PRZEPISY: 29 września - Międzynarodowy Dzień Kawy

2020-09-23
PRZEPISY: 29 września - Międzynarodowy Dzień Kawy
Małymi krokami zbliża się jesień. To czas, kiedy nasz organizm wymaga od nas większej uwagi. Stajemy się znużeni i ospali, nie mamy chęci na wykonywanie codziennych, domowych obowiązków, a praca zawodowa staje się dla nas uciążliwa i męcząca. Co w takim razie zrobić? Jak pobudzić nasze ciało do większej aktywności? Z pomocą przychodzi nam kawa i jej zamienniki. Oto kilka przepisów, dzięki którym staniesz na równe nogi!

Jesienna kawa latte o smaku szarlotki

Tradycyjna kawa espresso podana w jesienny sposób, jako doskonałe, trójwarstwowe latte. Wielbiciele szarlotki znajdą w niej smak pysznego jabłka z dodatkiem cynamonu i orzechów.

  • świeżo zaparzona espresso
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
Do przygotowania kawy potrzebna jest wysoka szklanka i spieniacz do mleka.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, zmiksować blenderem i wymieszać z orzechami. Do wysokiej szklanki przelać mus z jabłek i dodać miód. Mleko podgrzać i spienić spieniaczem, po czym dodać do musu. Zaparzoną kawę przelać do mikstury, delikatnie wlewać po ściance szklanki, aby wytworzyła się warstwa charakterystyczna dla kawy latte. Na koniec posypać cynamonem. Dla wzmocnienia smaku polecamy dodać aromat Funky Flavors - Apple Pie, który nie zawiera w swoim składzie cukru i tłuszczu.

Matcha latte

Doskonała, energetyczna latte na bazie herbaty zielonej matcha z dodatkiem mleka roślinnego.

  • 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
  • 0,5 szklanki (125 ml) mleka roślinnego
  • 1-2 łyżeczki słodzidła (erytrytol, ksylitol, syrop klonowy, miód)
  • dodatek aromatyczny np. wanilia, cynamon, imbir, chili

Do przygotowania kawy potrzebna jest wysoka szklanka i spieniacz do mleka.

Łyżeczkę proszku matcha rozpuścić w odrobinie zimnej wody przy pomocy spieniacza.
Mleko roślinne dosłodzić zamiennikiem cukru. Można dodać przyprawę lub aromat Funky Flavors. Całość podgrzać i spienić spieniaczem do mleka. Spienionym mlekiem zalać rozpuszczoną matchę.
dzień kawy - pomysły na napoje z kawą w roli głównej
matcha zielona herbata w proszku marki Green Essence
 Kup w SKLEPIE herbatę Matcha  



Kawa kuloodporna dla "ketomaniaków"

Kawa kuloodporna to inaczej kawa z tłuszczem. Do jej przygotowania stosuje się tylko dobrej jakości składniki. Kawa zyskała swoją popularności dzięki diecie ketogenicznej. Dzięki dużej zawartości tłuszczu z powodzeniem może zastąpić poranne śniadanie.

Nie zaleca się podawania kawy z cukrem, który można zastąpić słodzikiem typu erytrytol, ksylitol, stewia.

Do przygotowania kawy najlepiej zastosować kawę w ziarnach, którą należy zmielić przed samym parzeniem. Składniki połączyć ze sobą i na końcu doprawić przyprawą, wedle uznania. Opcjonalnie można także dodać mleko/napój kokosowy.

Jesienna guarana z masłem orzechowym

Nie lubisz, albo nie możesz pić kawy? A może kawa na Ciebie nie działa? Mamy idealne rozwiązanie! Zamiennik kawy – guarana, dzięki której przygotujesz poranny trunek, a nawet pożywny koktajl.
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • 0,5 szklanki owoców (borówki, maliny, jeżyny, banany)
  • 1 łyżka jagód goji
Owoce umyć i wrzucić do naczynia (najlepsze będzie wysokie, do blendowania). Dodać nasiona chia lub siemię lniane, wlać mleko/napój roślinny i wodę, dodać masło orzechowe. Zmiksować i podawać.
dzień kawy - przepisy na zamienniki kawy

Kawa z cykorii w jesiennym klimacie

Kawa z cykorii to naturalny napój nie zawierający kofeiny. Dobry zamiennik tradycyjnej kawy. Posiada dużą zawartość inuliny i błonnika potrzebnego w codziennej diecie każdego człowieka.
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cykorii
  • pół banana lub dojrzałej gruszki
  • przyprawy według uznania (cynamon, wanilia, kardamon, imbir, gałka, goździki)
  • słodzidło np. miód, erytrytol, ksylitol, stewia
Składniki połączyć ze sobą w garnuszku, postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Na koniec zblendować i przelać do kubka. Miód dodawać dopiero do kubka z miksturą, aby nie stracił swoich właściwości zdrowotnych. 

Yerba Mate

Zdrowa alternatywa dla kawy - yerba mate to idealne rozwiązanie. Napój przyrządzany jest z listków i gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego. Napar nie tylko działa pobudzająco likwidując przy tym objawy zmęczenia, ale także reguluje ciśnienie, oczyszcza i odżywia organizm.
Do przygotowania Yerba Mate potrzebna jest tykwa z bombillą lub kubek.

Susz yerba mate wsypać do 1/3 pojemności naczynia. Wsypać słodzidło i wymieszać. Włożyć bombillę (czyli rurkę z zakończeniem w postaci sitka, która załączona jest do tykwy). Susz należy zalać wodą, której temperatura wynosi 75-80°C. Taki susz można zalewać wodą kilka razy.
Warto dodać aromatyczne przyprawy, które nadadzą trunkowi niesamowitego klimatu.

Zielona Esencja
 życzy Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel