PRZEPISY: 10 października Światowy Dzień Owsianki
Płatki owsiane posiadają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Ich produkcja następuje przez oczyszczenie i obłuszczenie ziarna owsa, czasami poddawanie zabiegom hydrotermicznym – parowym.
Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
Płatki owsiane zwykłe – to płatki najmniej przetworzone, powstają ze sprasowanych nasion owsa, a ze względu na toksyczne dla człowieka fityniany nie można spożywać ich na surowo. Płatki należy poddać obróbce termicznej, gotując w płynie* .
Płatki owsiane górskie – płatki częściowo pozbawione składników mineralnych, są bardziej sprasowane – przetworzone, w celu przygotowania do spożycia wystarczy płatki zagotować lub krótko moczyć w płynie*.
Płatki owsiane błyskawiczne – płatki otrzymuje się z pokrojonego ziarna, które poddaje się obróbce parą. Dzięki temu zabiegowi można spożywać płatki od razu po ich zalaniu płynem*.
* mleko, woda, napój roślinny
Kaloryczność płatków owsianych jest taka sama:
Wartość energetyczna w 100 g: 378 kcal / Tłuszcz: 7,0 g / Węglowodany: 63,0 g - w tym cukry 2,0 g / Białko 12,0 g
Warto wprowadzić płatki owsiane do swojej diety ponieważ:
- to źródło składników pokarmowych takich jak: węglowodany, białko i tłuszcze oraz błonnik, witaminy i sole mineralne;
- doskonałe źródło błonnika, żelaza i węglowodanów złożonych, owsianka zawiera wiele witamin min. witaminy B6, B1, minerałów i przeciwutleniaczy;
- dzięki błonnikowi w nich zawartym, płatki mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów;
- owsianka wytwarza śluz, dzięki temu chroni układ pokarmowy i leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego;
- posiadają niski indeks glikemiczny , wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi, dlatego też są doskonałą propozycja dla cukrzyków. Rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi;
- pomagają obniżać wysokie ciśnienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika;
- płatki można wykorzystać w kosmetyce np. peeling lub mydło, wystarczy zmielić płatki z wodą i dodać sody oczyszczonej.
7 przepisów na zdrowe śniadania z płatkami owsianymi w roli głównej na każdy dzień tygodnia
Propozycja ilości płatków owsianych w przepisach: 6 - 10 łyżek.
Propozycja płynów: woda, mleko zwierzęce, mleko / napój roślinny.
Dodatki: owoce świeże, Owoce suszone: rodzynki, daktyle, figi, goja, mango, papaja, morele, morwa, śliwki, żurawina. Orzechy: chipsy kokosowe, orzechy włoskie, laskowe, pini, pistacje, macadamia, migdały, arachidy, nerkowce. Nasiona, pestki: dynia, słonecznik, sezam, chia, siemię lniane, kukurydza prażona. Słodzidło: erytrytol, ksylitol, stewia, syrop daktylowy, syrop z agawy, miód. Przyprawy, kakao kruszone.
KUP W SKLEPIE
Owsianka na mleku roślinnym płatki owsiane górskie mleko roślinne o dowolnym smaku 1 banan 1 łyżka siemienia lnianego (najlepiej zmielone) dodatki: owoce świeże lub suszone, kakao, karob, cynamon do smaku, orzechy, pestki, słodzik np. syrop daktylowy, erytrytol, ksylitol Zagotować mleko roślinne. Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać płatki i zalać gorącym mlekiem, tak aby płyn pokrył całość i sięgał około 0,5 cm ponad składniki. Wymieszać udekorować wybranymi składnikami. |
Owsianka kakaowa z bananem płatki owsiane 1 banan 200 ml wody 1 łyżka kakao lub karobu odrobina pieprzu cayenne (pieprz cayenne podkręca metabolizm do pracy) masło orzechowe – według uznania Do garnuszka wsypać płatki owsiane, pół banana (banana można rozgnieść widelcem), kakao i pieprz cayenne, zalać wodą, wymieszać. Wstawić garnek na kuchenkę, gotować ok. 2-3 minuty. Przelać do miseczki i udekorować resztą banana, polać masłem orzechowym. Podawać z ulubionymi dodatkami. |
Owsianka z nasionami płatki owsiane płyny do wyboru pół łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżka: sezamu, nasion dyni, słonecznika 1 łyżka nasion chia 2 łyżki płatków migdałowych ulubione orzechy (opcjonalnie) miód do osłodzenia ulubione owoce Płatki owsiane wymieszać z kakao i nasionami chia, zalać gorącym, wybranym przez siebie płynem, odczekać kilka minut aż namiękną. Po czasie dodawać resztę składników, na koniec pozostawić owoce. |
Owsianka z mlekiem kokosowym i owocami leśnymi
płatki owsiane
mleko kokosowe - ilość według uznania
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 łyżka wiórków kokosowych - do dekoracji
1 łyżka mąki kokosowej
owoce leśne: maliny, jeżyny
pasta kokosowa – do dekoracji
Płatki owsiane wymieszać z mąką kokosową w garnuszku, zalać mlekiem kokosowym i dodać wody. Całość postawić na kuchence, gotować na małym ogniu. Dodawać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po kilku minutach gotowania przelać do miseczki, udekorować wiórkami i owocami. Owsianka egzotyczna
płatki owsiane
mleko kokosowe, ilość według uznania
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka wiórków kokosowych
chipsy kokosowe – ilość według uznania
owoce suszone i świeże
Płatki owsiane wymieszać z mąką kokosową w garnuszku, zalać mlekiem kokosowym i dodać wody. Całość postawić na kuchence, gotować na małym ogniu. Dodawać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po kilku minutach gotowania przelać do miseczki, udekorować pozostałymi składnikami.
Owsianka z kiwi
płatki owsiane
płyny do wyboru - odpowiednia ilość do zalania płatków
1 łyżka nasion chia
3 suszone śliwki - pokrojone
1 łyżka migdałów
1 sztuka kiwi
orzechy, pestki, nasiona, słodzidło
Płatki owsiane wymieszać z nasionami chia, zalać wybranym płynem i gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie dodać pokrojone śliwki suszone. Przelać do miseczki, i udekorować pozostałymi składnikami.
Zielona Esencja życzy Smacznego!