PRODUKT TYGODNIA: Sól czarna - Kala Namak - Himalajski Skarb
2019-05-13
Na świecie istnieje kilkanaście rodzajów soli, jedną z nich jest sól czarna, która pochodzi z Indii. Kala Namak, Sulemani Namak, czarna sól himalajska – pod takimi nazwami można spotkać tą przyprawę o bardzo charakterystycznym zapachu.
Zapach i kolor soli są efektem występowania w jej składzie chlorku sodu (NaCl), śladowych ilości siarczanu sodu, siarczanu żelaza oraz siarkowodoru, jednak to siarczan żelaza odpowiada za to, że czarna sól zmienia kolor od różowo ? brązowego aż do ciemnofioletowego ? w kamieniu. Po skruszeniu na proszek Kala Namak ma kolor od różowego po fioletowy.
Właściwości soli czarnej odkryli Hebrajczycy. W starożytności sól służyła do odprawiania ceremonii religijnych, konserwowania żywności, a także była towarem handlowym. W średniowieczu sól nazwano ?białym złotem?, ponieważ była bardzo cennym produktem wymiany handlowej, podróżowano tzw. drogami solnymi, czyli szlakami handlu międzynarodowego wyznaczonymi dostępnością soli. Tradycyjnie sól czarną pozyskuje się w kopalniach Bangladeszu, Indiach, Nepalu i Pakistanie, a także w niektórych regionach w Himalajach i ze słonego jeziora Sambhar w Indiach.
Sól czarna posiada właściwości zdrowotne. Zawiera w sobie wszystkie pierwiastki w ilościach śladowych, w organicznej, łatwo przyswajalnej dla organizmu formie. Sól czarną wykorzystuje się jako: - środek na wzdęcia i zgagę; - przyprawę chłodząca; - w indyjskich miastach leczy się nią wole; - dodatek do kąpieli w wannie (zabieg trwa nie więcej niż 30 minut); - dodatek do zabiegów moczenia stóp; - dodatek do gleby w celu przywrócenia jej równowagi mineralnej. Po sól czarną chętnie sięgają wegetarianie i weganie. Kala Namak jest dla nich ciekawym dodatkiem imitującym zapach i smak jajek.
MEDYCYNA
Leczniczy roztwór: kilka bryłek soli Kala Namak Gruboziarnistej zalać czystą wodą (najlepiej mineralną). Pozostawić na kilka godzin, następnie odlać uzyskana solankę i zużyć w dowolnym celu np. nalewka do picia (1 łyżka stołowa roztworu na szklankę wody, 1 raz dziennie), inhalacje solankowe, pielęgnacja skóry, woda do płukania gardła i ust.
Kąpiel: (woda nie może być gorąca) użycie soli odwzorowuje źródła termalne, zawartości soli i siarki pomaga łagodzić bóle, służy jako środek dezynfekujący, leczy miejscowe stany zapalne i infekcje, działa bardzo dobrze na popękane, opuchnięte stopy.
Włosy: stosować roztwór; sól pomaga na naturalny wzrost włosów. Wzmacnia włosy, zmniejsza ich rozdwajanie, stosowana na łupież, zwiększa blask i wygładza włosy.
DOM
Sól służy jako ochrona energetyczna mieszkania. Bryłki soli ustawia się w różnych miejscach domu, będą wchłaniały w siebie negatywne energie.
KUCHNIA
Napój Jaljeera (tradycyjny indyjski orzeźwiający napój)
łyżeczka czarnej soli
pół szklanki posiekanej mięty
pół szklanki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanego imbiru
1 łyżka kminu rzymskiego (uprażony na suchej patelni, zmielony)
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
szczypta asafetydy
czosnek 1 łyżka
suszonego tamaryndowca
4 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżki cukru - do smaku
1 szklanka pokruszonego lodu
Połączyć wszystkie przyprawy i zmiksować na pastę ? z dodatkiem wody. Odcedzić pozbywając się nadmiaru wody. Dodać 4 szklanki wody, sok z cytryny i cukier. Zmiksować na gładką lemoniadę. Wrzucić pokruszony lód.
Przyprawa Chaat Masala
3 łyżki soli czarnej Kala Namak drobnoziarnistej szklanka białej soli
szklanka suszonej kolendry
szklanka chili
szklanka kminu rzymskiego
szklanka sproszkowanego mango - amchur
3 łyżki czarnego pieprzu zmielonego
Wszystkie składniki zmielić. Przechowywać w suchym miejscu.
Mus owocowy na zimno Anar Ka Gola
6 szklanek pestek granatu
8 łyżek cukru
pół łyżeczki kminu rzymskiego - zmielony
pół łyżeczki czarnej soli
Odłożyć połowę pestek granatu. Pozostałe pestki należy zmiksować na gładką masę, odcedzić sok i usunąć niejadalne resztki. Do soku dodać cukier, kmin i sól ? dokładnie zmiksować do rozpuszczenia przypraw. Włożyć do zamrażarki na 4-6 godzin. Po czasie zamrożony mus przełożyć do misy i blendować do konsystencji musu. Przełożyć do szklanek i udekorować pozostałymi pestkami granatu.
Jaka jest historia soli?
Właściwości soli czarnej odkryli Hebrajczycy. W starożytności sól służyła do odprawiania ceremonii religijnych, konserwowania żywności, a także była towarem handlowym. W średniowieczu sól nazwano ?białym złotem?, ponieważ była bardzo cennym produktem wymiany handlowej, podróżowano tzw. drogami solnymi, czyli szlakami handlu międzynarodowego wyznaczonymi dostępnością soli. Tradycyjnie sól czarną pozyskuje się w kopalniach Bangladeszu, Indiach, Nepalu i Pakistanie, a także w niektórych regionach w Himalajach i ze słonego jeziora Sambhar w Indiach.
Zastosowanie
Sól czarna posiada właściwości zdrowotne. Zawiera w sobie wszystkie pierwiastki w ilościach śladowych, w organicznej, łatwo przyswajalnej dla organizmu formie. Sól czarną wykorzystuje się jako: - środek na wzdęcia i zgagę; - przyprawę chłodząca; - w indyjskich miastach leczy się nią wole; - dodatek do kąpieli w wannie (zabieg trwa nie więcej niż 30 minut); - dodatek do zabiegów moczenia stóp; - dodatek do gleby w celu przywrócenia jej równowagi mineralnej. Po sól czarną chętnie sięgają wegetarianie i weganie. Kala Namak jest dla nich ciekawym dodatkiem imitującym zapach i smak jajek.
Przepisy z użyciem soli czarnej
MEDYCYNA
Leczniczy roztwór: kilka bryłek soli Kala Namak Gruboziarnistej zalać czystą wodą (najlepiej mineralną). Pozostawić na kilka godzin, następnie odlać uzyskana solankę i zużyć w dowolnym celu np. nalewka do picia (1 łyżka stołowa roztworu na szklankę wody, 1 raz dziennie), inhalacje solankowe, pielęgnacja skóry, woda do płukania gardła i ust.
Kąpiel: (woda nie może być gorąca) użycie soli odwzorowuje źródła termalne, zawartości soli i siarki pomaga łagodzić bóle, służy jako środek dezynfekujący, leczy miejscowe stany zapalne i infekcje, działa bardzo dobrze na popękane, opuchnięte stopy.
Włosy: stosować roztwór; sól pomaga na naturalny wzrost włosów. Wzmacnia włosy, zmniejsza ich rozdwajanie, stosowana na łupież, zwiększa blask i wygładza włosy.
DOM
Sól służy jako ochrona energetyczna mieszkania. Bryłki soli ustawia się w różnych miejscach domu, będą wchłaniały w siebie negatywne energie.
KUCHNIA
Napój Jaljeera (tradycyjny indyjski orzeźwiający napój)
łyżeczka czarnej soli
pół szklanki posiekanej mięty
pół szklanki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanego imbiru
1 łyżka kminu rzymskiego (uprażony na suchej patelni, zmielony)
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
szczypta asafetydy
czosnek 1 łyżka
suszonego tamaryndowca
4 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżki cukru - do smaku
1 szklanka pokruszonego lodu
Połączyć wszystkie przyprawy i zmiksować na pastę ? z dodatkiem wody. Odcedzić pozbywając się nadmiaru wody. Dodać 4 szklanki wody, sok z cytryny i cukier. Zmiksować na gładką lemoniadę. Wrzucić pokruszony lód.
Przyprawa Chaat Masala
3 łyżki soli czarnej Kala Namak drobnoziarnistej szklanka białej soli
szklanka suszonej kolendry
szklanka chili
szklanka kminu rzymskiego
szklanka sproszkowanego mango - amchur
3 łyżki czarnego pieprzu zmielonego
Wszystkie składniki zmielić. Przechowywać w suchym miejscu.
Mus owocowy na zimno Anar Ka Gola
6 szklanek pestek granatu
8 łyżek cukru
pół łyżeczki kminu rzymskiego - zmielony
pół łyżeczki czarnej soli
Odłożyć połowę pestek granatu. Pozostałe pestki należy zmiksować na gładką masę, odcedzić sok i usunąć niejadalne resztki. Do soku dodać cukier, kmin i sól ? dokładnie zmiksować do rozpuszczenia przypraw. Włożyć do zamrażarki na 4-6 godzin. Po czasie zamrożony mus przełożyć do misy i blendować do konsystencji musu. Przełożyć do szklanek i udekorować pozostałymi pestkami granatu.
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2019