Strączki w Natarciu: Proste i zdrowe przepisy na potrawy ze strączków cz.1
Nasiona warzyw strączkowych są bardzo cennym źródłem białka roślinnego. Strączki doskonale zastępują mięso w diecie nie tylko wegetariańskiej. Zobacz pierwszy artykuł z przepisami na pyszne i zdrowe potrawy na bazie strączków. Uważaj - możesz zmienić swoje życie!:)
Warzywa strączkowe to bogate źródło białka roślinnego, błonnika, witamin i minerałów i doskonale zastępują białko mięsne w diecie.
Zachęcamy do podjęcia wyzwania i spróbowania zastąpić 1 mięsny posiłek raz w tygodniu strączkami. To świetna okazja, by spróbować nowych przepisów i poznać nowe smaki.
Przygotowaliśmy cykl artykułów, a w nich przepisy na potrawy z roślin strączkowych - proste w przygotowaniu, tanie, smaczne i zdrowe. Spróbujcie!
Przepis na zupę z soczewicy
Smaczna, prosta w przygotowaniu, pożywna i oryginalna w smaku - taka jest zupa z soczewicy.
Prosty przepis na zupę z soczewicy, którą polubi cała Twoja rodzina. Zrobisz ją z niewielu składników, co więcej, możesz modyfikować jej skład, konsystencję i charakter wedle własnych upodobań.
Nasz przepis Zielonaesencja.pl jest bazą, której nie musisz trzymać się ściśle - z dobrymi zupami tak właśnie jest - korzystasz z głównych składników, ale możesz eksperymentować i tuningować je dodając ulubione przyprawy, orientalne składniki, zmieniać jej konsystencję i nadawać spersonalizowany smak.
Eksperymentuj w kuchni! To satysfakcjonujące i rozwijające - a do tego - jak się uda - to zdrowe i smaczne.
Składniki:
- ok jednej niepełnej szklanki soczewicy czerwonej
- 2 duże marchewki pokrojone w kostkę lub starce na tarce o grubych oczkach
- 1 pietruszka
- 1/3 pół selera - w zależności od wielkości korzenia
- 2 cebule pokrojone w kostkę zeszklone na oliwie
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów pelati
- 1 duża lub 2 średnie czerwone papryki pokrojone w kostkę i lekko zeszklone na oliwie
- oliwa
Przyprawy:
- szczypta curry
- mielone ziarno kolendry
- gałka muszkatołowa, listek laurowy
- papryka czerwona słodka lub papryka wędzona słodka - wedle uznania - 1 czubata łyżka
- nowalijka - przyprawa warzywna opcjonalnie - kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna suszona
- cząber lub tymianek - liść suszony
- sól, pieprz do smaku
Cebule zeszklić na oliwie, następnie zeszklić świeżą paprykę z dodatkiem papryki mielonej pokrojoną w grubą kostkę - niech będzie al dente.
Warzywa twarde pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do wywaru z 2,5-3 litrów wody z przyprawami.
Gotować ok 30 minut aż warzywa się podgotują. Soczewicę wypłukać na sicie i dodać do gotującej się zupy. Pozostały czas gotowania się zupy z soczewicą czerwoną nie powinien przekraczać 15 minut.
Zupa gotowa!
Smacznego!
Przepis na omastę do chleba z białą fasolą
Omasta w popularnym rozumieniu tego słowa to inaczej okrasa, tłuszcz, którym podbijamy smak dania. W naszym przepisie omasta do chleba z fasolą to pasta, która doskonale pasuje jako smarowidło do chleba, można ją również stosować jak tradycyjną omastę do zaprawiania pierogów, ziemniaków i innych dań obiadowych. Do wykonania omasty potrzebny będzie blender lub inny najlepiej elektryczny rozdrabniacz kuchenny.
Składniki:
- biała fasola - igołomska lub perełka ok. 150-200g
- olej kokosowy rafinowany - 4-5 łyżek stołowych
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- pieprz ziołowy
opcjonalnie: orzechy włoskie, jabłko, seler
Białą drobną fasolę - może być typ perełka lub igołomska - namaczamy w wodzie najlepiej na noc lub na kilka godzin przed przygotowaniem omasty. Namoczoną fasolę płuczemy i gotujemy min. 1 godzinę by zmiękła - czas gotowania zależy od kalibru i gatunku fasoli.
Cebulkę kroimy - wedle uznania i dość mocno podsmażamy na patelni - nie powinna być spalona, ale dobrze, jeśli nieco się skarmelizuje.
Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach na tarce, odparowujemy na patelni i podsmażamy - cała woda musi wyparować.
Ugotowaną fasolę blendujemy na gładką masę - można dodać łyżkę oleju kokosowego, dodajemy pieczarki, blendujemy raz jeszcze. Zmiksowaną masę wykładamy na patelnię, dodajemy podsmażoną cebulkę, przyprawy i olej kokosowy 4-5 łyżek i mieszamy na średnim ogniu do dołączenia składników i chwilowego zagotowania. Całość przelewamy do pojemniczków i odstawiamy w chłodniejsze miejsce.
Przed jedzeniem warto wyjąć omastę z lodówki, żeby łatwiej ją było rozsmarować. Opcjonalnie można dodać podprażone orzechy - nadadzą lekko "skwarkowy" posmak lub jabłko starte na grubych oczkach - wtedy jabłko smażymy razem z cebulką.
Smacznego!