Które orzechy są najzdrowsze? Dieta Keto - part 1

2021-10-08
Orzechy to grupa produktów roślinnych, które wskazane są na diecie ketogenicznej. Przygotowaliśmy dla Was dwa artykuły w których to dowiesz się, czy każdy orzech można spożywać w trakcie diety keto, jakie są rodzaje orzechów, jakie wartości odżywcze posiadają poszczególne gatunki, w jakiej postaci można spożywać orzechy i czy faktycznie są takie zdrowe, jak o nich mówią. I oczywiście! Przepisy! Zapraszamy do lektury.

Orzechy to określenie różnego rodzaju nasion i owoców, które składają się z jadalnego jądra zamkniętego w twardej lub kruchej skorupie, łupinie. Charakterystyczną cechą orzechów jest wysoka zawartość tłuszczu i białka. Tłuszcze w orzechach podbijają znacząco kaloryczność tego specjału, są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Gatunki orzechów

Orzechy, jakie możemy spotkać w sklepach to przede wszystkim: brazylijskie, laskowe, włoskie, macadamia, nerkowce, arachidowe, pekan, piniowe, migdały i pistacje. Wszystkie dostępne w sklepie Zielona Esencja.

Właściwości orzechów

  • źródło białka roślinnego
  • źródło błonnika nierozpuszczalnego
  • źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • źródło witamin głównie z grupy B, witamina E
  • źródło wartościowych składników mineralnych np. potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, sodu

Zalety jedzenia orzechów

Orzechy należą do grupy bardzo kalorycznych produktów, jednak ich właściwości są bardzo wartościowe, dlatego też nie powinno się rezygnować z dobrodziejstwa jakim obdarowują nasz organizm. Zaleca się spożycie porcji orzechów dziennie w ilości 30-50 g lub przysłowiową „garść orzechów dziennie”.

Zaleta nr 1

redukcja masy ciała – badania wykazują, że osoby które wprowadziły do swojej diety orzechy, posiadają mniejszy poziom tkanki tłuszczowej. Spożycie orzechów może pomagać w kontroli sytości, ze względu na ich wysoką gęstość energetyczną. Zawarte w nich tłuszcze powodują, znaczne zwiększenie sytości, dzięki temu nie mamy chęci na spożycie niezdrowych przekąsek.

Zaleta nr 2

obniżenie poziomu cukru we krwi – badania wykazują, że spożycie orzechów może poprawić wrażliwość na insulinę, może opóźnić rozwój i progresję cukrzycy typu 2.

Zaleta nr 3

obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL – dzięki kwasom tłuszczowym, poziom złego cholesterolu LDL zostaje znacznie obniżony, poprawia się przemiana materii oraz praca mózgu, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia.

Zaleta nr 4

źródło antyoksydantów – orzechy to źródło witaminy A, C, E i selenu, które wpływają na procesy starzenia się, dlatego też polecane są szczególnie osobom w średnim, jak i starszym wieku.

Zaleta nr 5

działanie antynowotworowe – badania wykazują, że spożycie 28 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zgonu o 20% (pod uwagę wzięto osoby z problemami zdrowotnymi min. chorobami serca, z nowotworami).

Czy orzechy mają wady?

Niestety, orzechy to źródło alergenów. Alergie na orzechy występują najczęściej u dzieci, jednak osoby starsze również nie mogą pozwolić sobie chociaż na minimalną ilość w diecie. Do orzechów uczulających należą min. orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, nerkowce, pekany i pistacje.

Jak kupować orzechy?

- najlepiej kupować orzechy w całości, w łupinie - łupina chroni orzechy od ciepła, powietrza, światła i wilgoci, dlatego też warto rozłupywać orzechy przed spożyciem. Orzechy łuskane nie są trwałe i trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

- najzdrowsze są orzechy, które nie zostały poddane obróbce termicznej, czyli nie są prażone, pieczone - takie procesy powodują utratę ich części antyoksydantów.

Czy koniecznie jest moczenie orzechów przed spożyciem?

Orzechów nie trzeba moczyć przed jedzeniem, jednak proces ten powoduje, że uwalniają się enzymy, które zwiększają wartość odżywczą orzechów. Mocząc orzechy przed jedzeniem (najlepiej przez 8h) może przyczynić się do przyswojenia do 60% więcej składników odżywczych.

Już teraz zapraszamy Was na drugą część artykułu w której to omówimy poszczególne rodzaje orzechów. Dowiesz się, który orzech zawiera najwięcej kalorii, który orzech jest najzdrowszy, czy jak przedstawiają się makroskładniki orzechów. Zapraszamy!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2021

Polecane

Orzechy włoskie 1 kg - łuskane

Orzechy włoskie 1 kg - łuskane

32,99 zł brutto329.90 pkt.
32 990,00 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Orzechy laskowe 1 kg - duże i chrupiące

Orzechy laskowe 1 kg - duże i chrupiące

62,90 zł brutto629 pkt.
62 900,00 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Mąka migdałowa 1 kg - mielone migdały

Mąka migdałowa 1 kg - mielone migdały

Cena regularna: 38,99 zł brutto37,04 zł brutto370.40 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 38,99 zł
37,04 zł / ml brutto
Przejdź do produktu
Migdały płatki cięte 500 g - płatki migdałowe

Migdały płatki cięte 500 g - płatki migdałowe

21,99 zł brutto219.90 pkt.
43,98 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Pistacje prażone 1 kg - solone XXL

Pistacje prażone 1 kg - solone XXL

67,99 zł brutto679.90 pkt.
67 990,00 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Migdały całe naturalne - duże 1 kg - do wypieków

Migdały całe naturalne - duże 1 kg - do wypieków

34,99 zł brutto349.90 pkt.
34 990,00 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Orzechy brazylijskie 500 g - duże XXL

Orzechy brazylijskie 500 g - duże XXL

30,49 zł brutto304.90 pkt.
60,98 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Orzechy Macadamia - Makadamia 250 g

Orzechy Macadamia - Makadamia 250 g

33,99 zł brutto339.90 pkt.
135,96 zł / l brutto
Przejdź do produktu
pixelpixelpixel