KETO BROWNIE – pyszne ciasto w 20 min – bez cukru, bez nabiału, bez glutenu! Sprawdź przepis
Jesteś na diecie ketogenicznej, ale brakuje Ci smaku słodkiej czekolady? Jesteś w dobrym miejscu! Działamy na rynku już ponad 10 lat, przetestowaliśmy naprawdę wiele przepisów i wybraliśmy te doskonale puszyste, mokre i kakaowe, bez węglowodanów, bez cukru, bez glutenu, bez nabiału! Chcesz wiedzieć jak zrobić idealnie czekoladowe brownie bez mąki pszennej? Wystarczy zastąpić ją mąką migdałową Green Essence! Możesz też przygotować brownie z mąki kokosowej – będzie miała dodatkowy posmak „Rafaello”. Nasze brownie wspaniale smakują z gałką keto lodów – przepis.
KETO BROWNIE I – PRZEPIS
Czas przygotowania: 17 min
Porcji: 25
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej Green Essence;
- 1/4 szklanki błonnika kakaowego Green Essence;
- 2 łyżki ciemnego kakao;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Green Essence;
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Green Essence;
- 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego Green Essence (można zastąpić masłem);
- 3 łyżeczki zimnej wody;
- 2 jajka;
- 2/3 szklanki erytrytolu Green Essence (można użyć innego słodzika);
- 10 kropli aromatu.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Połącz wszystkie składniki w jednej misce. Piecz 15 min z termoobiegiem. Sprawdź patyczkiem czy jest mokry. Brownie najlepiej smakuje, gdy jest odrobinę mokre, ale nie płynne.
Wartości dla 1 porcji:
- Kalorie: 51
- Tłuszcz: 4,8g
- Tłuszcza nasycone: 2,5g
- Cholesterol: 0g
- Sól: 48mg
- Węglowodany: 1,6g
- Błonnik: 0,9g
- Cukry: 0g
- Białko: 1,2g
- Węglowodany netto: mniej niż 1g
Przepis pochodzi ze strony:
https://chocolatecoveredkatie.com/nutrition-facts-for-keto-brownies/
KETO BROWNIE II – PRZEPIS
Czas przygotowania: 25 min
Porcji: 12
Składniki:
- 3/4 szklanki masła;
- 1/2 szklanki czekolady gorzkiej/dropsów czekoladowych keto;
- 1/2 szklanki mąki migdałowej Green Essence;
- 1/4 szklanki błonnika kakaowego Green Essence;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Green Essence;
- 3/4 szklanki erytrytolu Green Essence;
- 3 duże jaja.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. W misce połącz suche składniki. Przygotuj masło – połowę czekolady rozpuść z masłem, odstaw. W oddzielnej misce ubij całe jajka na tzw. kogel-mogel. Delikatnie połącz z masłem. Następnie dodaj suche składniki, dokładnie wymieszaj. Dodaj drugą połowę czekolady. Piecz 15-20 min, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco suche.
Wartości dla 1 porcji:
- Kalorie: 180kcal
- Węglowodany: 5g
- Białko: 3g
- Tłuszcz: 17g
- Potas: 3mg
- Błonnik: 2g
- Węglowodany netto: 3g
Przepis pochodzi ze strony:
https://thebigmansworld.com/best-fudgy-keto-brownies/
Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadły Ci do gustu tak samo, jak nam! Internet pęka w szwach od różnorodnych przepisów na brownie, ale nie wszystkie z nich wychodzą tak, jak byśmy sobie tego życzyli, dodatkowo nie każde są wskazane na diecie keto, czy low carb. Pamiętaj, że kiedy stosujesz styl życia oparty unikaniu węgli i cukru, nie wskazane są dla Ciebie przepisy na brownie z bananami lub brownie z fasoli. Jeśli lubisz dodać coś do czekoladowego ciasta, korzystając z powyższych przepisów możesz przygotować brownie z mascarpone (wystarczy ubić śmietankę 36% z mascarpone i zmielonym erytrytolem). Proponowane przez nas przepisy z pewnością zagoszczą na stałe w Twoim deserowym menu!
Smacznego!