PRZEPIS KETO: Makaron Konjac w sosie Carbonara
Przepis na Carbonarę Keto jest prosty, a do tego idealny dla całej rodziny - sos możesz wykorzystać również do zwykłego wysoko węglowodanowego makaronu.
Nasz przepis bazuje na idealnym dla diety keto makaronie Konjac, który praktycznie nie zawiera kalorii, a jego skład to głównie błonnik i woda.
Nie jest to może tradycyjnie włoski przepis na oryginalną carbonarę, ale smakuje wyśmienicie i idealnie nadaje się pod keto.
Sos carbonara dla Keto - jak zrobić?
Przygotowanie samego sosu jest bardzo proste - wystarczy zaledwie 6 składników i przyprawy.
Składniki:
- 150g boczku - najlepiej podwędzanego
- 60-100g fileta piersi z kurczaka
- 1 filiżanka (ok 200 ml) śmietanki kremówki 30%
- 1 duże żółtko jaja (lub 2 małe)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 opakowanie makaronu konjac np. typu tagiatelle, noodle lub spaghetti
Tip do przygotowania makaronu konjac:
Z reguły makaron typu konjac ma gumową teksturę i taki specyficzny, nieco rybi posmak. Jest prosty sposób, by przygotować makaron konjac tak, by smakował lepiej, niemal jak prawdziwy makaron stir-fry.
Jak to zrobić?
Odcedź makaron konjac z wody i przepłucz pod bieżącą wodą.
Zanim dodasz makaron konjac do sosu lub innej potrawy wrzuć go na patelnię (bez oleju) i "podsmaż" go, dopóki w większości nie odparują z niego płyny i nie zrobi się lekko biały. Na koniec dodaj nieco oliwy z oliwek lub oleju kokosowego i jeszcze chwilę podsmaż. Dopiero wtedy dodawaj go do sosów.

Przygotowanie:
Wysmaż boczek, jednak uważaj, żeby nie był chrupki i wyjmij z patelni.
Następnie podsmaż pierś kurczaka i wyjmij z patelni.
W małej miseczce roztrzep żółtko z parmezanem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Teraz czas na śmietankę: na rozgrzaną patelnie wlej śmietankę i dodaj żółtko zmieszane z parmezanem. Mieszaj intensywnie - najlepiej za pomocą trzepaczki - aż składniki się połączą. Dodaj boczek i kurczaka i podgotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj przygotowany wcześniej makaron konjac i połącz z sosem.
Na wierzch posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem (od niego carbonara zywkała swoją nazwę), a dla lubiących nieco więcej ostrości polecamy dodać pół drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli albo natkę pietruszki.
Smacznego życzy zielonaesencja.pl
Wartości odżywcze na 1 porcję (ok. 159 g)
Kcal 580 w tym 450g z tłuszczów
tłuszcze 50g
Tłuszcze nasycone 26g
Węglowodany 5g
Błonnik 1g
Białka 27g
Węglowodany Netto 4g
