Dzień Hamburgera możesz świętować codziennie - z naszymi zdrowymi przepisami!
Dzień Hamburgerów obchodzony jest 28 maja, ale dla wielu osób mógłby być on codziennie. Kochamy burgery, cóż na to poradzić.
Są szybki w przygotowaniu, pożywne, sycące i pełne smaku. Choć nie zawsze zdrowe...
Hamburgery można z powodzeniem przygotowywać jako posiłki przez cały rok, ale to właśnie okres letni sprzyja częstszemu ich spożywaniu.
Dlaczego?
Po pierwsze dlatego, że są szybkie i proste - a latem wiadomo, liczy się czas i nie za bardzo mamy ochotę spędzać długich godzin w nagrzanej kuchni.
Po drugie hamburgery są dobre na lato, bo nie są daniem gorącym, dlatego też sycą, ale nie rozgrzewają nas za bardzo.
Po trzecie - na urlopach, plażlingu, krótkich wypadach - hamburgery są doskonałe do zabicia głodu.
Z okazji dnia hamburgerów proponujemy Wam 2, a nawet 3, ciekawe i proste przepisy na domowe hamburgery - jeden w stylu keto - mięsny, a drugi Vege z czerwoną fasolą.
Koniecznie spróbujcie, a także modyfikujcie przepisy według własnego widzimisię.
Keto-burger w pieczarce
Ten Keto burger jest bajecznie prosty w przygotowaniu i mega smaczny. No, chyba, że ktoś nie lubi pieczarek:)
Składniki:
- 2 duże pieczarki grillowe - portobello
- 100 gram mięsa mielonego lub drobno siekanego
- 40g żółtego sera - startego na tarce o grubych oczkach
- ogórek kiszony pokrojony wzdłuż na plasterki
- majonez
- liście sałaty lub rukoli
- pomidor pokrojony na duże plastry
- przyprawy m- sól, pieprz, do kebaba, shoarmy
- olej kokosowy lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Od pieczarek odkroić ogonki i posiekać razem z mięsem, dodać przyprawy, uformować dość płaski kotlecik .ieczarki posolić położyć na patelni razem z kotletem i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia.
Usmażoną pieczarkę potraktować jak połówki bułki, nałożyć na nią starty ser, ogórek, pomidor, majonez i kotlecik. Przykryć drugą pieczarką i całość "spiąć" patyczkiem do szaszłyków.
- Wartości odżywcze:
- Białka: ok 37g
- Tłuszcze: ok 54g
- Węglowodany: 8g
Wege burgery z czerwonej fasoli i płatków jaglanych
Proste, szybkie i bardzo syte burgery w wersji wegańskiej!
Składniki:
- Czerwona fasola z puszki
- płatki jaglane (ok 80g)
- 1 średnia cebula (pół drobno posiekanej cebuli + pół pokrojonej w cienkie półksiężyce)
- papryka wędzona słodka
- pół łyżeczki kuminu lub kolendry mielonej
- przyprawa do mięsa np. czubryca
- olej kokosowy do smażenia
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- bułka wieloziarnista
- duże liście sałaty
- ogórek, pomidor w plasterkach
- majonez, musztarda, ketchup - wedle gustu
- ok 150ml gorącej wody
Przygotowanie:
Cebulę przekroić na pół - jedną połowę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na oleju kokosowym, drugą pokroić w półksiężyce i zostawić do wyłożenia hamburgera.
Cebulkę przełożyć do rondelka, dodaj gorącej wody, płatki jaglane, przyprawy, łyżeczkę musztardy.
Gotować do chwili, aż płatki jaglane zrobią się miękkie i kleiste. Dodać odsączoną czerwoną fasolkę z puszki i zblendować.
Uformować 5-6 łaskich burgerów, jeśli masa będzie za mało gęsta można dodać bułki nieco tartej lub mąki z orzechów włoskich.
Hamburgery podsmażyć z obu stron i wyłożyć na przekrojoną na pół bułkę z liśćmi sałaty, pomidorem, ogórkiem, cebulą i sosami.
Smacznego!