PRZEPISY: Przepis na domowy bezglutenowy budyń z matchą
Matcha dodaje potrawom piękny zielony kolor, warto ją wykorzystać do deserów, tym bardziej, że oprócz walorów estetycznych niezaprzeczalnie "stunninguje" wartości odżywcze i zdrowotne dania. Dzielimy się z Wami naszym sekretnym przepisem na pyszny budyń z herbatą matcha, który od a-z zrobicie sami.
Przepis na bezglutenowy domowy budyń z herbatą Matcha
Składniki:
|
Przygotowanie:
1. Skrobię kukurydzianą, matchę i cukier (produkty sypkie) mieszamy ze sobą w osobnym pojemniku.
2. Z porcji zimnego mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy w rondelku.
3. Do szklanki z odlanym mlekiem wsypujemy sypką mieszankę, dodajemy wanilię i aromaty i wszystko energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień, dolewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki kuchennej.
5. Budyń na bazie skrobi kukurydzianej może potrzebować nieco więcej czasu, by zgęstnieć, dlatego nie ściągaj go od razu z palnika - pogotuj 2-3 minuty, by nabrał odpowiednio gęstej konsystencji.
6. Przelej do miseczek i słoiczków i udekoruj listkiem mięty.
Porada
Możesz użyć mleka roślinnego, np. owsianego zrobionego samodzielnie z płatków owsianych lub migdałowego z migdałów blanszowanych, wtedy dodaj do gotującego się mleka łyżeczkę oleju kokosowego.
Więcej o zdrowotnych właściwościach Matchy przeczytasz na blogu zielona esencja