PRODUKT TYGODNIA: Mit, który sprawia, że wiele osób unika masła orzechowego
2018-08-14
Czy też należysz do osób, które już dawno odstawiły masło orzechowe z obawy przed dodatkowymi kilogramami? Choć masło orzechowe jest kaloryczne, to trzeba pamiętać, że w parze z kalorycznością idą cenne składniki odżywcze. A co najważniejsze masło orzechowe mimo swej kaloryczności nie tuczy. Trzeba tylko wiedzieć jakie masło wybrać, jak je jeść i kiedy najlepiej to robić.
W marketach półki uginają się pod różnymi rodzajami masła orzechowego. Do wyboru mamy masło orzechowe o obniżonej zawartości tłuszczu, z dodatkiem soli, czy z zawartością orzechów na poziomie 90%. Słoiki z orzechową mazią zachęcają do zakupu. Zanim jednak wybierzesz odpowiedni dla siebie, sięgnij po wybrany słoik i obróć go w dłoni tak, by zobaczyć tylną etykietę.
Jeśli przeczytasz tam, że oprócz orzechów w produkcie znajduje się: sól, olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, cukier, sól, syrop glukozowy w proszku, olej palmowy, błonnik pszenny, aromaty, to dla swojego zdrowia zrezygnuj z zakupu. Jedzenie takiego „masła orzechowego” na pewno nie wyjdzie Ci na zdrowie. Jedyne masło orzechowe, które nadaje się do jedzenia, zawiera 100% orzechów i nic poza tym. Żadnej soli, cukru i innych dodatkowych substancji.
Jak jeść masło orzechowe, żeby nie przytyć?
Skoro już wiesz jakie masło wybrać to pewnie zastanawiasz się jak to możliwe, że masło nie tuczy? To proste. Jeśli będziesz traktował je jako dodatek do posiłków, a nie jak podstawę diety to na pewno nie przytyjesz. Ważne jest, by zachować umiar (jedna duża łyżka stołowa naraz to wystarczająca porcja), nie jeść masła orzechowego na noc (najlepiej robić to przed południem, na przykład w porze drugiego śniadania) i nie łączyć z innymi produktami, tylko traktować jako samodzielną przekąskę. Masło orzechowe jest syte, a uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas. Jedzone w taki sposób sprzyja osobom będącym na diecie redukcyjnej. I nie tylko, bo masło orzechowe zawiera mnóstwo cennych substancji.
Co czyni masło orzechowe zdrowym?
Jeśli jedynym składnikiem masła orzechowego są orzechy, to jedzenie takiego masła pomaga zachować zdrowie i witalność. Każdy z nas wie, że orzechy są niezwykle cennym źródłem witamin i minerałów. We wszystkich gatunkach orzechów znajdziemy w większej lub mniejszej ilości: białka, mononienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik, mikroelementy (miedź, magnez, potas, cynk, selen), antyoksydanty, kwas elaginowy i różne flawonoidy, fitoestrogeny czy argininę. Zawartość tych substancji sprawia, że jedzenie orzechów ma dobroczynny i wielokierunkowy wpływ na zdrowie.
Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie orzechów obniża ryzyko chorób układu krążenia. Substancje zawarte w orzechach obniżają poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. By jednak tak się stało, orzechy powinny stanowić 20% dziennie spożywanych kalorii. Jak się okazuje, jedzenie orzechów wpływa także na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu, co postanowili udowodnić amerykańscy uczeni. W badaniu udowodniono, że spożywanie białka z innych źródeł niż czerwone mięso (drób, ryby, ale w szczególności orzechy), zmniejsza częstość udarów mózgu. Orzechy zawierają także witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy (łagodzą stres, ułatwiają zasypianie). Są także bogate w potas. Ten pierwiastek pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
O diecie bogatej w orzechy nie powinny zapominać osoby, którym nieobcy jest wysiłek umysłowy. Witaminy z grupy B, magnez oraz NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) wspomagają pamięć i koncentrację. Dlatego są także istotnym elementem w diecie seniora, a ze względu na wysoką wartość energetyczną są mile widziane w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Orzechy zawierają także składnik, który jest ważny z punktu widzenia mężczyzn. Mowa o argininie, która przyczynia się do poprawienia sprawności seksualnej.
Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie orzechów obniża ryzyko chorób układu krążenia. Substancje zawarte w orzechach obniżają poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. By jednak tak się stało, orzechy powinny stanowić 20% dziennie spożywanych kalorii. Jak się okazuje, jedzenie orzechów wpływa także na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu, co postanowili udowodnić amerykańscy uczeni. W badaniu udowodniono, że spożywanie białka z innych źródeł niż czerwone mięso (drób, ryby, ale w szczególności orzechy), zmniejsza częstość udarów mózgu. Orzechy zawierają także witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy (łagodzą stres, ułatwiają zasypianie). Są także bogate w potas. Ten pierwiastek pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
O diecie bogatej w orzechy nie powinny zapominać osoby, którym nieobcy jest wysiłek umysłowy. Witaminy z grupy B, magnez oraz NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) wspomagają pamięć i koncentrację. Dlatego są także istotnym elementem w diecie seniora, a ze względu na wysoką wartość energetyczną są mile widziane w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Orzechy zawierają także składnik, który jest ważny z punktu widzenia mężczyzn. Mowa o argininie, która przyczynia się do poprawienia sprawności seksualnej.
Orzechy wyśmienicie smakują w postaci masła orzechowego. Wiedząc o tym ile dobrego mogą zrobić dla organizmu, warto zrobić sobie przyjemność i wprowadzić krem z chrupiącymi kawałkami orzechów do swojej diety.
Podsumowując:
• jedzenie masła orzechowego nie tuczy, jeśli tylko nie zjadasz całego słoika na raz:)
• by masło orzechowe było zdrowe, w jego składzie musi się znaleźć 100 % orzechów i nic poza tym.
• orzechy zawierają tyle cennych witamin i minerałów, że grzechem jest unikanie ich w swojej diecie.
Kulki mocy z masłem orzechowym
Przepis na 6 sztuk.
Składniki:
• 0,5 szklanki płatków owsianych
• kilka suszonych daktyli
• 2 czubate łyżki masła orzechowego
• 1 łyżka kakao
• szczypta soli
• wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
1. Płatki mielimy w blenderze.
2. Daktyle zalewamy ciepłą przegotowaną wodą (tak by woda zakrywała owoce) i odstawiamy na godzinę.
3. Do miski przekładamy odsączone daktyle, dodajemy masło orzechowe, kakao, sól.
4. Całość blendujemy, dosypując w trakcie płatki owsiane do momentu uzyskania plastycznej masy. Odkładamy do lodówki na 0,5 godziny.
5. Po tym czasie formujemy kuleczki obtaczamy we wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki.
Kokosowy koktajl z masłem orzechowym
Składniki:
• 300 ml mleka kokosowego
• 1 banan lub inny ulubiony owoc
• 1 łyżka masła orzechowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na krem.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2018
Polecane
Orzechy arachidowe prażone 1 kg orzeszki ziemne bez soli
18,49 zł brutto184.90 pkt.
18,49 zł / kg bruttoPasta orzechowa 100% naturalna masło orzechowe 900 g - Targroch
Cena regularna: 21,99 zł brutto19,80 zł bruttoNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,80 zł
Orzechy ziemne niesolone + rodzynki sułtańskie 2 x 1 kg ZESTAW
35,48 zł brutto354.80 pkt.
17 740,00 zł / l brutto