PRZEPIS KETO: Sernik jak z cukierni - przepis na puszysty sernik ketogeniczny na orzechowym spodzie
Jeśli myślisz, że dieta keto oznacza pożegnanie ze słodkościami – ten przepis udowodni Ci, że może być zupełnie inaczej! Sernik to doskonałe ciasto na letni deser i nie tylko! To też wdzięczny wypiek na diecie ketogenicznej - zawiera sporo białka, błonnika no i wpisuje się w zasady diety Low-carb!
Dziś mamy dla Ciebie przepyszny i sprawdzony przepis na keto sernik jak z cukierni, na orzechowym spodzie. Keto sernik z wiaderka jest puszysty, ma chrupiącą kruszonkę i jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Nie musisz wstępnie wypiekać spodu, wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki w podanych proporcjach np. za pomocą miksera i wstawić do piekarnika.
Bez cukru, bez mąki pszennej, za to z solidną porcją zdrowych tłuszczów i wyjątkowego aromatu. To idealna propozycja na święta, rodzinne spotkanie, albo po prostu wtedy, gdy chcesz zjeść coś pysznego – bez wyrzutów sumienia. Zasmakuje nawet osobom, które nie praktykują diety keto.
Przekonaj się, jakie to proste – i pyszne!
Przepis na keto sernik z wiaderka:
Składniki na Keto-Spód do sernika:
- 3 jajka
- 40 g mąki migdałowej Green Essence
- 40 g mąki kokosowej Green Essence
- 30 g erytrytolu Green Essence
- 2 łyżki kakao Green Essence
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia Green Essence
- łyżeczka gumy guar Green Essence
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg twarogu sernikowego (wiaderko)
- 100 g śmietanki 36%
- 3 jajka
- 150 g erytrytolu Green Essence
- 2 – 3 kropelki aromatu waniliowego lub wanilii mielonej Green Essence
- 40 g budyniu waniliowego
Składniki na Keto-Kruszonkę:
- 2 jajka
- 30 g mąki migdałowej Green Essence
- 30 g mąki kokosowej Green Essence
- 15 g erytrytolu Green Essence
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia Green Essence
- 1 łyżka kakao Green Essence
Przygotowanie:
Na samym początku zabieramy się za przygotowanie spodu pod keto-sernik. Jest banalnie prosty: najpierw należy ubić całe jajka z erytrytolem - najlepiej za pomocą miksera, a następnie dodać resztę składników sypkich - mąki, proszek do pieczenia, kakao i na końcu gumę guar.
Spód wyłożyć najlepiej na okrągłą blaszkę tortową na papier do pieczenia o średnicy ok. 24-26 cm.
Teraz czas na przygotowanie chrupiącej kruszonki, która zwieńczy nasz Keto-sernik.
Całe jajka ubić z erytrytolem i dodać pozostałe składniki sypkie. Wyrobić, a następnie włożyć do lodówki albo zamrażarki na czas przygotowania masy sernikowej.
Jak zrobić masę na keto-sernik?
Całe jajka ubić z erytrytolem na jednolitą masę, przypominającą kogel-mogel (najlepiej za pomocą miksera), dodać resztę składników i ponownie wymieszać mikserem na gładką masę.
Przygotowaną masę sernikowa wylać na wcześniej przygotowany spód orzechowo-kakaowy. Wyciągnąć ciasto na kruszonkę z lodówki i pokruszyć w ręce albo zetrzeć na tarce (grube oczka).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 60-70 min. Z przepisu wyjdzie 14 porcji.
Wartości odżywcze cały przepis:
- wartość energetyczna: 4767 kcal
- białko: 160,90g
- tłuszcz: 407,30g
- węglowodany: 278,20g
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- wartość energetyczna: 340,50 kcal
- białko: 11,50g
- tłuszcz: 29,10g
- węglowodany: 19,90g
Przepis zainspirowany przepisem na sernik waniliowy #babanaketo
Polecane

Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 900 ml - tłoczony na zimno
