PRZEPISY: Przepis na domowy bezglutenowy budyń z matchą

2020-08-05
PRZEPISY: Przepis na domowy bezglutenowy budyń z matchąMatcha dodaje potrawom piękny zielony kolor, warto ją wykorzystać do deserów, tym bardziej, że oprócz walorów estetycznych niezaprzeczalnie "stunninguje" wartości odżywcze i zdrowotne dania. Dzielimy się z Wami naszym sekretnym przepisem na pyszny budyń z herbatą matcha, który od a-z zrobicie sami.

Przepis na bezglutenowy domowy budyń z herbatą Matcha


Składniki: opcjonalnie 2-3 łyżeczki erytrytolu i szczypta mielonej wanilii
  • naturalny aromat waniliowy, śmietankowy lub miętowy - rzecz gustu
  • listek mięty do przybrania
Przygotowanie:budyn-z-matcha-przepis-blog-zielona-esencja

1. Skrobię kukurydzianą, matchę i cukier (produkty sypkie) mieszamy ze sobą w osobnym pojemniku.

2. Z porcji zimnego mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy w rondelku.

3. Do szklanki z odlanym mlekiem wsypujemy sypką mieszankę, dodajemy wanilię i aromaty i wszystko energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień, dolewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki kuchennej.

5. Budyń na bazie skrobi kukurydzianej może potrzebować nieco więcej czasu, by zgęstnieć, dlatego nie ściągaj go od razu z palnika - pogotuj 2-3 minuty, by nabrał odpowiednio gęstej konsystencji.

6. Przelej do miseczek i słoiczków i udekoruj listkiem mięty.


Porada

Możesz użyć mleka roślinnego, np. owsianego zrobionego samodzielnie z płatków owsianych lub migdałowego z migdałów blanszowanych, wtedy dodaj do gotującego się mleka łyżeczkę oleju kokosowego.


 Więcej o zdrowotnych właściwościach Matchy przeczytasz na blogu zielona esencja

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel