Zielony Niezbędnik Kibica - Mistrzostwa Euro inaczej czyli zdrowe przekąski na mecz

2021-06-11
Zielony Niezbędnik Kibica - Mistrzostwa Euro inaczej czyli zdrowe przekąski na mecz

Euro 2020 czyli Mistrzostwa Europy  w Piłce Nożnej z powodu pandemii Covid 19 nie odbyły się w 2020 roku, a z rocznym opóźnieniem, w 2021 roku.
Kibice długo czekali na mecze, dlatego nadzieja na wyjście z grupy idzie w parze z utęsknionym przebywaniu w towarzystwie. Oglądanie meczów we wspólnym gronie podnosi emocje, w tym adrenalinę, daje nam „kopa” emocjonalnego i pozwala na zacieśnianie więzi społecznych. Do tego to świetna okazja, by podczas oglądania przekąsić coś dobrego.

Jakie przekąski na mecze wybierają Polacy?

Najczęściej wybierane przez kibiców przekąski do pogryzania podczas oglądania meczu to - jak można było się domyślić - chipsy i inne chrupiące słone przekąski takie jak: paluszki, precelki, orzeszki. Na dalszych miejscach plasują się chrupki, popcorn, przekąski na ciepło, kurczak, ciastka, czekolada i kabanosy.
To oczywiście nie są produkty, które z czystym sumieniem polecamy w Zielonej Esencji, jednak dla dbających o zdrowe odżywianie - i przy okazji linię - mamy propozycje zdrowych zamienników przekąsek nie tylko na mecze.

 

Zdrowe zamienniki przekąsek na mecz dla podjadaczy


W kwestii zdrowych przekąsek nie ma właściwie żadnych konkretnych zasad – chodzi o to, byśmy przygotowali to, co lubimy lecz jednocześnie by uważać na to, by w przekąskach nie było za dużo takich składników jak cukry i tłuszcze – szczególnie pochodzące ze smażenia i wysokiej obróbki cieplnej.


Jakie produkty więc wybrać na przekąski podczas oglądania meczów?


Jeśli jesteś typem „podjadacza” czyli lubisz co chwila podgryzać, przekąszać i sięgać ręką do miseczki po kolejny kęs polecamy typowe drobne przekąski, które nie są trudne do przygotowania, a właściwie nie wymagają żadnego wysiłku.

Wystarczy Ci miseczka lub inne naczynie i …pyszna przekąska gotowa:

 

  • Ziarna popcornu – czyli wysuszone ziarna kukurydzy, które po podgrzaniu pękają i nadają się to przyjemnego i wciągającego chrupania. Idealne nie tylko do kina i nie tylko z solą – pomysły na trochę inny popcorn uzyskasz dodając do niego aromatu np. o smaku bekonu czy pizzy:)
  • Kukurydza prażona – to trochę inna forma ziaren kukurydzy, które są podprażone, ale nie popękane, dlatego bardzo przyjemnie chrupią – znajdziesz je w naszym sklepie internetowym zielonaesencja.pl w dwóch smakach: solone i o smaku BBQ
  • Bób prażony – niegdyś nie do pomyślenia, że może być przekąską niemal zastępującą tradycyjne chipsy, teraz coraz bardziej popularny bób prażony występuje w kilku smakach i jest pożywną i bardzo wciągającą przekąską – u nas znajdziesz bób prażony solony i o smaku chilli
  • Bakalie i orzeszki: fistaszki czyli orzeszki ziemne są doskonałą i wciągającą przekąską, choć te solone nie do końca polecamy w większych ilościach. Jeśli lubisz orzechy i suszone owoce spróbuj zrobić sobie własną mieszankę do przegryzania – wciąga bardziej niż same orzeszki czy chipsy, a jest o wiele zdrowsza i może być przez Ciebie dowolnie personalizowana.

Spróbuj wymieszać razem orzechy nerkowca i żurawinę,
a otrzymasz zaskakujące w smaku połączenie słodyczy i chrupkości.
Nerkowce to źródło zdrowych tłuszczów i pierwiastków drogocennych dla dobrego funkcjonowania organizmu, a żurawina – świetnie działa na przemianę materii i układ moczowy, do tego jest charakterystyczny słodko-kwaśny smak podbije neutralność nerkowców.

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego spróbuj NOWOŚCI: żurawiny z dodatkiem soków: żurawinę z sokiem wiśniowym, żurawinę z sokiem pomarańczowym i żurawinę z sokiem mango – ciekawe który smak Cię porwie?
Kolejną mniej oczywistą propozycją są migdały wędzone – to migdały uprażone i solone, który mają ciekawy, wytrawny smak i z powodzeniem zastąpią bekonowe chipsy czy chrupki.
Wolisz słodkie przegryzki? Naszym faworytem są chipsy bananowe – chrupiące i pyszne, ale nie zbyt twarde, z dodatkiem zdrowego oleju kokosowego. Uzależniają!
Pyszną słodką przekąską są również daktyle, szczególnie te królewskie daktyle Medjool są tak pyszne i miękkie, że rozpływają się w ustach jak czekolada!

Jeśli oprócz przekąsek i czegoś do chrupania wolisz mieć pod ręką coś konkretniejszego mamy kilka prostych w przygotowaniu propozycji, które są zdrowe i pożywne i nie wymagają szczególnie zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Jak przygotować popularne i zdrowe przekąski kibica?

Zobacz Przepisy na 3 Zdrowe przekąski na mecz zrobione samodzielnie.

Przepis na Chipsy warzywne

Składniki:

 

  • Ulubione warzywa, np. marchewka, seler, topinambur, cukinia, pieczarka...

  • Oliwa z oliwek lub inny olej roślinny nadający się do pieczenia

  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, bruschetta


To chyba najprostsze i znane wszystkim – choć nie wszyscy próbowali – zamienniki niezbyt zdrowych, acz lubianych niemal przez wszystkich chipsow ziemniaczanych. Do przygotowania chipsów warzywnych potrzebujesz świeżych, umytych warzyw: mogą to być marchewka, pietruszka, pasternak, bataty, buraki, cukinia.

Warzywa najlepiej jest potraktować obieraczką – czyli za pomocą tego narzędzia obieramy całe warzywa robiąc z nich cieniutkie, podłużne paseczki. W ten sam sposób można przygotować spaghetti warzywne. Wiórki powstałe z warzyw wkładamy do miski, dodajemy przyprawy – może to być np. papryka wędzona, czosnek granulowany, curry, przyprawa cygańska czy bruschetta, sól ew. pieprz do smaku – to wszystko zależy od Twoich upodobań – dodaj też 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego i wymieszaj wszystko ze sobą.

Nagrzej piekarnik na 190-210 stopni. Na blaszkę – najlepiej taką z rusztem wyłóż papier do pieczenia i na to połóż paseczki warzyw – ważne, żeby nie były one zbyt blisko siebie, bo wtedy nie będą chrupały! W zależności od tego jakie warzywa zostały wybrane do zrobienia chipsów tak długi powinien być okres pieczenia – jeśli jest to marchewka lub inne warzywa korzeniowe czy bulwiaste czas pieczenia może być dłuższy niż 20-25 minut, dla warzyw, które zawierają w sobie więcej wody i mają mniej zwarty miąższ czas pieczenia będzie nieco krótszy. Jeśli chcesz, by Twoje chipsy bardziej chrupały – włącz pod koniec pieczenia termoobieg na 2-3 minuty.

Koreczki inaczej

Zdrowe koreczki możesz zrobić nie tylko z pieczywa – my dziś proponujemy koreczki owocowe, które możesz dowolnie modyfikować tak, by dogodzić podniebieniom wszystkich swoich gości.


Składniki:

 

  • Ananas świeży
  • Banany (twardsze)
  • Winogrona
  • Jabłko lub gruszka
  • Melon lub twardy arbuz
  • Truskawki lub inne owoce sezonowe
  • Cytryna lub limonka
  • Patyczki do szaszłyków lub wykałaczki
  • Opcjonalnie słodki ocet balsamiczny z Modeny


Owoce umyj, ananasa i banany obierz ze skórki. Ananasa, melona, jabłka, gruszki  pokrój w sporą kostkę, banany na grubsze ok. 1,5cm plastry, resztę owoców w zależności od ich wielkości – pokrój lub nabijaj w całości na patyczki naprzemiennie. Na koniec skrop koreczki sokiem z cytryny i jeśli lubisz Kremowym octem balsamicznym.

Dla amatorów bardziej wytrawnych mniej oczywistych smaków polecamy przełożyć partie owoców twardym serem pleśniowy najlepiej typu gorgonzola lub BLUE – w połączeniu ze słodkością owoców komponuje się wybornie!

Warzywa w słupki z dipem


Prostym pomysłem na zdrowe przekąski do chrupania są warzywa w słupkach. Mogą to być ogórki, marchewka, pomidorki koktajlowe, biała rzodkiew czy nawet surowy kalafior. Ważne jest by nadać smaku i wyrazistości surowym przekąską i do tego przyda się pyszny dip, czyli sos, w którym będziemy maczać nasze warzywne słupki.

Przepis na indyjski dip bananowy curry

Składniki:

1-2 miękkie dojrzałe banany

  • Jogurt naturalny najlepiej grecki lub gesty
    Przyprawa curry – co najmniej 2 łyżeszki
    Opcjonalnie orzechy nerkowca - garść
    Sól, pieprz
    Sok z cytryny

Obierz banany i zmiksuj go na jednolita papkę blenderem. Skrop sokiem z cytryny, by nie zmienił koloru. Jeśli chcesz dodać nerkowce, zmiel je z dodatkiem 2 łyżek wody mineralnej. Połącz z jogurtem i przyprawami.
Jeśli chcesz, by smak był jeszcze bardziej orientalny dodaj łyżkę wiórków kokosowych i płaską łyżeczkę mielonego imbiru.

Przepis na dip serowy na zimno

 

  • Składniki:
  • 100ml mleka lub mleka roślinnego
  • Serek topiony o smaku gouda lub ementaler
  • Starty ser żółty (może być wegański – wtedy dodaj też 1-2 łyżki płatków drożdżowych)
  • Jogurt naturalny lub majonez wegański
  • Sól pieprz do smaku
  • Natka pietruszki lub kolendra siekana
  • Gałka muszkatołowa mielona


Podgrzej mleko, by roztopić serek topiony. Rozpuść serek topiony i tarty intensywnie mieszając.  Pozostaw do przestygnięcia.
Mieszankę serów przełóż do miski dodaj majonez lub jogurt, wymieszaj i dopraw do smaku. Posyp natką siekanej pietruszki lub kolendry.

Zielona Esencja życzy smacznego i gorących piłkarskich emocji!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel