Wege Wigilia nie musi być nudna! Przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy w wersji bez mięsa

2020-12-15
Kto powiedział, że Święta WEGE smakują gorzej niż tradycyjne? Wystarczy poznać patenty na tradycyjne potrawy świąteczne, zastosować sprawdzone i pyszne przepisy, a nawet śledzika pod pierzynką uda się zrobić w wersji wege. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się jakimi składnikami zastąpić wiele produktów pochodzenia odzwierzęcego. Nie tylko dla ortodoksyjnych wegetarian - warto spróbować czegoś innego!

Tradycyjne dania wigilijne z zasady są jarskie, czyli bezmięsne, jednak kolejne dni Świąt Bożego Narodzenia wg. naszej polskiej tradycji to suto zastawiony stół różnego rodzaju rybami, mięsiwami, szynkami, sałatkami i innymi potrawami, które większości z nas kojarzą się z tym świątecznym czasem. Dziś wiele osób - i to nie tylko młodych czy wyznających jakąś szczególną ideologię życiową - zwraca uwagę na zdrowe odżywianie i ogranicza lub zupełnie eliminuje z diety mięso i produkty pochodzenia odzwierzęcego.
Na co dzień nie jest trudne, by żyć zgodnie z dietą wege, jednak podczas rodzinnych uroczystości, przy zastawionym stole wiele takich osób często nie znajduje zbyt wiele alternatyw dla siebie.

W tym artykule zebraliśmy kilka ciekawych i sprawdzonych przepisów na wigilijne potrawy WEGE, które są alternatywą dla tradycyjnych dań, ale także ciekawą propozycją dla wszystkich, a często - są dużo tańsze w przygotowaniu.

Potrawy wigilijne wegetariańskie - roślinna ryba? To możliwe i prostsze niż myślisz!


Przepis na: wegetariańską „rybę po grecku”

Składniki:

Jak przyrządzić wegetariańską rybę po grecku?

Przesypać kotlety sojowe do garnka i zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.
Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.
Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę Nowalijki lub sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać wody, żeby powstała konsystencja ciasta do naleśników. Wymieszać.
Rozgrzać patelnię dodając 4 łyżki oleju.
Każdy kotlet obtoczyć w cieście i usmażyć na patelni.
Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warstwowo warzywami w sosie. Najlepsza na drugi dzień po przygotowaniu!


Przepis na: Wegański Barszcz czerwonywegański barszcz czerwony


Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • średnia marchewka
  • średnia pietruszka
  • średni seler
  • parę małych kwaśnych jabłek (zamiennie można użyć soku jabłkowego)
  • sok zagęszczony buraczany
  • 200g soku z kiszonej kapusty
  • 4 łyżki oleju
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: majeranek otarty, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, chilli, pieprz,cukier, sól nowalijka - warzywa w proszku.


Jak przyrządzić wegański barszcz czerwony?

Do gotującej wody dodać jabłka, olej, łyżkę sosu sojowego, pieprzu, Nowalijkę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę majeranku, pokrojone w grube talarki obrane buraki i pozostałe warzywa.
Całość gotować na małym ogniu aż do ugotowania się buraków. Kiedy buraki będą już gotowe i zmiękną wyjąć je wraz z warzywami z garnka.
Do wywaru dodać około pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego oraz sok jabłkowy lub jabłka.
Doprawić cukrem, nowalijką, pieprzem, sosem sojowym, majerankiem, solą, dodać 2 rozgniecione, świeże ząbki czosnku i jeśli jest zbyt mało kwaśny to zakwasić do smaku sokiem z kiszonej kapusty.

Przepis na: Seleryba - czyli wegańska ryba z selera


Składniki:

  • pół kg selera
  • 2 litry bulionu - wywaru warzywnego
  • opakowanie Nori do sushi - arkuszy - do owijania kotletów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i czarny pieprz
  • mleko roślinne
  • mąka pszenna lub ryżowa
  • olej roślinny


Jak przygotować selerybę?

Seler obrać, przekroić na pół i pokroić na grubsze, ok.1 cm plastry. W dużym garnku zagotować bulion razem z 2 arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodać plastry selera i gotować aż plastry selera będą bardzo miękkie, czyli około 15 – 25 minut.
Miękkie plastry selera delikatnie wyjąć i ostudzić. Arkusze nori pociąć na węższe paski, przygotować dwie miseczki - do jednej wlać trochę mleka roślinnego,  do drugiej wsypać mąkę. Każdy plaster selera obtoczyć solą i pieprzem, a następnie owinąć paskiem nori, chwilę moczyć w mleku (dzięki czemu wodorosty zmiękną i lepiej przylepią się do selera, a przez to nadadzą charakterystyczny "rybi" aromat i posmak). Tak przygotowany plaster selera delikatnie obtaczać w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać z każdej strony przez około 5 minut. Tak przygotowaną selerybę można użyć również do wegańskiej ryby po grecku

Przepis na: Bigos wegetariański, bigos wegański

Ten zmodyfikowany na wegański styl przepis na bigos pochodzi z książki 365 Obiadów za Pięć Złotych. Dokładnie jest to zmodyfikowany przepis na bigos hultajski z kapustą.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 g białej kapusty
  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 opakowania boczniaków po 250g
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
  • 2 garście śliwek suszonych drylowanych lub 10 wędzonych śliwek
  • 10 gram suszonych grzybów
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • olej
  • opcjonalnie: 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
  • przyprawy:3 ząbki czosnku, 10 ziaren pieprzu, 4 ziela angielskie, 3 goździki, 2 liście laurowe, łyżeczka kminku, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka cząbru, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy


Jak przygotować wegański bigos?

Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 ½ szklanki zimnej wody. Zostawić na noc.
Następnego dnia naprawdę kwaśną kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinnowigilijne potrawy wegańskie bez mięsa być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.
W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo - uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy soczewica będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok do wystygnięcia.
Białą kapustę poszatkować, jabłka zetrzeć na tarce, grzyby pokroić na mniejsze kawałki (niezbyt drobne) i dodać do garnka składniki: białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.
Po godzinie można dodać opcjonalnie alkohol oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie mieszać co jakiś czas gotując na małym ogniu przez kilka godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec dosolić do smaku.
Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, można trzymać za oknem, jeśli nie ma mrozu.
Porady:

Wskazówki: Najlepiej gotować bigos w dużym garnku z grubym dnem i mieszać go drewnianą łyżką. Podczas gotowania bigosu ważne jest, aby garnek był na  małym ogniu i aby cały czas była w nim woda – w innym wypadku bigos się spali i będzie miał posmak goryczki, dlatego ważne jest, żeby pamiętać, aby w końcowym etapie gotowania zaglądać do garnka co pół godziny i w razie potrzeby dolewać ok pół szklanki wody.

do pierniczków pasta daktylowa korzennaPrzepis na: piernikowy krem daktylowy do potraw wigilijnych na słodko
   Ten przepis jest banalnie prosty, a do jego przygotowania wystarczą dosłownie trzy minuty.Idealnie nadaje się jako dodatek do piernika i pierniczków, a także innych wypieków świątecznych. Łyżka kremu piernikowego z daktyli dodana do kompotu z suszu wigilijnego mocno stuninguje jego smak i aromat!

Potrzebujemy tylko:

  •  paczkę daktyli i dobrej jakości aromatycznych i świeżych przypraw korzennych, szczyptę soli i łyżkę kakao lub karobu.

Namoczone przez kilka godzin w wodzie daktyle zmiksować na miękką, słodką masę lub po prostu rozgnieść widelcem z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak: kardamon, cynamon, imbir, mielony anyż, mielone goździki, łyżka kakao/karobu i szczyptą soli – jeśli krem jest za gęsty, dolać odrobinę wody, w której moczyły się daktyle.
Gotowy krem przełożyć do słoika. Można smarować nim kanapki, dodawać do pieczenia ciasta lub ciasteczek, posłodzić nim poranną czarną kawę lub kakao; albo najzwyczajniej wyjadać łyżeczką prosto ze słoika:)

 

To tylko niektóre z wybranych przez, nas ale sprawdzonych przepisów na wigilijne dania w stylu wege. Spróbujcie kilka z nich, a przekonacie się, że to nie jest trudna, a z pewnością smaczne i zdrowe!


Zdrowych i smacznych Świąt

życzy

zielonaesencja.pl



Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
pixelpixelpixel