PRZEPISY: Dietetyczne słodkości z ksylitolem
KONFITURA Z KSYLITOLEM
Potrzebujesz: słoik z nakrętką (umyty, wyparzony, osuszony)
Składniki
- pół szklanki ksylitolu
- 2 pomarańcze - wyciśnięty sok
- 400 g owoców (mogą być mrożone) np. żurawina
Połączyć składniki w garnuszku, zagotować i gotować około 15 minut na małym ogniu. Konfitura powinna zgęstnieć.
Gorącą konfiturę przelać do słoika, zakręcić i ustawić do góry dnem. Wystudzić.
LIZAKI Z KSYLITOLU I KONFITURY
Potrzebujesz: silikonowe foremki do lizaków, plastikowe patyczki
Składniki
- 50 g konfitury np. truskawkowa
- 50 ml wody
- 150 g ksylitolu
Do garnka wlać wodę, wsypać ksylitol i gotować na małym ogniu, aż pojawi się lekki dymek.
Dodac konfiturę i gotować chwilę, cały czas mieszać rózgą.
Powstałą masę odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do foremek.
Do masy włożyć patyczki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Na końcu foremkę włożyć do zamrażalnika.
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINII
Potrzebujesz: foremka okrągła śr. 18 cm
Składniki
- 250 g cukinii
- 200 g mąki jaglanej
- 100 g oleju kokosowego extra virgin (miękki)
- 70 g ksylitolu w formie cukru pudru (ksylitol zmielić w blenderze lub kupić gotowy puder)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nastawić na 170°C.
Cukinię zetrzeć na tarce (małe oczka), odcisnąć z wody. Jajko zmiksować, dodać ksylitol ciągle mieszać. Dodać olej kokosowy, mleko - zmiksować na gładką masę. Wsypać mąkę z proszkiem oraz kakao, miksować na mniejszych obrotach.
Na końcu dodać cukinię i aromat, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka ok. 40 minut.