PRZEPISY: 10 października Światowy Dzień Owsianki

2020-10-03
PRZEPISY: 10 października Światowy Dzień Owsianki

Płatki owsiane posiadają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Ich produkcja następuje przez oczyszczenie i obłuszczenie ziarna owsa, czasami poddawanie zabiegom hydrotermicznym – parowym.

Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:

Płatki owsiane zwykłe – to płatki najmniej przetworzone, powstają ze sprasowanych nasion owsa, a ze względu na toksyczne dla człowieka fityniany nie można spożywać ich na surowo. Płatki należy poddać obróbce termicznej, gotując w płynie* .

Płatki owsiane górskie – płatki częściowo pozbawione składników mineralnych, są bardziej sprasowane – przetworzone, w celu przygotowania do spożycia wystarczy płatki zagotować lub krótko moczyć w płynie*.

Płatki owsiane błyskawiczne – płatki otrzymuje się z pokrojonego ziarna, które poddaje się obróbce parą. Dzięki temu zabiegowi można spożywać płatki od razu po ich zalaniu płynem*.

* mleko, woda, napój roślinny

Kaloryczność płatków owsianych jest taka sama: 
Wartość energetyczna w 100 g: 378 kcal / Tłuszcz: 7,0 g / Węglowodany: 63,0 g - w tym cukry 2,0 g / Białko 12,0 g

Warto wprowadzić płatki owsiane do swojej diety ponieważ:

 

  • to źródło składników pokarmowych takich jak: węglowodany, białko i tłuszcze oraz błonnik, witaminy i sole mineralne;
  • doskonałe źródło błonnika, żelaza i węglowodanów złożonych, owsianka zawiera wiele witamin min. witaminy B6, B1, minerałów i przeciwutleniaczy;
  • dzięki błonnikowi w nich zawartym, płatki mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów;
  • owsianka wytwarza śluz, dzięki temu chroni układ pokarmowy i leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego;
  • posiadają niski indeks glikemiczny , wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi, dlatego też są doskonałą propozycja dla cukrzyków. Rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi;
  • pomagają obniżać wysokie ciśnienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika;
  • płatki można wykorzystać w kosmetyce np. peeling lub mydło, wystarczy zmielić płatki z wodą i dodać sody oczyszczonej.

 

płatki owsiane na śniadanie 1kg - Green Essence


7 przepisów na zdrowe śniadania z płatkami owsianymi w roli głównej na każdy dzień tygodnia

 

Dodatki do poniższych owsianek można zmieniać. Konsystencję jak i ilość płatków owsianych należy dostosować do swoich preferencji.

Propozycja ilości płatków owsianych w przepisach: 6 - 10 łyżek.
Propozycja płynów: woda, mleko zwierzęce, mleko / napój roślinny.

Dodatki: owoce świeże, Owoce suszone: rodzynki, daktyle, figi, goja, mango, papaja, morele, morwa, śliwki, żurawina. Orzechy: chipsy kokosowe, orzechy włoskie, laskowe, pini, pistacje, macadamia, migdały, arachidy, nerkowce. Nasiona, pestki: dynia, słonecznik, sezam, chia, siemię lniane, kukurydza prażona. Słodzidło: erytrytol, ksylitol, stewia, syrop daktylowy, syrop z agawy, miód. Przyprawy, kakao kruszone. 







 KUP W SKLEPIE 



Owsianka na mleku roślinnym

płatki owsiane górskie
mleko roślinne o dowolnym smaku
1 banan
1 łyżka siemienia lnianego (najlepiej zmielone)
dodatki: owoce świeże lub suszone, kakao, karob, cynamon do smaku, orzechy, pestki, słodzik np. syrop daktylowy, erytrytol, ksylitol

Zagotować mleko roślinne. Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać płatki i zalać gorącym mlekiem, tak aby płyn pokrył całość i sięgał około 0,5 cm ponad składniki. Wymieszać udekorować wybranymi składnikami.
Owsianka kakaowa z bananem

płatki owsiane
1 banan
200 ml wody
1 łyżka kakao lub karobu
odrobina pieprzu cayenne (pieprz cayenne podkręca metabolizm do pracy)
masło orzechowe – według uznania

Do garnuszka wsypać płatki owsiane, pół banana (banana można rozgnieść widelcem), kakao i pieprz cayenne, zalać wodą, wymieszać. Wstawić garnek na kuchenkę, gotować ok. 2-3 minuty. Przelać do miseczki i udekorować resztą banana, polać masłem orzechowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Owsianka z nasionami

płatki owsiane
płyny do wyboru
pół łyżeczki kakao lub karobu
1 łyżka: sezamu, nasion dyni, słonecznika
1 łyżka nasion chia
2 łyżki płatków migdałowych
ulubione orzechy (opcjonalnie)
miód do osłodzenia
ulubione owoce

Płatki owsiane wymieszać z kakao i nasionami chia, zalać gorącym, wybranym przez siebie płynem, odczekać kilka minut aż namiękną. Po czasie dodawać resztę składników, na koniec pozostawić owoce.

 

Owsianka z mlekiem kokosowym i owocami leśnymi

płatki owsiane
mleko kokosowe - ilość według uznania
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 łyżka wiórków kokosowych - do dekoracji
1 łyżka mąki kokosowej
owoce leśne: maliny, jeżyny
pasta kokosowa – do dekoracji

Płatki owsiane wymieszać z mąką kokosową w garnuszku, zalać mlekiem kokosowym i dodać wody. Całość postawić na kuchence, gotować na małym ogniu. Dodawać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po kilku minutach gotowania przelać do miseczki, udekorować wiórkami i owocami. Owsianka egzotyczna

płatki owsiane
mleko kokosowe, ilość według uznania
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka wiórków kokosowych
chipsy kokosowe – ilość według uznania
owoce suszone i świeże

Płatki owsiane wymieszać z mąką kokosową w garnuszku, zalać mlekiem kokosowym i dodać wody. Całość postawić na kuchence, gotować na małym ogniu. Dodawać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po kilku minutach gotowania przelać do miseczki, udekorować pozostałymi składnikami.


Owsianka z kiwi

płatki owsiane
płyny do wyboru - odpowiednia ilość do zalania płatków
1 łyżka nasion chia
3 suszone śliwki - pokrojone
1 łyżka migdałów
1 sztuka kiwi
orzechy, pestki, nasiona, słodzidło

Płatki owsiane wymieszać z nasionami chia, zalać wybranym płynem i gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie dodać pokrojone śliwki suszone. Przelać do miseczki, i udekorować pozostałymi składnikami.

Zielona Esencja życzy Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel