Seromakowiec i Keto Pascha Wegańska - Wielkanoc Bez Cukru
Wielkanoc to jedno z ważniejszych świąt w Polsce. Okres świąteczny rozpoczyna Niedziela Palmowa, a kończy się na Wielkim Poniedziałku zwanym Lanym Poniedziałkiem. Jak każde święto charakteryzuje się pięknym kolorowym wystrojem i oczywiście syto nakrytym stołem. Oprócz tradycyjnych potraw muszą znaleźć się także słodkości w postaci ciast, ciasteczek, babeczek, mazurków oraz z paschy wielkanocnej.
Co to jest pascha wielkanocna?
Pascha to tradycyjny deser na bazie nabiału, przygotowany z twarogu, śmietany, masła, jajek, cukru, wanilii oraz z dodatków w postaci bakalii. Pascha jest słodka i świetnie zastąpi tradycyjny sernik. Można ją przygotować na ciepło lub na zimno, a warunkiem zrobienia naprawdę pysznej paschy jest świeży, nieprzegrzany twaróg, całkowicie odciśnięty z serwatki. Keto Pascha Wegańska to zdrowa wersja tradycyjnej paschy, ale bez mleka i jajek, idealna dla wegan i osób na diecie ketogenicznej. Bogata w białko i zdrowe tłuszcze, a do tego bez cukru – wykorzystuje naturalne substancje słodzące, które nie podnoszą poziomu glukozy we krwi.
Najbardziej popularna jest w Rosji, gdzie przygotowuje się ją raz w roku z okazji Wielkanocy, a dodatek w formie bakalii świadczy o dobrobycie i bogactwie. Z biegiem czasu zaczęto modyfikować przepisy i już dziś można zrobić paschę wegańską, bezglutenową, czy niskowęglwodanową dla diety Keto i Low Carb.

Wegańska pascha w stylu Keto
Składniki:
- 2 kostki naturalnego tofu (łącznie 360 g)
- 1 puszka mleczka koksowego (400 ml)
- 200 ml śmietany sojowej
- 3 łyżeczki agar-agar Green Essence
- sok z cytryny
- skórka z pomarańczy
- wanilia (pasta, ekstrakt)
- erytrytol Green Essence (do smaku)
- posiekane orzechy - po 1/3 szklanki każdego rodzaju: migdały blanszowane, orzechy włoskie, orzechy laskowe Green Essence
- posiekana gorzka czekolada - 1-2 paski
- owoce liofilizowane np. truskawki, maliny, jagody, borówki Green Essence (według własnego uznania)
- płatki migdałowe Green Essence
Przygotowanie:
Tofu pokrój na kawałki i przełóż do blendera. Dodaj mleczko kokosowe, śmietankę sojową, sok z cytryny, wanilię, erytrytol, skórkę pomarańczy i agar-agar. Całość zblenduj na gładką masę.
Gotową masę przelej do garnka i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Po czasie zdejmij z palnika i odstaw na kilka minut (max 5 min) do przestygnięcia, po czym dodaj orzechy i owoce liofilizowane. Na koniec dodaj czekoladę i krótko wymieszaj.
Miskę, tortownicę, lub inną formę wysmaruj olejem i przełóż do niej przygotowaną masę paschy. Całość odstaw do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna przełóż ją do lodówki w celu stężenia i schłodzenia.
Aby wyłożyć paschę na talerz należy delikatnie podważyć ją nożem. Dla ozdoby można posypać migdałami, owocami liofilizowanymi.


Seromakowiec bez cukru
Seromakowiec to połączenie pysznego ciasta z masą serową i makiem, ale bez białego cukru – słodzony naturalnie, np. erytrytolem, ksylitolem czy stewią. Jest lekki, aromatyczny i pełen świątecznego smaku!
Składniki:
- 300 g maku niebieskiego Green Essence (może być mielony)
- 6 jajek
- 60-70 g posiekanych orzechów Green Essence(włoskie, laskowe, migdały lub inne)
- 100 g ksylitolu Green Essence
- aromat waniliowy
- 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka, im bardziej tłusty tym lepiej)
- 1 opakowanie budyniu
- skórka z pomarańczy (dla smaku)
Przygotowanie - masa makowa:
Mak zalej wrzątkiem i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Po czasie przelej mak na sitko i zostaw na kilka godzin. W przypadku mielonego maku wystarczy tylko wlać odpowiednią ilość płynu (do przykrycia), zagotować i odstawić do nasiąknięcia. Jeżeli masa będzie za mokra, należy przecisnąć mak przez ściereczkę.
Odcedzony mak (niezmielony) odcedź i zmiel w maszynce. Dodaj do niego 2 jajka, 30g ksylitolu, posiekane orzechy i aromat do smaku.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę makową do formy.
Przygotowanie - masa serowa:
Twaróg przełóż do miski, dodaj jajka, zmiksuj. Dodaj resztę ksylitolu (70g), aromat do smaku i skórkę pomarańczową. Na koniec dodaj budyń w proszku, dokładnie wymieszaj. Masę przelej na mak.
Seromakowca piecz w 180℃ (góra-dół) przez około 1 godzinę. Po czasie ciasto zostaw do ostudzenia. Po schłodzeniu seromakowca można go oblać czekoladą bez cukru.


Oba desery są łatwe do przygotowania, a dzięki nim możesz cieszyć się świątecznymi smakołykami, nie martwiąc się o nadmiar cukru. Zachwyć swoich bliskich tymi pysznymi deserami!
Smacznego!
Polecane
