Moon Milk czyli księżycowe mleko. Relaksujący Ajurvedyjski napój na odporność
Instagram za oceanem oszalał na punkcie księżycowego mleka.
#moonmilk bo o nim mowa to hit sezonu jesienno-zimowego wśród zdrowych napojów na odporność.
Co to takiego moon milk?
Moon Milk to dosłownie księżycowe mleko. Wygląda smakowicie, a do tego jest nazywane eliksirem z adaptogenów.
Ma właściwości relaksujące, ułatwiające zasypianie, w zależności od dodanych do niego składników będzie miał różne właściwości, dlatego warto znaleźć swój smak i dodatki, które będą najodpowiedniejsze dla nas.
Księżycowe mleko to napój inspirowany korzeniami medycyny hinduskiej zwanej ajurwedą. Przez lata ewoluował i powstało jego wiele wariantów, jednak jego główną funkcją jest stonowanie, uspokojenie i przyniesienie stanu relaksacji spożywającego.
Może też wykazywać właściwości wzmacniające odporność i rozgrzewające.
Z pewnością szklanka takiego księżycowego mleka przyniesie ukojenie i chwilę przyjemności.
Moon milk może być przygotowywane zarówno w wersji klasycznej z mlekiem krowim, jak też w wersji wegańskiej - z mlekiem kokosowym, orzechowym czy owsianym - w zależności od upodobań i rodzaju stosowanej diety.
My podajemy podstawowy przepis na Moon Milk, a poniżej jego możliwe wariacje, z których każdy wybierze coś dla siebie.
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania mleka księżycowego?
Składniki na 1 duży kubek ok 400ml:
- mleko - krowie lub roślinne 350 ml
- adaptogen roślinny w proszku - sproszkowana ashwagandha, korzeń macy, reishi, żeń-szeń, gotu kola, szczodrzak, rhodiola
- płatki suszonych kwiatów - lawenda, róża, rumianek, chaber, klitoria
- przyprawy: cynamon, kurkuma, kardamon, goździki, anyż, pieprz, gałka, kakao ceremonialne, szafran, wanilia
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła ghee - opcjonalnie może być też łyżka zwykłego masła
- spora łyżeczka miodu do dosłodzenia lub syropu z agawy, klonowego etc.
Przygotowanie
Podgrzewamy mleko, uważając by nie wykipiało i nie przypaliło się.
Wybrane sypkie składniki - przyprawy, adaptogeny, płatki kwiatów mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka i tłuszczem.
Gdy składniki się połączą uzupełniamy resztę kubka ciepłym mlekiem.
Jeśli używamy do dosłodzenia miody, poczekajmy, by mleko nieco ostygło, by miód nie stracił swych cennych właściwości.
Koniecznie usiądź w fotelu lub na kanapie i delektuj się smakiem i chwilą relaksu.
Moon milk najlepiej spożywać jest przed snem lecz jeśli dodasz do niego żeń-szenia, dużo kurkumy i kakao możesz mieć trudności z szybkim zaśnięciem, gdyż te składniki działają pobudzająco!
Pij codziennie - niech chwila relaksu ze zdrowym i pysznym księżycowym mlekiem stanie się Twoim rytuałem!