PRZEPISY: Szybkie Ogórki Małosolne

2021-06-29
PRZEPISY: Szybkie Ogórki Małosolne

Tak niewiele czasu potrzeba, aby cieszyć się smakiem przepysznych, letnich ogórków małosolnych. Wystarczy tylko kilka składników, słoik i woda, a reszta... zrobi się sama.

Do przygotowania ogórków małosolnych należy używać ogórków młodych, jędrnych, bez uszkodzeń. Przed włożeniem do słoika ogórki porzadnie umyć pod bieżącą wodą.

 

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy:

1,5-2 kg niewielkich ogórków
około 2 lL wody
liść chrzanu lub kawałek korzenia
gałązka kopru (najlepszy jest kwiat kopru z gałązkami)
2 główki czosnku
sól Kłodawska (1,5-2 łyżki na 1 L wody)

Można dodać łyżeczkę gorczycy lub skorzystać z naszej specjalnej przyprawy do kiszenia ogórków.

Słoik na ogórki powinien być czysty, wyparzony.

Na dno słoika włożyć kawałek chrzanu, kopru i główkę czosnku. Ogórki upychać na sztorc, a w powstałe przerwy wciskać pozostałe przyprawy. Całość przykryć liściem chrzanu oraz koprem.

Zalewa: zagotować wodę, dodać sól, dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można zalać ogórki gorącą wodą.

Przygotowane ogórki odstawić w ciepłe miejsce (18-25°C), z daleka od źródła światła, na około 2-3 dni, po czasie wstawić słoik do lodówki, aby przerwać proces fermentacji.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel