PRZEPISY: Szybkie Ogórki Małosolne

Tak niewiele czasu potrzeba, aby cieszyć się smakiem przepysznych, letnich ogórków małosolnych. Wystarczy tylko kilka składników, słoik i woda, a reszta... zrobi się sama.
Do przygotowania ogórków małosolnych należy używać ogórków młodych, jędrnych, bez uszkodzeń. Przed włożeniem do słoika ogórki porzadnie umyć pod bieżącą wodą.
Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy:
1,5-2 kg niewielkich ogórków
około 2 lL wody
liść chrzanu lub kawałek korzenia
gałązka kopru (najlepszy jest kwiat kopru z gałązkami)
2 główki czosnku
sól Kłodawska (1,5-2 łyżki na 1 L wody)
Można dodać łyżeczkę gorczycy lub skorzystać z naszej specjalnej przyprawy do kiszenia ogórków.
Słoik na ogórki powinien być czysty, wyparzony.
Na dno słoika włożyć kawałek chrzanu, kopru i główkę czosnku. Ogórki upychać na sztorc, a w powstałe przerwy wciskać pozostałe przyprawy. Całość przykryć liściem chrzanu oraz koprem.
Zalewa: zagotować wodę, dodać sól, dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można zalać ogórki gorącą wodą.

Przygotowane ogórki odstawić w ciepłe miejsce (18-25°C), z daleka od źródła światła, na około 2-3 dni, po czasie wstawić słoik do lodówki, aby przerwać proces fermentacji.

