Niskowęglowodanowy spód do Keto Pizzy - sprawdź jak zrobić pizzę Low Carb z mieszanką Green Essence
Pizza to danie idealne na każda porę roku i jak się okazuje nawet będąc na diecie keto nie musisz z niej rezygnować.
Dzięki naszej keto bazie błonnikowej upieczesz pizzę, która będzie puszysta i chrupiąca zarazem, a nie będziesz mieć wyrzutów sumienia z powodu przedawkowania "węgli".
Mieszanka błonnikowa Keto Green Essence to uniwersalna baza błonnikowa, która sprawia, że wypieki mimo, iż nie zawierają glutenu i mają minimalną zawartość węglowodanów - nabierają elastycznej i pulchnej konsystencji. Lekko wyczuwalne otręby i łuski ziaren to mega dawka błonnika, który jest istotny nie tylko w diecie keto.
Wypróbujcie nasz autorski przepis na Keto pizzę, a także spróbujcie przygotować inne wypieki z keto bazy błonnikowej.
Jest syta, prosta w przygotowaniu a do tego zawiera znikomą ilość węglowodanów - jest wprost idealna pod dietę Keto i Low Carb.
Z podanej ilości składników zrobisz 1 dużą albo 2 małe pizze.
Na ciasto do Keto pizzy potrzebujesz:
- 200 g mieszanki niskowęglowodanowej do pizzy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drożdży suszonych/20g świeżych
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru/miodu
- 300-320 ml wody
- pół kieliszka ok 10 ml oliwy z oliwek
Na sos pomidorowy:
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 200g)
- łyżka oliwy z oliwek
- 30-50 ml wody
- sól, pieprz, oregano, czosnek, pół łyżeczki erytrytolu
- lub przyprawa do pizzy Green Essence (zawiera cukier w składzie)
Dodatki do pizzy takie jakie lubisz ( i jakie możesz przy diecie Keto:):
boczek, szynka parmeńska, mozarella, rukola, pomidorki...
Przygotowanie Keto Pizzy z Bazy Błonnikowej Green Essence
Ciasto:
Do odważonej porcji mieszanki błonnikowej dodaj 1 całe jajko, sól, cukier, drożdże*, oliwę z oliwek i wodę. Wymieszaj składniki w misce, by się dobrze połączyły. Nie musisz wyrabiać ciasta, gdyż mieszanka będzie wilgotna, jej konsystencja będzie inna niż tradycyjnego ciasta do pizzy.
Nie musisz też robić zaczynu, jeśli używasz suchych drożdży instant, wystarczy odstawić gotową mieszankę na ok 30-40 minut w ciepłe miejsce i to powinno wystarczyć - ciasto i tak nie wyrośnie tak spektakularnie jak tradycyjne drożdżowe na glutenie.
*Możesz też zrobić zaczyn: w letniej wodzie rozpuść świeże drożdże, dodaj szczyptę cukru lub pół łyżeczki miodu, sól, dosyp 50 g mieszanki, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do fermentacji na około 30 minut. Po tym czasie, do zaczynu dodaj resztę składników i wymieszaj ciasto. Gotową masę odstaw do wyrośnięcia na jeszcze ok 20 minut.
Sos:
W czasie gdy ciasto rośnie zrób sos pomidorowy i przygotuj dodatki.
Cały słoiczek koncentratu dodaj do rondelka, dodaj odrobinę wody, oliwę z oliwek i przyprawy i zagotuj na małym ogniu, do momentu, aż wyparuje woda i sos będzie miał dość gęstą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia.
Pieczenie
Nagrzej piekarnik do temperatury min. 220st C.
Na płaskiej blaszce rozłóż papier do pieczenia.
Mieszankę ciasta rozprowadź równomiernie na powierzchni blaszki, tak by miała ok 0,5cm grubości - nie wałkuj!
Wstaw spód na 7-10 minut do piekarnika, aby spód się lekko podpiekł. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj sosem, dodaj ser i pozostałe składniki posyp na wierzchu oregano i piecz jeszcze ok. 10-12 minut (w zależności od ilości i rodzaju dodanych składników), aż ciasto będzie lekko przyrumienione.
Wartości odżywcze (1 małej pizzy z połowy porcji z sosem):
Wartość odżywcza w 100 g mieszanki z sosem - bez dodatków
Wartość energetyczna 389 kcal
Tłuszcze 13,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe 1,8 g
Węglowodany 9,5 g
- w tym cukry 4,2 g
Błonnik 34 g
Białko 52 g
sól: 1,1 g