PRZEPISY: 16.10. Światowy Dzień Chleba
2020-10-13
W październiku swój dzień świętuje chleb. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was 3 szybkie przepisy na pieczywo, które pomimo braku mąki, drożdży i zakwasu smakuje wyśmienicie i oryginalnie. Zapraszamy do lektury!
Każdy z nas zna podstawowe składniki do pieczenia chleba, jednak nie każdy wie, że chleb to nie tylko jest mąka, zakwas i drożdże.
Oto 3 przepisy na pieczywo, do którego nie potrzebujesz wyżej wymienionych produktów. Pieczywo spożywane jest głównie przez osoby będące na diecie ketogenicznej i low carb (niskowęglowodanowej).
Szukasz sprawdzonego przepisu na bardziej tradycyjny chleb? Znajdziesz go na naszym blogu - przepisy na chleb wg. Zielonej Esencji.
Chleb z masła orzechowego
Keksówka: 24x11 cm (mierzone od góry)
4 jajka 1 szklanka masła orzechowego 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej |
0,5 łyżeczki soli |
Piekarnik ustawić na 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki (oprócz ziaren) przełożyć do miski, wymieszać mikserem. Na koniec dosypać ziarna, wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.
Cloud bread – chlebek chmurka
Przepis na 6 kromek okrągłych lub 1 blaszka.
70 g serek śmietankowy, jogurtowy typu Philadelphia
3 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
można dodać soli, pieprzu, ziół (wersja wytrawna) lub zrobić wersję na słodko, bez przypraw
Piekarnik ustawić na 150°C. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białka. Żółtka wymieszać z serkiem, doprawić, dodać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, wmieszać do masy z żółtek. Całość wylać na blaszkę lub wyłożyć po 1-2 łyżki na małe „kupki” w odległości 1-2 cm od siebie. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić chlebek na kromki (w przypadku wylania masy na całą blaszkę).
Chleb ziarnisty
po 50 g: słonecznik, pestki dyni,
orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, sezam
2 jajka
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
60 ml oleju kokosowego (w formie płynnej)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
Piekarnik ustawić na 160°C. Forma mała, ok. 15x11 cm
Orzechy włoskie i migdały posiekać. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, dodać jajka, miód i olej. Całość wymieszać dokładnie. Przelać do formy, ubić dłonią. Wstawić do piekarnika i piec około 1h.
Olej kokosowy może być wyczuwalny w chlebku, dlatego też można go zastąpić innym odpowiednikiem.
Zielona Esencja życzy Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2020
Polecane
Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 900 ml - tłoczony na zimno
29,99 zł brutto299.90 pkt.
33,32 zł / l bruttoOrzechy arachidowe prażone 1 kg orzeszki ziemne bez soli
18,49 zł brutto184.90 pkt.
18,49 zł / kg brutto