PRZEPISY: 16.10. Światowy Dzień Chleba

2020-10-13
PRZEPISY: 16.10. Światowy Dzień Chleba
Każdy z nas zna podstawowe składniki do pieczenia chleba, jednak nie każdy wie, że chleb to nie tylko jest mąka, zakwas i drożdże.

Oto 3 przepisy na pieczywo, do którego nie potrzebujesz wyżej wymienionych produktów. Pieczywo spożywane jest głównie przez osoby będące na diecie ketogenicznej i low carb (niskowęglowodanowej). 
Szukasz sprawdzonego przepisu na bardziej tradycyjny chleb? Znajdziesz go na naszym blogu - przepisy na chleb wg. Zielonej Esencji.

Chleb z masła orzechowego

Keksówka: 24x11 cm (mierzone od góry)

4 jajka

1 szklanka masła orzechowego 
(szklanka 250 ml)

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

dodatkowo można dodać siemię lniane, 
słonecznik, sezam, dynię 1-2 łyżki

Piekarnik ustawić na 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki (oprócz ziaren) przełożyć do miski, wymieszać mikserem. Na koniec dosypać ziarna, wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.
przepisy na zdrowy chleb zielona esencja

Cloud bread – chlebek chmurkachlebek chmurka - przepis zielona esencja

Przepis na 6 kromek okrągłych lub 1 blaszka.

70 g serek śmietankowy, jogurtowy typu Philadelphia

3 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

można dodać soli, pieprzu, ziół (wersja wytrawna) lub zrobić wersję na słodko, bez przypraw

Piekarnik ustawić na 150°C. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białka. Żółtka wymieszać z serkiem, doprawić, dodać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, wmieszać do masy z żółtek. Całość wylać na blaszkę lub wyłożyć po 1-2 łyżki na małe „kupki” w odległości 1-2 cm od siebie. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić chlebek na kromki (w przypadku wylania masy na całą blaszkę).

chleb z ziaren - zielona esencjaChleb ziarnisty

po 50 g: słonecznik, pestki dyni,
orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, sezam
2 jajka
60 ml oleju kokosowego (w formie płynnej)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu

Piekarnik ustawić na 160°C. Forma mała, ok. 15x11 cm

Orzechy włoskie i migdały posiekać. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, dodać jajka, miód i olej. Całość wymieszać dokładnie. Przelać do formy, ubić dłonią. Wstawić do piekarnika i piec około 1h.
Olej kokosowy może być wyczuwalny w chlebku, dlatego też można go zastąpić innym odpowiednikiem.
 
Zielona Esencja życzy Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel