Chlorofil - zielony sposób a detoks. Jakie właściwości ma krew roślin czyli chlorofil?
“Krew roślin”, bo tak często nazywany jest Chlorofil jest źródłem zielonego koloru roślin. Wbrew pozorom to związek o skomplikowanym działaniu i ma decydujacy wpływ na kondycję i życie roślin.
Potocznie kojarzony jest z żywo-zielonym kolorem, choć typów chlorofilu jest kilka i nie wszystkie mają zielony kolor.
Chlorofil ma działanie silnie regenerujące, wpływa na intensywną odnowę komórek, ma działanie oczyszczające.
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, trzustki oraz inych organów wewnętrzych - wpływa na homeostazę organizmu i pomaga mu utrzymywać wewnętrzną rownówagę. Przy cukrzycy pomaga regulować poziom cukru.
Ma działanie regenerujące, wpływa na odnowę komórek, niszczy wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się skóry, pobudza wytwarzanie witamin A, E i K. Działanie Chorofilu jest zbliżone do probiotyku, pomaga dbać o własciwy poziom mikroflory.
Chlorofil na stres oksydacyjny
Chlorofil dobrze wspomaga regenerację i rekonwalescencję organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia.
Z racji tego, że chlorofil wspomaga procesy metaboliczne jest doskonałym remedium dla osób przemęczonych i żyjących w ciągłym stresie. Spożywając regularnie żywność zawierającą chlorofil pomagamy zachować równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych - czyli przeciwdziałamy zakwaszeniu organizmu.
Chlorofil niezwykle korzystnie wpłynie także na system immunologiczny - liczne badania dowodzą, że zapobiega niepożądanym zmianom w DNA oraz unieszkodliwia wiele substancji kancerogennych i mutagennych, czyli może mieć duze znaczenie w walce z nowotworami a także w profilaktyce antynowotworowej.
Chlorofil ma działanie oczyszczające - wspiera procesy oczyszczania się wątroby, jelit i innych narządów. pomaga usunąć toksyny z organizmu, w tym metale ciężkie. Dlatego też jest popularnie stosowany i polecany we wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających i detoksach.
Chlorofil regeneruje i oczyszcza krew, zwiększa krzepliwość, reguluje ciśnienie tętnicze i wzmacnia układ krwionośny - dlatego może być pomocny w leczeniu anemii. Oprócz tego pobudza laktację u kobiet karmiących i pomaga kobietom uregulować cykl miesiączkowy. Stosowany jest przy bólach gardła, stanach zapalnych skóry, czy też problemach ze stawami.
W skrócie: dobroczynne działanie chlorofilu na organizm
- oczyszcza krew i reguluje ciśnienie
- regeneruje i odnawia komórki
- niszczy wolne rodniki
- łagodzi problemy trawienne
- działa dobroczynnie na skórę
- pomaga regulować poziom cukru
- wspomaga odporność i system immunologiczny
Jakie produkty zawierają dużo cennego chlorofilu?
Przede wszystkim superfoods - zarówo te świeże jak i suszone/mielone:
- Młody Jęczmień
- Chlorella
- Spirulnia
- Jarmuż
- Szpinak
- Matcha
- Trawa Pszeniczna
- Algi i Wodorosty
- Natka pietruszki, koperek, rukola
- Mniszek, pokrzywa
Czy wiesz, że...?
Poczciwy szpinak zawiera potężną dawkę chlorofilu - w szklance surowych liści szpinaku znajduje się aż 23,7 mg chlorofilu. Można go rownież spożywać w formie sproszkowanej używając do koktajli, sosów i dań.
Zatem sięgajcie po zielone!
Bez względu na to czy są to świeże superfoodsy będące źródłem chlorofilu czy tez sproszkowane - zadbajcie o codzienną dawkę tego zielonego złota w swojej diecie.