PRZEPIS KETO: Makaron Konjac w sosie Carbonara
Przepis na Carbonarę Keto jest prosty, a do tego idealny dla całej rodziny - sos możesz wykorzystać również do zwykłego, klasycznego wysokowęglowodanowego makaronu. Nasza receptura bazuje na idealnym dla diety keto makaronie konjac, który zawiera śladowe ilości kalorii, a jego skład to głównie woda i błonnik. Nie jest to na pewno tradycyjnie włoski przepis na oryginalną carbonarę, ale nadal smakuje wyśmienicie i idealnie sprawdzi się na diecie keto!
Sos carbonara w wersji Keto - jak zrobić?
Przygotowanie samego sosu jest bardzo proste - wystarczy zaledwie 6 składników oraz przyprawy.
Składniki:
- 150g boczku (najlepiej podwędzanego/wędzonego)
- 100g mięsa z piersi kurczaka
- ok. 200ml śmietany kremówki 30%
- 1 duże żółtko jaja lub dwa małe
- ok. 30g tartego parmezanu
- 1 opakowanie makaronu konjac - typu tagiatelle, noodle lub spaghetti
- pieprz czarny Green Essence
Tip do przygotowania makaronu konjac!
Z reguły makaron typu konjac ma lekko gumowatą teksturę i specyficzny, nieco rybi posmak i zapach. Jest prosty sposób, aby przygotować makaron konjac tak, by smakował lepiej, niemal jak klasyczny makaron stir-fry.
Jak to zrobić?
Odcedź makaron konjac z zalewy wodnej i przepłucz pod bieżącą wodą. Zanim dodasz makaron konjac do sosu lub potrawy wrzuć go na patelnię (bez oleju) i podsmaż go, dopóki w większości nie odparują z niego płyny i nie zrobi się lekko biały. Na koniec dodaj nieco oliwy z oliwek lub oleju kokosowego i jeszcze chwilę podsmaż. Dopiero wtedy dodawaj go do sosów. Metoda ta pozwoli Ci na pozbycie się nieprzyjemnego, nieco rybiego zapachu i posmaku, dzięki czemu makaron ten będzie smakował niemal tak samo jak ten klasyczny.
Przygotowanie:
Podsmaż boczek, jednak uważaj, żeby nie stał się chrupki i zdejmij z patelni. Następnie podsmaż pierś z kurczaka i zdejmij z patelni. W małej miseczce roztrzep żółtko z parmezanem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Teraz czas na śmietankę: na rozgrzaną patelnię wlej śmietankę i dodaj żółtko zmieszane z parmezanem. Mieszaj intensywnie - najlepiej za pomocą trzepaczki - aż składniki się połączą. Dodaj boczek i pierś z kurczaka i podgotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj przygotowany wcześniej makaron konjac i połącz z sosem. Na wierzch posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem (od niego carbonara zyskała swoją nazwę), a dla lubiących nieco więcej pikantności polecamy dodać pół drobno posiekanej czerwonej papryczki chili lub natkę pietruszki. Z przepisu wyjdą dwie spore porcje.
Wartości odżywcze na 1 porcję:
- wartość energetyczna: 647kcal
- białko: 32,25g
- tłuszcz: 54,92g
- kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 24,04g
- węglowodany: 3,15g
- błonnik: 5,40g
Smacznego!