Muffiny z mąki łubinowej - przepis na babeczki, które zawsze wychodzą!
Sprawdź przepis na babeczki czekoladowe, które zawsze wychodzą. Szybki przepis z użyciem mąki łubinowej - jest to niskokaloryczna mąką z łubinu, uważana za doskonały zamiennik mąki pszennej, naturalnie bez glutenu. Wykorzystaj przepis i ciesz się niskokaloryczną przekąską dla całej rodziny.
Uwaga! Uzależniające...
Mąka łubinowa podbija serca każdego, kto tylko poznał ten cudowny produkt. Szczególnie polecana jest w diecie niskowęglowodanowej Keto i Low Carb, a także w diecie bezglutenowej, gdyż naturalnie mąka ta nie zawiera glutenu.
Więcej na jej temat poczytasz w artykule o mące łubinowej.
Dla wszystkich łasuchów i wielbicieli nowości w Naszym sklepie przygotowaliśmy szybki i prosty przepis na babeczki, które zawsze wychodzą!
Przedstawiamy Wam niskokaloryczne babeczki z erytrytolem - jako słodzik, ale oczywiście możesz dodać swoje ulubione słodzidło. Zarówno erytrytol oraz ksylitol to doskonała propozycja dla diabetyków oraz tych na diecie KETO, LOW CARB, adaptacji, bądź po prostu ograniczają ilość węglowodanów w diecie.
Takie przepyszne muffiny możemy zabrać wszędzie - do szkoły, dać dziecku do przedszkola, zabrać ze sobą do pracy, na spacer. Muffiny są mokre, nie schną za szybko, ponieważ szybciej znikną z talerza :)
Do Naszego przepisu zostały dodane powidła śliwkowe, ale z powodzeniem możecie zastąpić np. pastą orzechową, frużeliną, domowym dżemem, a także dodać owoce mrożone.
Czym polać muffinki? Do tego potrzebujesz np. polewę czekoladową z roztopionej czekolady, kuwerturę, posypkę czekoladową, dropsy czekoladowe, lukier z inuliny. Niech poniesie Cię wyobraźnia...
Aby przepis urozmaicić o dodatkową porcję czekolady wystarczy dodać więcej kropelek czekoladowych, mamy wtedy podwójnie czekoladowe babeczki czekoladowe!
Czas pieczenia: 30 minut w 180C
Składniki:
- 25 g mąki łubinowej Green Essence
- 10 g kakao Green Essence
- 3 jajka M-L
- 125 g serka kremowego lub zmielonego twarogu
- 25 g masła lub oleju kokosowego (rozpuszczone)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki erytrytolu (słodkość zależy od naszych upodobań smakowych)
- powidła śliwkowe bez cukru
- 10 g przyprawa piernikowa (opcjonalnie)
- gorzka czekolada lub kropelki czekoladowe
1. W misce połączyć ze sobą serek (twaróg) z jajkami i erytrytolem, wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do mieszanki dodać rozpuszczony tłuszcz oraz wsypać mąkę łubinową i kakao (ewentualnie dodatek przyprawy korzennej), a także sypnąć proszkiem do pieczenia, na który należy przelać ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy spowoduje, że proszek do pieczenia zacznie pracować, a wypieki z mąką łubinową staną się bardziej puszyste.
Całość ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Tak powstałą masę przelać do foremek (papilotek). Można użyć silikonowe foremki, jest do duże ułatwienie w trakcie wyciągania wypieków po upieczeniu.
2. Masę należy wylać do foremek (do ich połowy), po czym nałożyć po łyżeczce powideł śliwkowych i ponownie wylać ciasto, na wysokość większą niż 3/4 foremki (pozostawić ok. 5 mm od samych brzegów foremek). Nie nakładać masy po same brzegi, babeczki jeszcze urosną.
3. Babeczki można także wzbogacić o dodatek kropli czekoladowych lub kawałków czekolady gorzkiej. W takim przypadku na sam koniec przygotowywania masy należy wsypać kropelki (pokrojoną czekoladę) do ciasta i wymieszać.
Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości foremek jakimi dysponujemy. Nam udało się zrobić 7 babeczek.
Niebawem będziemy mieli dla Was nowe przepisy z użyciem mąki łubinowej - warto mieć ją w domowej spiżarni!