Zalety jedzenia czekolady - czyli masz wymówkę - a nawet kilka!
12 kwietnia i 7 lipca obchodzimy Dzień czekolady, choć dla wielu osób to święto mogłoby być obchodzone codziennie! Czekolada to jeden z najpopularniejszych słodyczy na świecie i doczekała się tak wielu wariantów, że trudno je wszystkie zliczyć.
Najlepsza dla naszego zdrowia jest czekolada z jak najwyższa zawartością czystego kakao i tłuszczu kakaowego, ale taka ma bardzo intensywny smak i bardzo różni się od mlecznej czy białej wersji.
Jednak to spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao jest polecane jest przez dietetyków i lekarzy, właśnie dlatego, że jest pełna wartościowych i cennych składników.
Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao i to ono odpowiada za właściwości zdrowotne czekolady. Niestety, dodatki takie jak cukier, inne tłuszcze, wypełniacze i aromaty psują wartości odżywcze czekolady i przyczyniają się do tycia.
Czekolada - najlepsza na poprawę samopoczucia i ...pamięci!
Naturalna czekolada gorzka jest polecana osobom pracującym fizycznie. Doskonała jest dla osób poddanych ciężkiemu wysiłkowi umysłowemu, np. studentom i uczniom, a także osobom w podeszłym wieku, ponieważ wykazano, że wpływa ona pozytywnie na pamięć długotrwałą.
Dzięki bogactwu magnezu i flawonoidów czekolada wpływa pozytywnie na procesy myślowe. Czekolada gorzka wpływa bardzo pozytywnie na nasz humor i samopoczucie. Czekolada zawiera wiele łagodnych substancji tzw."psychoaktywnych", tj. anandamind, kofeina, fenyloetyloamina i magnez. Te związki pobudzają wydzielane endorfin czyli hormonów szczęścia, co sprawia, że szybko poprawia się nasze samopoczucie i mamy więcej energii do działania.
Niektórzy badacze wskazują, że czekolada o wysokiej zawartości kakao może nawet czasowo łagodzić przebieg depresji, pomaga bowiem ograniczać stres oksydacyjny.
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej, przede wszystkim dzięki zawartości antyoksydantów, do których należy m.in. resweratrol. Związek ten wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwwirusowe. Paradoksalnie czekolada, może pomóc w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dotyczy to oczywiście czekolady gorzkiej, z wysoką zawartością kakao - powyżej 70%.
Dlaczego?
To proste - spożycie 2-3 kostek ciemnej czekolady zapewnia na dłużej uczucie sytości i dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, co sprawia, że nie mamy już takiej przemożnej ochoty na słodycze.
Co zawierają surowe ziarna kakaowca?
Czekolada powstaje przede wszystkim z ziaren kakaowca i to one grają główną rolę. Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie! Ziarna kakao to też obfite źródło chromu potasu, manganu i łatwo przyswajalnego wapnia. Porcja surowego kakao zawiera więcej żelaza niż porcja wołowiny, a także więcej cynku niż większość warzyw. Surowe kakao jest prawdziwą skarbnicą, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Znajdziemy w nim także mnóstwo antyoksydantów, cynku, fosforu, witaminy E oraz z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6). Surowe kakao jest też źródłem błonnika pokarmowego, który możecie znaleźć w postaci błonnika kakaowego dostępnego w naszym sklepie.
Niezależnie, co wybierzecie - czy ciemną czekoladę, kakao czy ziarna kakaowca, warto codziennie dodać odrobinę tego cennego składnika do swojej diety, nie tylko, by poprawić samopoczucie, ale także zdrowie!