Pink Latte - przepis na doskonałe różowe mleko buraczane!
Buraczane Pink Latte
Zwyczajne Latte Macchiato odchodzi do lamusa! Przedstawiamy propozycję, która z pewnością zaskakuje swoim pięknym wyglądem, delikatnie słodkim smakiem, a także bogatymi w wartości odżywcze składnikami! Uwielbiamy napoje, które są pyszne i przy tym zdrowe. Choć nazwa kojarzyć się może z kawą, to Buraczane Pink Latte bynajmniej nią nie jest. „Latte” to po włosku mleko, a więc jeśli myślimy o café latte, latte macchiato, latte matcha to mamy pewność, że będzie to trunek bazujący na mleku lub napoju mlecznym. Pink Latte swój idealnie nasycony różowy kolor zawdzięcza niespotykanym dotąd w recepturach latte – burakowi! Buraczane Pink Latte można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki czemu jest to świetny napój na każdą porę roku. Doskonale sprawdza się podczas ciepłych, letnich poranków, kiedy to życie nabiera barw, a tereny zielone wypełniają się kolorami. Nastaw się pozytywnie na lato i dodaj swojej codzienności kolorów i radości, popijając naszą Królową Latte – Pink Latte z burakiem, którą przygotujesz łatwo i szybko, bo w zaledwie kilka minut!
Co to jest Pink Latte?
Pink Latte to napój przygotowywany z mleka bądź napoju mlecznego z dodatkiem buraka w proszku Green Essence, ekstraktu waniliowego i cukru kokosowego. Większość składników można zamienić, ale jeden z nich stanowi fundament i jest sprawcą efektu wow, czyli burak. Pink Latte przygotowane na ciepło może stanowić zdrowszy zamiennik porannej kawy, czy działać rozgrzewająco po deszczowym spacerze. Natomiast Pink Latte w wersji na zimno to doskonała propozycja zdrowego deseru, czy orzeźwiającego shake’a, który ze względu na swój znakomity skład pije się bez wyrzutów sumienia. Świetnym letnim wariantem będzie Pink Latte na zimno z bitą śmietaną i piankami marshmallow. Ta opcja to doskonały pomysł na zdrowy, smaczny, letni deser! Jednak powiedzmy sobie szczerze – Pink Latte jest tak wyjątkową i piękną propozycją, że dla niej powinno się stworzyć osobną kategorię napojów. Sprawdzi się idealnie na przyjęciach, imprezach tematycznych (szczególnie poleca się na wieczór panieński), podczas świąt, czy spotkaniach z przyjaciółmi. Zaskoczy Twoich gości swoim niebanalnym wyglądem, oryginalnym różowym kolorem, a posypany jadalną różą doda mu elegancji, stylu i nienagannej estetyki.
Właściwości zdrowotne w Pink Latte - buraka czerwonego
Zastanawiasz się na co dobry jest burak? Przede wszystkim na nasze wspaniałe samopoczucie i chęci do życia! Zawiera szereg minerałów i witamin, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Burak czerwony to prawdziwy superfood, który nie tylko wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, ale także poprawia wydolność organizmu, pozwalając dotlenić mięśnie w trakcie aktywności fizycznej. Sproszkowany burak to prawdziwa esencja tego warzywa. Burak czerwony w proszku Green Essence to samo zdrowie i najwyższa jakość – nie zawiera dodatków ani wypełniaczy, a jedna duża łyżka proszku stanowi równowartość jednego średniego buraka!
Właściwości i wartości odżywcze buraka:
- 100g buraka zawiera około 18 kcal
- jest bogaty w potas, żelazo, wapń, magnez
- zawiera cynk, mangan, miedź, kobalt
- zawiera znaczne ilości folianów
- zawiera duże ilości antocyjanów i flawonoidów
- jest bogaty w witaminę C
- burak jest jednym z najsilniejszych warzyw pod względem aktywności antyoksydacyjnej
Korzyści płynące ze spożycia buraka czerwonego:
- zapobiega występowaniu anemii;*
- wspomaga detoksykację;
- pozytywnie wpływa na paznokcie, włosy i skórę;
- łagodzi dolegliwości związane z menopauzą;
- obniża ciśnienie krwi; obniża poziom cholesterolu;
- daje uczucie sytości i hamuje apetyt na słodycze;
- przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie;
- redukuje tkankę tłuszczową;
- chroni wątrobę;
- poprawia samopoczucie: obniża poziom stresu, działa antydepresyjnie, zmniejsza napięcie lękowe;
- poprawia refleks, koncentrację i pamięć;
- pomaga w problemach ze zdrowym snem;
- zwiększa wydajność i pomaga dotlenić mięśnie, redukując zakwasy;
- znosi kaca;
- zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz udaru mózgu;
- dzięki zawartości kwasu foliowego, zalecany jest także dla kobiet w ciąży;
- wpływa na podwyższenie odporności immunologicznej;
- spowalnia procesy starzenia.
*Należy pamiętać, że buraka nie powinno się traktować jako lek na anemię. Buraki wykazują działanie krwiotwórcze, jednak w produktach roślinnych żelazo występuje w postaci niehemowej, która jest o wiele gorzej przyswajalna niż żelazo hemowe znajdujące się jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przyswajalność żelaza z buraków wynosi około 2-5%.
Jak smakuje Pink Latte?
Buraczane Pink Latte ma subtelnie słodką nutę i smakuje, jak wersja delikatnego shake’a mlecznego. W zależności od ilości użytych substancji słodzących jest bardziej lub mniej deserowy. Niewyczuwalny jest sam smak buraka – nie zaburza on harmonijności smaków, za to dostarcza mnóstwo wartościowych składników i witamin. Różowa kawa to coś całkowicie innowacyjnego i niespotykanego wcześniej, dlatego sama oceń, jaki niepowtarzalny dotąd, łagodny i słodkawy smak niesie za sobą ta propozycja.
Jakie mleko / napój wybrać do Pink Latte?
Jak przystało na prawdziwą Królową – Pink Latte nie odrzuca nikogo, ani niczego – uda się przy użyciu każdej wersji mleka, napoju mlecznego lub napoju roślinnego. Zatem przy wyborze możesz kierować się głównie swoimi upodobaniami, przekonaniami lub możliwościami. Do przygotowania Buraczanego Pink Latte nada się zarówno napój roślinny - sojowy, migdałowy, owsiany, kokosowy, czy ryżowy, jak i mleko krowie. Z powodzeniem przygotujesz Różową Kawę w wersji wegańskiej i tradycyjnej. Warto pamiętać o tym, że do stworzenia tej instagramowej wersji Pink Latte będziemy spieniać mleko i tworzyć piankę. Według baristów w przypadku napojów roślinnych najlepiej spienia się napój sojowy, owsiany i migdałowy, a w przypadku mleka krowiego najlepiej zdecydować się na te, które mają powyżej 2% zawartości tłuszczu. W spienieniu mleka pomaga wysoka zawartość białka i/lub tłuszczów.
Jak zrobić Pink Latte w domu? Przepis krok po kroku
Przygotowaliśmy dla Ciebie trzy wersje przepisu na Buraczane Pink Latte – na ciepło i na zimno oraz w wersji bardziej deserowej. W zależności od nastroju, pogody i oczekiwań będziesz mogła szybko i w prosty sposób przygotować niesamowitą Latte w przepięknym różowym kolorze.
Buraczane Pink Latte ze spienionym mlekiem i jadalną różą – przepis
Rzeczy potrzebne do wykonania:
- naczynie do spienienia mleka
- garnek
- termometr (opcjonalnie)
- przezroczysta szklanka lub kubek
- spieniacz do mleka lub blender
Składniki na jedną porcję:
- 200 ml napoju roślinnego lub mleka;
- 10 g buraka w proszku Green Essence (jedna, pełna łyżeczka);
- 5-10 g cukru kokosowego lub erytrytolu Green Essence (ok. jednej łyżeczki, w zależności od preferencji słodkości);
- 5 ml ekstraktu waniliowego;
- Mała garść jadalnych płatków róż do posypania.
Przygotowanie:
1. Odlewamy 50 ml napoju mlecznego do osobnego naczynia (będziemy je później spieniać).
2. Do garnka wlewamy pozostałe mleko (150 ml) i dodajemy resztę składników.
3. Włączamy grzanie i dokładnie mieszamy wszystkie składniki do rozpuszczenia cukru, buraka i uzyskania jednolitego koloru i płynu.
4. Po uzyskaniu jednolitego napoju, grzejemy go do temperatury 50-70 stopni (wedle preferencji).
5. Napój przelewamy do naczynia, najlepiej przezroczystego kubka lub szklanki, aby uzyskany kolor mógł cieszyć oko.
6. Odłożone wcześniej mleko spieniamy za pomocą spieniacza ciśnieniowego w ekspresie lub spieniacza ręcznego. W przypadku braku spieniacza możesz alternatywnie użyć miksera lub blendera.
7. Piankę delikatnie nakładamy na napój za pomocą łyżki i sypiemy na nią płatki róż.
Buraczane Pink Latte z kostkami lodu na zimno - przepis
Rzeczy potrzebne do wykonania:
- garnek
- przezroczysta szklanka lub kubek
Składniki na jedną porcję:
- 150 ml napoju roślinnego lub mleka;
- 10 g buraka w proszku Green Essence (jedna, pełna łyżeczka);
- 5-10 g cukru kokosowego lub erytrytolu Green Essence (ok. jednej łyżeczki, w zależności od preferencji słodkości);
- 5 ml ekstraktu waniliowego;
- Mała garść jadalnych płatków róż do posypania.
- 4 kostki lodu.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy 50 ml napoju mlecznego i łączymy z burakiem, cukrem i ekstraktem.
- Lekko podgrzewając dynamicznie łączymy ze sobą wszystkie składniki, do rozpuszczenia się cukru.
- Wyłączamy grzanie i czekamy chwilę, aż roztwór ostygnie.
- Dodajemy do niego pozostałą część zimnego mleka i łączymy ze sobą.
- Przelewamy do naczynia, najlepiej przezroczystego kubka lub szklanki, aby uzyskany kolor mógł cieszyć oko.
- Dodajemy kostki lodu.
Buraczane Pink Latte – Summer Vibes w wersji deserowej
Rzeczy potrzebne do wykonania:
- przezroczysta szklanka lub kubek
- naczynie do wymieszania składników
- miseczka
- mikser/blender
Składniki na jedną porcję:
- 150ml napoju roślinnego lub mleka
- 10 g buraka w proszku Green Essence (jedna, pełna łyżeczka)
- 15 g cukru kokosowego lub erytrytolu Green Essence (ok. jednej łyżeczki, w zależności od preferencji słodkości)
- kilka kostek lodu
- 20ml wody
- 100ml śmietany kremówki 30%
- mała garść jadalnych płatków róż do posypania
- 7g pianek marshmallow bez cukru (np.: Mellow Party dostępne w naszym sklepie)
Przygotowanie:
- W małym naczyniu mieszamy buraka z wodą i odstawiamy.
- W osobnym naczyniu mieszamy mleko z cukrem (ok. 5g).
- Do szklanki wkładamy kostki lodu, wlewamy mleko wymieszane z cukrem i esencję z buraka.
- Pozostałą część cukru (ok. 10g) rozdrabniamy.
- Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy zmielony cukier.
- Ubitą śmietanę nakładamy na gotowy napój, dodajemy pokrojone pianki i posypujemy różą.
Gotowe!
TIP: Jeśli suplementujesz np. kolagen w proszku możesz z powodzeniem dodać ustaloną porcję. Spróbuj Naszą propozycję collagenu - nie musisz przepłacać za mieszankę Pink Latte z collagenem - zrób ją sama!
Smacznego, zdrowego życia!
Zobacz nasz krótki film z przygotowania Buraczanego Pink Latte: https://www.instagram.com/p/CqsE8sFoELI/