Szybkie przepisy na weekend majowy, czyli MAJÓWKA na słodko

2021-04-30
Majówkę czas zacząć! Każdy z nas czeka na długi weekend, który spędzimy w gronie bliskich osób. Warto więc, przygotowac coś zdrowego, coś pysznego i coś orzeźwiającego. Oto kilka propozycji na super szybkie desery i napoje, dzięki którym podbijesz serca swoich gości! Zapraszamy!

SZYBKIE LODY OWOCOWE
Do przygotowania lodów potrzebujesz zaledwie kilku składników i pamiętaj! mrożone owoce.

Składniki
jogurt typu islandzkiego – Skyr

owoce mrożone (banany, truskawki, maliny, porzeczki, borówki)
aromat bez cukru 
dodatki: owoce liofilizowane, orzechy, posypki, ciasteczka zbożowe, bakalie

 

Przygotowanie

Na dno pucharków wyłóż pokrojone świeże owoce lub zblendowane na mus.

Do kielicha blendera przełóż skyr i dodaj owoce mrożone, do tego kilka kropli wybranego aromatu.

Całość zblenduj na gładką masę.

Gładką masę wyłóż na owoce w pucharkach i udekoruj posypką, ciasteczkami, orzechami lub kruszonym, surowym kakao.

Jeżeli masa jest zbyt rzadka to warto przełożyć lody do pojemniczka i schłodzić w zamrażalniku do odpowiedniej konsystencji.

Przykładowe połączenie smakowe to:

banan + masło orzechowe
maliny lub borówki + pasta kokosowa + wiórki kokosowe, mąka kokosowa + biała czekolada
truskawki + banan + masło orzechowe
gruszki + czekolada + wanilia

DESER Z GALARETKĄ

Składniki 1
galaretka
wrzątek

Galaretkę przygotoać według przepisu na opakowaniu, rozlać do pucharków, odstawić do stężenia.

Składniki 2
1 opakowanie galaretki
150g serek typu islandzkiego – skyr
150 g jogurt naturalny
2 łyżki erytrytolu
250 ml wody
50 ml wrzątku
dodatki: kruche ciastka, owoce liofilizowane, bakalie, orzechy

Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać słodzik. Dodać zimnej wody, wymieszać. 

W osobnej misce wymieszać ze sobą dwa jogurty. Dodać rozpuszczoną galaretkę i dokładnie wymieszać. 

Masę przestudzić, po czym wyłożyć na wcześnie przygotowane pucharki z galaretką.

Desery schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekorować wybranymi dodatkami.

PUDDING Z GUMĄ KSANTANOWĄ
2-3 porcje

Składniki
300 g serka typu islandzkiego skyr
400 g owoców
10 g gumy ksantanowej
słodzidło – erytrytol, ksylitol lub aromat słodki bez cukru
owoce, bakalie, orzechy, posypka, kakao surowe

Wszystkie składniki przełożyć do kielicha blendera lub butelki personalnej, miksować minutę do połączenia się składników.

Powstały pudding przelać do pucharków lub wysokich szklanek, udekorować.

W sklepie Zielona Esencja można znaleźć gamę aromatów bez cukru marki Funky Flavors. Aromaty to idealna propozycja na upalne dni. Zapytacie, dlaczego? Dlatego, że dzięki takim aromatom można przygotować w 1 minutę, a nawet kilkanaście sekund wodę smakową! Można wybrać aromaty słodkie lub tylko aromatyzowane.

Kilka szybkich propozycji na zimne napoje:

1 szklankę zimnej wody mineralnej lub gazowanej, dodaj kilka kropli (ilość według własnego smaku) wybranego aromatu, wymieszaj gotowe! Totalna petarda!

Chcesz więcej? 

1 szklankę wody zmiksuj z owocami liofilizowanymi, dodaj odpowiedni aromat, wymieszaj, dodaj kostki lodu.

lub

Przygotuj ¾ szklanki wody, weź gęsty sok i wlewaj go do wody, powoli po ściankach szklanki. Sok powinien osiąść na dnie. Udekoruj owocami świeżymi lub liofilizowanymi. 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

pixelpixelpixel