Papryka Gochugaru - koreański niezbędnik do kimchi i nie tylko

2021-03-30
Gochugaru to koreańska przyprawa, która najbardziej kojarzy się z tradycyjnym Kimchi. Papryka gochugaru ma formę drobnych płatków o intensywnie czerwonym kolorze, lekko dymnym, podwędzanym zapachu i aromacie, ostro-słodkawym smaku - charakteryzuje się kilkoma poziomami ostrości. Nie da się jej porównać z tradycyjną chilli, choć łączy je pikantny smak. Dlaczego gochugaru jest tak wyjątkowa? Spróbujcie sami!

Papryka gochugaru to esencjonalny składnik koreańskiej kuchni,która słynie z ostrości i wyraźnych, zdecydowanych smaków. Papryka gochugaru to specjalna odmiana ostrej papryczki, która suszona w słońcu nabiera charakterystycznego, lekko wędzonego, dymnego smaku i intensywnego koloru. Gochugaru ma specyficzną teksturę, rózniącą się od zwykłej mielonej papryki czy chilli - ma formę drobnych płatków przypominających drobno kruszone papryczki chilli, lecz jest delikatniejsza, nie zawiera pestek i ma bardziej wyrazisty ciemno-czerwony kolor.

Jak smakuje papryka Gochugaru?

Gochugaru jest ostra, jednak nie tak ostra jak pieprz cayenne czy habanero. Ma dymny, charakterystyczny smak i w zależności od rodzaju i sposobu suszenia dostępna jest w kilku wariantach ostrości.

Polskim podniebieniom polecamy te średnie poziomy ostrości, ponieważ nasze kubki smakowe mogłyby nie znieść najostrzejszej wersji gochugaru. Najłagodniejsza wersja Gochugaru z języka koreańskiego nazywa się deolmaewoon, natomiast najostrzejsza - maewoon gochugaru. Warto szukać informacji o stopniu ostrości, gdy po raz pierwszy chcemy zaopatrzyć się w tę przyprawę.

Papryka gochugaru - skala ostrości

Wg tzw. skali ostrości Scotvilla poziom ostrości gochuraru waha się pomiędzy 1500 a aż 10 000 SHU (jednostek ostrości Scotvill'a) - tak więc jest w czym wybierać!


W Korei papryka gochugaru jest jedną z najpopularniejszych przypraw, jest bazą do fermentowanej pasty o nazwie Gochujang, która jest używana jako marynata, podstawa kiszonek, zup i sosów, a także jako element do podbijania smaku wielu potraw. Gochugaru jest też niezbędna do tradycyjnego KIMCHI, które jest potrawą narodową Koreańczyków osławioną na cały świat. Ale o Kimchi nieco później, w innym wpisie...

Gdzie kupić paprykę Gochugaru w Polsce?

Papryka gochugaru jeszcze parę lat temu dostępna była w zasadzie wyłącznie w sklepikach orientalnych i na straganach azjatyckich na niektórych większych bazarach. Teraz łatwiej jest kupić paprykę gochugaru, choć chyba żaden z popularnych sieciowych sklepów stacjonarnych jeszcze jej nie wprowadził na półki. Gochugaru można łatwo i szybko kupić w sklepach internetowych, takich jak zielonaesencja.pl. Sprawdzona jakościowo i idealnie dobrana pod względem ostrości w rozsądnej cenie gochugaru będzie idealną bazą dla domowego Kimchi, a także do wielu innych potraw inspirowanych kuchnią koreańską i azjatycką.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Mąka ryżowa naturalna 1 kg - do naleśników i placków

Mąka ryżowa naturalna 1 kg - do naleśników i placków

10,49 zł brutto98.90 pkt.
10,49 zł / kg brutto
Przejdź do produktu
Papryka gochugaru 100 g - do kapusty kimchi

Papryka gochugaru 100 g - do kapusty kimchi

9,99 zł brutto99.90 pkt.
99,90 zł / kg brutto
Przejdź do produktu
pixelpixel