PRODUKT TYGODNIA: Konjac - oryginalna roślina o wyjątkowych właściwościach

2020-05-19
PRODUKT TYGODNIA: Konjac - oryginalna roślina o wyjątkowych właściwościach
Nazwa „Dziwadło” tak po polsku nazywana jest roślina z rodzaju Amorphophallus, czyli inaczej słynny Konjac. To oryginalne nazewnictwo pochodzi z przełomu XIX i XX wieku, związane jest ze zdziwieniem, jakie budziła wśród botaników. Natomiast w Anglii kwiat nosi ciekawą nazwę „corps flower”, czyli trupi kwiat, a Shirataki występuje w Japonii, gdzie Konjac używany jest od setek lat.

Co to jest konjac „trupi kwiat”?

Konjac jest byliną z rodziny obrazkowatych mającej swoich przedstawicieli w wilgotnych i gorących obszarach Ziemi. „Dziwadło” zwane także Riviera pochodzi z Chin, rośnie także w Japonii, Korei Południowej i w innych krajach południowo – wschodniej Azji.
Roślina ta jest dużych rozmiarów, a osiągnięcie dojrzałości zajmuje jej od 8 do 10 lat! Kwiat przypomina lilię, a żyje zaledwie 3 dni, zapylany jest przez owady zwabione jej zapachem, który również jest dość intrygujący. Konjac pachnie zgniłym mięsem, dlatego też owady lgną do zapachu padliny. Tę oryginalną woń można poczuć zbliżając twarz do kwiatu, jednak w samych wyrobach z bulwy, nie odnajdziemy tego zapachu. Roślinę można spotkać w ogrodach botanicznych, również w Polsce.

Gdzie wykorzystywany jest konjac?

W medycynie azjatyckiej, jak w kuchni i kosmetyce bulwę wykorzystuje się w celach leczniczych. Na szczególną uwagę zasługuje korzeń konjacu z którego pozyskuje się błonnik - glukomannan, który wchłania bardzo duże ilości wody, 200 krotność swojej wagi.

Cenne właściwości błonnika glukomannan:konjac-makaron-blog-zielona-esencja

  •   Obniża poziom cholesterolu LDL i glukozy
  •   Wspomaga trawienie
  •   Usuwa toksyny
  •   Wspomaga mikroflorę jelit, zapobiega zaparciom
  •   Nasila uczucie sytości
Z glukomannanu wytwarza się kluski, makaron i suplementy diety. Korzeń nie zawiera węglowodanów, kalorii oraz działa silnie alkalizująco, posiada neutralny smak. Bulwa posiada antybakteryjne właściwości, dlatego też stosowana jest w kosmetyce.

Shirataki w kuchni i diecie

Makaron Shirataki, zwany też „białym wodospadem” zawiera w sobie głównie wodę, której jest aż 97%. Pozostałe składniki produktu, a zarazem bardzo wartościowe to mąka z bulwy Konjac. Riviera posiada znikomą liczbę kalorii, za to możemy zaczerpnąć z niej sporą ilość błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit.
Makaron konjac ma delikatny smak i doskonale komponuje się z sosami oraz innymi składnikami dodawanymi do makaronów. Dobre źródło wapnia, w 100g znajdziemy aż 40mg tego pierwiastka. Produkt polepsza insulinowrażliwość i tolerancję glukozy, nie zawiera alergenów, które w dzisiejszych czasach są bardzo ważne.
Shirataki można spożywać w różnych dietach: wegańskiej, bezlaktozowej, bezglutenowej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, cukrzycowej czy ostatnio bardzo popularnej ketogenicznej.

Makarony Shirataki występują w różnych kształtach:

Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Makaron konjac zanurzony jest w wodnej zalewie, a całość pakowana jest w szczelne torebeczki.

Gdzie kupić makaron konjac?

Makaron jest zupełną nowością na półkach sklepowych i nie jest tak łatwo znaleźć go w przydrożnym sklepie, natomiast znajdziemy go w internetowych sklepach ze Zdrową Żywnością TUTAJ oraz w stacjonarnych sklepikach ekologicznych, a także w dobrze wyposażonych supermarketach.

Jak przyrządzić konjac i  z czym go jeść?

  • Metoda I - makaron odcedzamy na sitku, płuczemy 2-3 razy pod zimną wodą

  • Metoda II – makaron odcedzić na sitku, gotować w wodzie około 5 minut

  • Metoda III – makaron odcedzić na sitku i smażyć na patelni 5 min
Po wybraniu jednej z metod przyrządzenia, makaron dodajemy do sosu, zupy, sałatek, dań z patelni, dań z warzywami, owocami, mięsem, nasionami lub kiełkami. Zastosowanie makaronu w potrawach jest uniwersalne.

Makaron Konjak – czy jest dobry dla każdego?

Makaron nie jest polecany dzieciom oraz osobom z problemami żołądkowo – jelitowymi. Produkt nie rozkłada się w ślinie i może spowodować niedrożność oddechową po połknięciu. Przed spożyciem warto skonsultować się z lekarzem.

Konjac do twarzy, czyli zastosowanie w kosmetyce

Z korzenia Dziwadła powstają gąbeczki konjac, które produkowane są na wyspie Jeju. Gąbki wytwarza się z materiałów syntetycznych, przynoszą skórze ukojenie i pielęgnację oraz zastrzyk składników odżywczych. Podczas mycia twarzy gąbka dostarcza jej witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego. To sprawia, że gąbki konjac działają antybakteryjnie, stabilizująco na produkcję sebum i oczyszczająco. Gąbeczki produkuje się w różnych wersjach, łącząc je z substancjami wspomagającymi, są to głównie glinki. Kolor gąbki jest uzależniony od rodzaju glinki, jaka została użyta do jej produkcji.

Właściwości gąbek konjac pod względem kosmetycznym:
  • Biała pure – nawilża, oczyszcza, odżywia, polepsza mikrokrążenie oraz reguluje pH skórykonjac-gabka-blog-zielona-esencja
  • Zielona z aloesem – nawilża, łagodzi i oczyszcza skórę, chroni ją przed utratą wody
  • Czarna z węglem bambusowym – eliminuje nadmiar sebum i zaskórniki, przeznaczona jest głównie dla cery tłustej, problematycznej z trądzikiem
  • Biała pure – nawilża, oczyszcza, odżywia, polepsza mikrokrążenie oraz reguluje pH skóry
  • Różowa z glinką różową – dla cery wrażliwej, zmęczonej, narażonej na zanieczyszczenia
  • Lawendowa – uspokaja i koi, łagodzi zmiany trądzikowe, dla cery zmęczonej
  • Zielona z glinką zieloną – likwiduje trądzik, nawilża, oczyszcza i normalizuje
  • Różowa z likopenem – dla cery dojrzałej, posiada silne działanie antyoksydacyjne

Jak używać gąbki konjac?

Gąbka Konjac jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości.
  • Gąbeczka powinna znajdować się w przewiewnym miejscu, jednak nie jest wskazane trzymanie jej w kabinie prysznicowej ze względu na wysoką wilgoć, która spowoduje szybki rozkład naszej gąbki.

  • Przed użyciem gąbkę należy zwilżyć w ciepłej wodzie, naciskając kilka razy, aby nabrała większego rozmiaru.

  • Po tej czynności przystępujemy do mycia. Delikatnie masujemy twarz gąbką, kolistymi ruchami. Jeżeli chcemy używać produktu do demakijażu to pamiętajmy o mniejszej ilości kosmetyku czyszczącego twarz. Po nocy nie musimy używać preparatów kosmetycznych.

  • Po zakończeniu oczyszczania twarzy, gąbeczkę delikatnie wyciskamy z nadmiaru wody i resztki użytego do demakijażu kosmetyku. Nie zaleca się wykręcać gąbki, ponieważ można ją szybko uszkodzić.

  • Gąbeczka posiada sznureczek, dzięki niemu możemy ją powiesić do wyschnięcia.

Trwałość gąbeczki

Gąbka może służyć przez okres 3 miesięcy. Można ją prać w pralce w temp 60°C, a także sterylizować w gotującej się wodzie. Produkt jest biodegradowalny, czyli po zużyciu można wyrzucić ją na kompostownik lub użyć do kwiatków, do wypełnienia dna doniczki. Gąbka będzie zatrzymywała wodę, dzięki temu nasz kwiatek będzie miał wilgotne podłoże przez dłuższy okres czasu. Oryginalne i wysokiej jakości gąbki konjac znajdziesz TUTAJ.


Przepis na Makaron Shirataki z kurczakiem i warzywami po chińsku

Sposób przygotowania:

Marynata - sos sojowy wymieszać w przyprawami i czosnkiem.

Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do przygotowanej marynaty. Marynujemy min. 2h w lodówce.

Warzywa (ilość według własnego upodobania) podsmażamy na oleju kokosowym. Do mieszanki wrzucamy kurczaka z marynatą i pieczemy przez ok. 10 min. W między czasie przygotowujemy makaron.

Makaron odsączamy i dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie.

Po upieczeniu kurczaka dodajemy do niego makaron, sos „tao-tao” i smażonej cebulki. Całość pieczemy 3-4 min.

Po przyrządzeniu potrawy wykładamy ją na talerz i cieszymy się jej wspaniałym smakiem.

Aby bardziej podkręcić smak potrawy polecam uprażyć łyżkę sezamu i posypać nim danie.

Zielona Esencja życzy SMACZNEGO!








Pokaż więcej wpisów z Maj 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel