Dzień Hamburgera możesz świętować codziennie - z naszymi zdrowymi przepisami!

2022-05-27
Hamburgery powszechnie uważane są za typowe fast foody, ale jeśli mamy dobry przepis i trochę inwencji, możemy skomponować własnego burgera, który będzie smaczny i pożywny, ale zdrowy. Z okazji Dania HAmburgera przygotowaliśmy 2 ciekawe przepisy na Vege Burgera z czerwoną fasolą i Keto Burgera w pieczarce portobello. Sprawdźcie i zróbcie - są przepyszne i doskonałe na letnie dni!

Dzień Hamburgerów obchodzony jest 28 maja, ale dla wielu osób mógłby być on codziennie. Kochamy burgery, cóż na to poradzić.

Są szybki w przygotowaniu, pożywne, sycące i pełne smaku. Choć nie zawsze zdrowe...
Hamburgery można z powodzeniem przygotowywać jako posiłki przez cały rok, ale to właśnie okres letni sprzyja częstszemu ich spożywaniu.

Dlaczego?

Po pierwsze dlatego, że są szybkie i proste - a latem wiadomo, liczy się czas i nie za bardzo mamy ochotę spędzać długich godzin w nagrzanej kuchni.

Po drugie hamburgery są dobre na lato, bo nie są daniem gorącym, dlatego też sycą, ale nie rozgrzewają nas za bardzo.

Po trzecie - na urlopach, plażlingu, krótkich wypadach - hamburgery są doskonałe do zabicia głodu.

Z okazji dnia hamburgerów proponujemy Wam 2, a nawet 3, ciekawe i proste przepisy na domowe hamburgery - jeden w stylu keto - mięsny, a drugi Vege z czerwoną fasolą.

Koniecznie spróbujcie, a także modyfikujcie przepisy według własnego widzimisię.

Keto-burger w pieczarce

Ten Keto burger jest bajecznie prosty w przygotowaniu i mega smaczny. No, chyba, że ktoś nie lubi pieczarek:)

Składniki:

  • 2 duże pieczarki grillowe - portobello
  • 100 gram mięsa mielonego lub drobno siekanego
  • 40g żółtego sera - startego na tarce o grubych oczkach
  • ogórek kiszony pokrojony wzdłuż na plasterki
  • majonez
  • liście sałaty lub rukoli
  • pomidor pokrojony na duże plastry
  • przyprawy m- sól, pieprz, do kebaba, shoarmy
  • olej kokosowy lub smalec do smażenia

 

Przygotowanie:

Od pieczarek odkroić ogonki i posiekać razem z mięsem, dodać przyprawy, uformować dość płaski kotlecik .ieczarki posolić położyć na patelni razem z kotletem i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia.
Usmażoną pieczarkę potraktować jak połówki bułki, nałożyć na nią starty ser, ogórek, pomidor, majonez i kotlecik. Przykryć drugą pieczarką i całość "spiąć" patyczkiem do szaszłyków.

  • Wartości odżywcze:
  • Białka: ok 37g
  • Tłuszcze: ok 54g
  • Węglowodany: 8g

Wege burgery z czerwonej fasoli i płatków jaglanych

Proste, szybkie i bardzo syte burgery w wersji wegańskiej!

Składniki:

  • Czerwona fasola z puszki
  • płatki jaglane (ok 80g)
  • 1 średnia cebula (pół drobno posiekanej cebuli + pół pokrojonej w cienkie półksiężyce)
  • papryka wędzona słodka
  • pół łyżeczki kuminu lub kolendry mielonej
  • przyprawa do mięsa np. czubryca
  • olej kokosowy do smażenia
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • bułka wieloziarnista
  • duże liście sałaty
  • ogórek, pomidor w plasterkach
  • majonez, musztarda, ketchup - wedle gustu
  • ok 150ml gorącej wody

Przygotowanie:


Cebulę przekroić na pół - jedną połowę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na oleju kokosowym, drugą pokroić w półksiężyce i zostawić do wyłożenia hamburgera.
Cebulkę przełożyć do rondelka, dodaj gorącej wody, płatki jaglane, przyprawy, łyżeczkę musztardy.
Gotować do chwili, aż płatki jaglane zrobią się miękkie i kleiste. Dodać odsączoną czerwoną fasolkę z puszki i zblendować.
Uformować 5-6 łaskich burgerów, jeśli masa będzie za mało gęsta można dodać bułki nieco tartej lub mąki z orzechów włoskich.
Hamburgery podsmażyć z obu stron i wyłożyć na przekrojoną na pół bułkę z liśćmi sałaty, pomidorem, ogórkiem, cebulą i sosami.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

pixelpixelpixel