PRZEPISY: Dietetyczne słodkości z ksylitolem

2021-07-24
PRZEPISY: Dietetyczne słodkości z ksylitolem

KONFITURA Z KSYLITOLEM

Potrzebujesz: słoik z nakrętką (umyty, wyparzony, osuszony)

Składniki

  • pół szklanki ksylitolu
  • 2 pomarańcze - wyciśnięty sok
  • 400 g owoców (mogą być mrożone) np. żurawina

Połączyć składniki w garnuszku, zagotować i gotować około 15 minut na małym ogniu. Konfitura powinna zgęstnieć. 

Gorącą konfiturę przelać do słoika, zakręcić i ustawić do góry dnem. Wystudzić.

LIZAKI Z KSYLITOLU I KONFITURY

Potrzebujesz: silikonowe foremki do lizaków, plastikowe patyczki

Składniki

  • 50 g konfitury np. truskawkowa
  • 50 ml wody
  • 150 g ksylitolu

 

 

Do garnka wlać wodę, wsypać ksylitol i gotować na małym ogniu, aż pojawi się lekki dymek.

Dodac konfiturę i gotować chwilę, cały czas mieszać rózgą.

Powstałą masę odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do foremek.

Do masy włożyć patyczki i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Na końcu foremkę włożyć do zamrażalnika.

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINII

Potrzebujesz: foremka okrągła śr. 18 cm

Składniki

  • 250 g cukinii
  • 70 g ksylitolu w formie cukru pudru (ksylitol zmielić w blenderze lub kupić gotowy puder)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nastawić na 170°C. 

Cukinię zetrzeć na tarce (małe oczka), odcisnąć z wody. Jajko zmiksować, dodać ksylitol ciągle mieszać. Dodać olej kokosowy, mleko - zmiksować na gładką masę. Wsypać mąkę z proszkiem oraz kakao, miksować na mniejszych obrotach. 

Na końcu dodać cukinię i aromat, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka ok. 40 minut.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel