Wege Majówka - zdrowe i smaczne przepisy na wegańską majówkę

2021-04-27
Majówka to czas, kiedy zaczynamy grillowanie i spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu. My w Zielonej Esencji proponujemy zdrowe i szybkie przepisy na WEGE Majówkę. Warzywa z Grilla, sałatka ziemniaczana, szaszłyki sojowe to pyszna alternatywa dla kiełbasy czy karkówki! Poznaj nasze przepisy i przekonaj się, że wege-majówka nie musi być nudna!

Sezon wiosenno-letni to czas, kiedy coraz częściej jemy posiłki na świeżym powietrzu, korzystając przy okazji z nowalijek i sezonowych warzyw. Zaczynają się wspólne spotkania przy grillu czy ognisku, kiedy można w miłym towarzystwie zjeść smaczny posiłek i spędzić miło czas. Osoby, które ograniczają spożycie mięsa lub wyłączyły z diety produkty odzwierzęce mają często niemały problem z przyjęciami i grillowymi imprezami. O ile sami nauczyli się komponować smaczne, wartościowe i pożywne posiłki bezmięsne, o tyle mogą mieć problem z przyjęciem i nakarmieniem gości. Mimo, że w naszym społeczeństwie zmienia się świadomość i tolerancja dla różnego rodzaju diet i odmian dietowych  „-izmów”, to jednak smaki naszych rodaków od lat niewiele się zmieniły. Postaramy się w tym wpisie pokazać ile macie możliwości, by nakarmić gości niekoniecznie używając mięsnych potraw i produktów, jak smaczne mogą być sprytnie imitujące mięsne typowe potrawy odpowiedniki wege i w jak prosty sposób przyrządzić proste i smaczne wege dania dla gości.

Majówka i czas grillowania bez mięsa nie musi być monotonna i nudna. Spróbuj w tym roku zamiast nudnej i niezbyt zdrowej kiełbasy czy żeberek z grilla wypróbować choć jeden z naszych przepisów na bezmięsne dania na majówkę. Są pełne zdrowia witamin i smaku. Znajdą amatorów nie tylko wśród wegan i wegetarian.

Ziemniaczana sałatka a`la Kartoffelsalad

Kartoffelsalat to sałatka ziemniaczana na zimno. Potrawa ta wywodzi się z kuchni niemieckiej i austryjackiej. Ma wiele wariacji, a my proponujemy Wam wersję idealną na majówkę! Syta, smaczna i tania - znajdzie wielu zwolenników nie tylko wśród wegetarian.

Potrzebne składniki

500 g ziemniaków BIO - lepiej małych ugotowanych w mundurkach
1 kwaśne jabłko
ogórki konserwowe
½ cebuli czerwonej BIO
mały pęczek szczypiorku
ziarna słonecznika łuskanego

Sos:

4 łyżki musztardy
2 szczypta cukru lub miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
2 łyżki majonezu wegańskiego - opcjonalnie
sól
mielony czarny pieprz
majeranek (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach.
Ugotowane ziemniaki odcedzić pokroić na ćwiartki i pozostawić do wystygnięcia. Kiedy ziemniaki ostygną pokroić je na grubsze plastry. Jabłko pokroić w kostkę, octem winnym, szczypior drobno posiekać, czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Ogórki konserwowe pokroić na drobne plastry - jeśli są większe, można przekroić jeszcze na pół. Dodać garść ziaren słonecznika i delikatnie wymieszać.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, sos i wszystkie pozostałe składniki delikatnie wymieszać. Najlepiej przechowywać w lodówce.

Warzywa grillowane to świetny sposób na nudę jeśli chodzi o grilla. Doskonale pasują zarówno do mięs jak i do niezależnego posiłku. Połączone z dobrymi tłuszczami i ulubionymi ziołami i przyprawami będą pyszną i zdrową alternatywą dla mięsa z grilla.

Jakie warzywa można grillować?

Najlepiej do grillowania nadają się warzywa średnio-twarde, takie, które nie mają zbyt dużo zawartości wody - czyli np nie ogórki - ale również takie, które nie są zbytnio zbite - ziemniaki z grilla lepiej zamienić na te w mundurkach. Doskonała do grillowania jest papryka, cukinia, marchewka, seler korzeniowy, buraki, cebula, czosnek, bakłażan.


Jak przygotować warzywa do grillowania?


Aby przygotować warzywa do grillowania potrzebujemy miskę, w której pokrojone warzywa pomieszamy z marynatą i przyprawami. Warzywa najpierw należy dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na całkiem spore, grube na conajmniej 2cm kawałki lub plastry i wrzucić do miski. Pieczarki i czosnek można grillować w całości.

Marynata do grillowanych warzyw

Przygotować wcześniej ulubione przyprawy do grilla:

  • paprykę wędzoną,
  • zioła świeże, takie jak rozmaryn
  • ziola suszone aromatyczne np. zioła prowansalskie.

Wymieszać przyprawy z solą lub sosem sojowym, przeciśniętymi przez praskę kilkoma ząbkami czosnku i dobrym olejem, który znosi wysoką obróbkę cieplną.

Opcjonalnie można dodać nieco soku ze świeżo wyciśnietej cytryny. Warzywa wymieszać tak, by dokładnie pokryły się mieszanką marynaty. Odstawić je pod przykryciem na co najmniej pół godziny. Układać na ruszcie do grillowania lub kratce grillowej.

Do bakłażanów, pieczarek, cukinii lepiej użyć dodatkowo podczas grillowania folii aluminiowej lub tacki - unikniemy wtedy ich spalenia - są to warzywa, które szybko tracą wodę i niestety, szybciej się zwęglają, gdy stracimy je na chwilę z oka.  Opiekać ze wszystkich stron, często przewracając.

Warzywa grillowane doskonale smakują z chlebem i dipem lub ziemniakami, są smaczną podstawą past do kanapek a nawet zup.

I ten aromat - samo zdrowie - spróbujcie grillowanych warzyw!

Kolejnym pomysłem na grillowe wege dania są hamburgery bezmięsne, których smak i wariacja ograniczone są właściwie tylko naszymi upodobaniami kulinarnymi i ... zawartością naszej spiżarni.

Wystarczą bułki, które możecie sami upiec nawet z gotowych mieszanek do pieczenia chleba i bułek oraz trochę warzyw i coś, co zastąpi nam kotlet. Może to być fasolka czerwona z puszki, spory plaster tofu wcześniej zamarynowany w sosie sojowym i ulubionych przyprawach, hitem tegorocznego sezonu ogórkowego jest grillowany plaster selera, który z powodzeniem przypomina smak fish-burgera. Sosy do hamburgerów również polecamy zrobić samodzielnie. Może to być prosty sos jogurtowo-czosnkowy, który jest lekki i ma mocny charakterystyczny smak.

 

Przepis na lekki sos czosnkowy do hamburgerów

Składniki:

  • jogurt naturalny - najlepiej grecki lub typu skyr
  • zioła do sałatek lub zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub przetarte
    (opcjonalnie mona dodać czosnek granulowany lub mielony)
  • łyżka sosu sojowego lub duża szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Najpierw oliwę, zioła, przyprawy i wyciśnięty czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli dodasz starte na grubych oczkach świeże ogórki - uzyskasz idealny na gorące letnie dni sos a`la Tzatziki!

Smacznego!

 

 

Przepis na szaszłyki sojowe

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
pixelpixel