
Źródło tiaminy, ryboflawiny i niacyny
-
Minerały: żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, cynk, magnez
Daktyle i przeciwwskazania
Jak jeść daktyle?
- jako samodzielna przekąska
- słodki dodatek do porannej owsianki
- dekoracja budyniów, kisieli
- dodatek do wypieków i owocowych sałatek
- sos daktylowy do mięs
- zdrowy, domowy krem z daktyli
- nalewka z daktyli – daktylówka
- wypieki i desery tworzone na bazie daktyli
Gdzie kupić daktyle?
Na sklepowych półkach najczęściej można kupić daktyle suszone ze względu na ich przechowywanie. Świeże daktyle wymagają przechowywania w chłodnym miejscu, dlatego też są produktem trudno dostępnym.
Jak przechowywać daktyle?
Jeżeli zauważymy na daktylach nalot (nie mylić z białym nalotem w postaci kryształków cukru), a sam owoc będzie twardy o kwaśnym zapachu to znak, że owoc nie nadaje się już do spożycia.
Owoce są trwałe i zamknięte hermetycznie, można je zamrażać. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Biały nalot na daktylach
Osad charakteryzuje bardzo dojrzały i słodki owoc. Jeżeli chcemy pozbyć się nalotu to wystarczy umyć owoce pod ciepłą wodą lub podgrzać np. w mikrofali (zawinąć daktyla w nawilżony papier ręcznikowy i podgrzać w urządzeniu 5 sekund).
Daktyle i konserwanty
Daktyle mogą mieć w swoim składzie konserwanty: benzoesan sodu lub kwas benzoesowy (E211,E210), sorbinian potasu i sorbinian sodu (E202,E201). Zabezpieczają owoce przed rozwojem pleśni. Suszone daktyle otrzymują także dwutlenek siarki (E220), dzięki któremu posiadają piękną barwę.
Przepis na nadziewane daktyle z serem gorgonzola i orzechami włoskimi
-
suszone daktyle (z pestkami lub bez pestek)
-
ser pleśniowy Gorgonzola (w wersji na słodko kremowy serek)
Sposób przygotowania
Ser gorgonzola pokroić w słupki (nieco mniejsze od samego owocu).
Daktyle przeciąć wzdłuż (wyciągnąć pestkę).
Serem nadziać owoc (w przypadku kremowego serka, nakładamy łyżeczką odpowiednią ilość).
Udekorować orzechem włoskim.
Przystawkę przechowywać w lodówce, przed podaniem wyciągnąć na 10-15 min.