Miód dar pszczół. Naturalny środek na odporność i nie tylko - sprawdź ile bogactw ma miód

2021-12-01
Miód dar pszczół. Naturalny środek na odporność i nie tylko - sprawdź ile bogactw ma miód

Od starożytności miód był ceniony jako przysmak i zarazem lekarstwo na niezliczoną ilość dolegliwości.

Znali i cenili miód już starożytni Egipcjanie i Grecy. Jeszcze w powojennej w Polsce miód często zastępował antybiotykoterapię, a lekarze chętnie polecali go na drobne i bardziej konkretne dolegliwości.

Dziś, gdy można zaobserwować zwrot w stronę naturalnych metod wspomagających leczenie i terapię wielu dolegliwości, miód leży w obszarze bacznego zainteresowania wielu naukowców, lekarzy i badaczy.

Doszli oni do wielu ciekawych wniosków na temat zastosowania i działania miodu na organizm ludzki.
Tu dochodzimy do sedna:

Czy miód jest rzeczywiście taki zdrowy?

Przede wszystkim miód jest produktem unikalnym i naturalnym.

Głównym składnikiem odżywczym miodu są węglowodany, min. głównie glukoza, fruktoza i mniejsze ilości maltozy, sacharozy i innych.

Miód zawiera w swoim składzie również całą gamę aminokwasów jest ich aż 26 - wśród nich dominuje prolina, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, ma właściwości antyoksydacyjne, a także uczestniczy w regeneracji i budowie mięśni.
W mniejszych ilościach miód zawiera również białka mleczka pszczelego, które jest naturalnym konserwantem, a także ma właściwości antybakteryjne i przeciwdziała rozwojowi drobnoustrojów, a więc zapobiega psuciu się miodu.
Jest też naturalnym stymulantem układu odpornościowego.

Liczne enzymy zawarte w składzie miodu są odpowiedzialne za antybiotyczne właściwości miodu. Najlepiej przebadana przez naukowców jest oksydaza glukozowa, która chroni przed rozwojem pleśni, grzybów, bakterii.
W miodzie obecne są też witaminy, jednak to nie zawartość witamin wpływa na jego cenne właściwości. Miód zawiera m.in. witaminy C, B1, B12, PP, K, kwas foliowy, cholinę.
Kolejnym cennym składnikiem miodu są kwasy organiczne i biopierwiastki - choć występują w śladowych ilościach, dopełniają działanie miodu.

Nie sposób również nie wspomnieć o woskach i związkach eterycznych w składzie miodu, których ilość i rodzaj zależy od wielu czynników, m.in od terenu bytowania pszczół, roślin występujących na danym terenie czy pory zbierania nektarów. Te składniki mają dobroczynny wpływ głównie na układ oddechowy i śluzówkę.

Skład i działanie oraz skuteczność zależne są od wielu czynników, pamiętajmy jednak, że dobry, naturalny miód to ten pochodzący z czystych ekologicznie terenów i co ważne kupowany jest od uczciwych i doświadczonych pszczelarzy.

Taki miód z pewnością będzie miał szeroką gamę wartości zdrowotnych i odżywczych.

dlaczego miód jest zdrowy
zdrowe miody  zielonaesencja.pl

Czy cukier w miodzie szkodzi?

Jak wspomnieliśmy głównym składnikiem miodu odpowiedzialnym za jego słodki smak i wartości odżywcze są węglowodany, czyli cukry.

Nie należy jednak się ich bać tak bardzo jak białego przetworzonego cukru!

W miodzie węglowodany nie są wyizolowane, współistnieją z szeregiem innych substancji i związków chemicznych, dlatego ich rozkład w organizmie człowieka jest naturalny i harmonijny. Dzięki specyficznemu metabolizmowi cukrów zawartych w miodzie nie obciąża on wątroby, a także ma wpływ na hamowanie wytwarzania insuliny. Dlatego, oczywiście po uprzednim skonsultowaniu się z lekarzem prowadzącym niektóre osoby z cukrzycą mogą rozważyć wprowadzenie pewnych ilości miodu do diety w celach terapeutycznych.

Metabolizm miodu i cukrów w nim zawartych jest bardziej harmonijny i nie obciąża tak narządów wewnętrznych jak cukier rafinowany, dlatego jeśli chcesz zamienić zwykły biały cukier na inny słodzik i nie masz uczulenia, zamień go na miód.

Jaki miód jest najlepszy?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi poza tą, że oczywiście najlepszy jest miód naturalny. Miód im mniej wody w sobie zawiera, tym ma lepszy i bogatszy skład. No i przede wszystkim, szybciej krystalizuje, co wcale nie jest jego wadą, a wręcz świadczy  o dobrym składzie i jakości.

Pszczelarze zalecają trzymać miód w chłodnym pomieszczeniu, gdyż w temp. powyżej 41st cenne enzymy i olejki tracą swoją moc. Dlatego Najlepsza temperatura do przechowywania miodu to 8-10 st. C.

W Zielonej Esencji przykładamy ogromną wagę do jakości i pochodzenia naszego asortymentu, dlatego też tak starannie wybieramy dostawców naszych miodów w ofercie sklepu. Możesz u nas znaleźć miody Mrówki i miody Od Kulmy. Tak, ten drugi pszczelarz to ten od sławnego Turbo-Miodu!

Jaki jest miód od Kulmy?

Miód od Kulmy pochodzi z Wielkopolski wprost z Doliny Cybiny w okolicach Swarzędza. To kraina, która słynie z czystych i ekologicznych upraw, najlepszego i najtłustszego mleka i bogactwa roślinności.

Jak zapewniają pszczelarze i właściciele pasieki Miody od Kulmy to żywność w 100% naturalna i nieprzetworzona. Pszczelarze z pasieki od Kulmy od pokoleń dbają o swoje pszczoły, zapewniają im nektar, obsiewają pola miododajnymi roślinami, sadząc lipy oraz tworzą przypasieczny sad.

W naszym sklepie ze zdrową żywnością zielonaesencja.pl znajdziecie wiele gatunków miodów od Kulmy, m.in. miód leśny, rzepakowy, gryczany, faceliowy i rzepakowy, a także inne zdrowe produkty pszczele - pierzgę i pyłek kwiatowy - no i oczywiście słynny Turbo Miód, który znika z naszych półek w ekspresowym tempie!

Chcecie poznać tajny przepis na Turbo-Miodową bombę na odporność?

Przeczytajcie kolejny wpis na naszym blogu zielonaesencja.pl jak zrobić własną turbo mieszankę miodową na odporność.

Zdrowia!

 

zdrowe i naturalne miody od Kulmy
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel