Zalety jedzenia czekolady - czyli masz wymówkę - a nawet kilka!

2022-04-13
Czekolada to jeden z najpopularniejszych słodyczy na świecie i doczekała się tak wielu wariantów, że trudno je wszystkie zliczyć. Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao i to ono odpowiada za właściwości zdrowotne czekolady.
Czekolada jest najlepsza na poprawę samopoczucia i pamięci, ma takze wiele innych zdrowotnych właściwości, o których możecie przeczytać w naszym wpisie blogowym. 

12 kwietnia i 7 lipca obchodzimy Dzień czekolady, choć dla wielu osób to święto mogłoby być obchodzone codziennie! Czekolada to jeden z najpopularniejszych słodyczy na świecie i doczekała się tak wielu wariantów, że trudno je wszystkie zliczyć.

Najlepsza dla naszego zdrowia jest czekolada z jak najwyższa zawartością czystego kakao i tłuszczu kakaowego, ale taka ma bardzo intensywny smak i bardzo różni się od mlecznej czy białej wersji.
Jednak to spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao jest polecane jest przez dietetyków i lekarzy, właśnie dlatego, że jest pełna wartościowych i cennych składników.

Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao i to ono odpowiada za właściwości zdrowotne czekolady. Niestety, dodatki takie jak cukier, inne tłuszcze, wypełniacze i aromaty psują wartości odżywcze czekolady i przyczyniają się do tycia.

najzdrowszy tłuszcz kakaowy na zielonaesencja.pl

Czekolada - najlepsza na poprawę samopoczucia i ...pamięci!

Naturalna czekolada gorzka jest polecana osobom pracującym fizycznie. Doskonała jest dla osób poddanych ciężkiemu wysiłkowi umysłowemu, np. studentom i uczniom, a także osobom w podeszłym wieku, ponieważ wykazano, że wpływa ona pozytywnie na pamięć długotrwałą.

Dzięki bogactwu magnezu i flawonoidów czekolada wpływa pozytywnie na procesy myślowe. Czekolada gorzka wpływa bardzo pozytywnie na nasz humor i samopoczucie. Czekolada zawiera wiele łagodnych substancji tzw."psychoaktywnych", tj. anandamind, kofeina, fenyloetyloamina i magnez. Te związki pobudzają wydzielane endorfin czyli hormonów szczęścia, co sprawia, że szybko poprawia się nasze samopoczucie i mamy więcej energii do działania.

Niektórzy badacze wskazują, że czekolada o wysokiej zawartości kakao może nawet czasowo łagodzić przebieg depresji, pomaga bowiem ograniczać stres oksydacyjny.

Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej, przede wszystkim dzięki zawartości antyoksydantów, do których należy m.in. resweratrol. Związek ten wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwwirusowe. Paradoksalnie czekolada, może pomóc w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dotyczy to oczywiście czekolady gorzkiej, z wysoką zawartością kakao - powyżej 70%.

Dlaczego?

To proste - spożycie 2-3 kostek ciemnej czekolady zapewnia na dłużej uczucie sytości i dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, co sprawia, że nie mamy już takiej przemożnej ochoty na słodycze.

pyszne i zdrowe czekolady bez wyrzutów sumienia

Co zawierają surowe ziarna kakaowca?

Czekolada powstaje przede wszystkim z ziaren kakaowca i to one grają główną rolę. Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie! Ziarna kakao to też obfite źródło chromu potasu, manganu i łatwo przyswajalnego wapnia. Porcja surowego kakao zawiera więcej żelaza niż porcja wołowiny, a także więcej cynku niż większość warzyw.  Surowe kakao jest prawdziwą skarbnicą, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Znajdziemy w nim także mnóstwo antyoksydantów, cynku, fosforu, witaminy E oraz z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6). Surowe kakao jest też źródłem błonnika pokarmowego, który możecie znaleźć w postaci błonnika kakaowego dostępnego w naszym sklepie.  

Niezależnie, co wybierzecie - czy ciemną czekoladę, kakao czy ziarna kakaowca, warto codziennie dodać odrobinę tego cennego składnika do swojej diety, nie tylko, by poprawić samopoczucie, ale także zdrowie!

najzdrowsze kakao naturalne w ziarnach Green Essence
zdrowy zamiennik kakao dla alergików

Polecane

Kakao ciemne alkalizowane 250 g - 10 - 12% tłuszczu

Kakao ciemne alkalizowane 250 g - 10 - 12% tłuszczu

16,99 zł brutto169.90 pkt.
67,96 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Kakao surowe ziarna całe ekologiczne BIO 300 g - Batom

Kakao surowe ziarna całe ekologiczne BIO 300 g - Batom

48,90 zł brutto
163,00 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Kakao surowe - całe ziarno w łupinie 1 kg

Kakao surowe - całe ziarno w łupinie 1 kg

Cena regularna: 104,99 zł brutto99,74 zł brutto997.40 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 104,99 zł
99 740,00 zł / kg brutto
Przejdź do produktu
pixelpixelpixel