Viral Alert! Przepisy na KETO dubajskie słodycze - czekolada i pączki! Poczuj smak luksusu bez wyrzutów sumienia!
Dubaj kojarzy się z luksusem, intensywnymi aromatami i wyrafinowanym smakiem. Gdyby tak zamknąć to wszystko w deserze, który wpisuje się w zasady diety ketogenicznej? Zapraszamy w kulinarną podróż na Bliski Wschód, gdzie aromatyczna czekolada z pysznie chrupiącymi pistacjami staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Poznasz przepis na domową dubajską czekoladę wpisującą się w zasady diety keto, a także dowiesz się jak samodzielnie przygotować niskowęglowodanowe pączki wypełnione po brzegi tym przysmakiem. Jeśli lubisz słodycze, unikasz cukru i jesteś fanem pistacji to te przepisy są właśnie dla Ciebie!
Przepis na keto dubajską czekoladę
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej bez cukru
- 250g śmietanki kokosowej bez cukru
- 10-15g erytrytolu Green Essence
- 150g pistacji Green Essence
- 15g masła migdałowego
- 50g wiórków kokosowych Green Essence
Przygotowanie:
Przygotuj sylikonową formę na czekoladę (może być jedna duża lub kilka mniejszych). Gorzką czekoladę rozpuść i połowę z niej wlej na dno formy, aby stworzyć bazę czekolady. Równomiernie rozłóż czekoladę w formie i włóż do zamrażalnika. Do dużej miski wlej śmietankę kokosową, erytrytol, pistacje i całość zblenduj na gładką masę. Wiórki kokosowe podsmaż na patelni, aż będą złociste. Do zblendowanej masy dodaj masło migdałowe, wiórki kokosowe i całość wymieszaj. Gotową masę wyłóż na wcześniej przygotowaną warstwę bazową czekolady. Masę rozłóż równomiernie i całość polej pozostałą częścią gorzkiej czekolady. Całość włóż do zamrażalnika na 15-30 minut i gotowe!
Wartości odżywcze (cały przepis):
- wartość energetyczna: 2551 kcal
- białko: 59,90g
- tłuszcz: 224,30g
- węglowodany: 66,10g
Przepis na niskowęglowodanowe dubajskie pączki
Składniki na ciasto:
- 150g mąki migdałowej Green Essence
- 30g odżywki białkowej bezsmakowej/waniliowej keto
- 30g łuski babki jajowatej Green Essence
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Green Essence
- 2 jaja
- 50g roztopionego oleju kokosowego rafinowanego Green Essence
- 50g gęstej śmietanki kokosowej bez cukru
- 30g erytrytolu Green Essence
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego Green Essence
- szczypta soli himalajskiej Green Essence
Składniki na nadzienie:
- gotowa masa z poprzedniego przepisu
- gorzka czekolada bez cukru (pokruszona)
Składniki do dekoracji:
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce połącz mąkę migdałową, odżywkę białkową, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnym naczyniu ubij jaja z erytrytolem do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodaj roztopiony olej kokosowy, śmietankę kokosową i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj do połączenia składników. Dodaj mokre składniki do suchych i wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 10 minut, aby lekko zgęstniało.
Przygotowanie pączków:
Wilgotnymi dłońmi formuj z ciasta kulki. W każdej z nich zrób wgłębienie i nałóż łyżeczkę schłodzonego dubajskiego nadzienia. Dokładnie zlep brzegi, aby stworzyć pączka. Pączki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez 15-20 minut, aż pączki delikatnie się zarumienią. Po wystudzeniu możesz udekorować swoje pączki wedle uznania. Z przepisu wyjdzie 6 pączków.
Wartości odżywcze na 1 pączka:
- wartość energetyczna: 395 kcal
- białko: 12,50g
- tłuszcz: 33,31g
- węglowodany: 10,59g
Keto pączki z dubajskim nadzieniem oraz domowa keto dubajska czekolada to prawdziwa uczta dla zmysłów! Puszyste, aromatyczne i pełne wyrafinowanego nadzienia pączki idealne nawet na diecie ketogenicznej. Dzięki naszej recepturze możesz cieszyć się smakiem tych viralowych produktów bez wyrzutów sumienia. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki i receptury to z pewnością te przepisy staną się jednymi z ulubionych! Smacznego!