Jakie Muffinki wolisz? Słodkie czy wytrawne? Poznaj proste i pyszne przepisy na zdrowe MUFFINY
30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka czyli popularnej małej babeczki, która doczekała się tak wielu różnych wariantów, że aż trudno je zliczyć. Muffinki są proste w wykonaniu a do tego szybkie i pyszne! W zasadzie mając sprawdzony przepis podstawowy możemy dowolnie wedle własnego gustu i potrzeb modyfikować rodzaj dodatków i zmieniać ich smak na taki, który nam najbardziej odpowiada.
My w Zielonej Esencji uwielbiamy przepisy i z okazji Dnia Muffina mamy dla Was 2 różne przepisy - na muffinki na słodko oraz wersję wytrawną muffinków jajecznych. Która bardziej do Was przemawia? Zobaczcie przepisy i spróbujcie!
Czy jest ktoś kto nie lubi muffinek? My takich nie znamy.
Pyszne małe babeczki w nieskończonej ilości wariantów podbiły zarówno blogi kulinarne jak i nasze domy. I trudno się dziwić, bo muffiny to szybkie i wdzięczne wypieki, które - jeśli skorzystasz ze sprawdzonego przepisu - prawie zawsze się udają!
30 marca to Światowy Dzień Muffina i z tej okazji chcemy podzielić się z Wami dwoma prostymi i zupełnie różniącymi się od siebie przepisami na :
- słodkie muffinki owsiane
- wytrawne muffinki jajeczne
Polecamy wypróbować obydwa, bo są bajecznie proste i pyszne.
Spróbujcie!
Zdrowe i słodkie muffiny owsiane PRZEPIS
Czego potrzebujesz, by upiec owsiane muffiny?
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych naturalnych (ok 110g)
1 banan
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki miodu ew. syropu z agawy lub daktylowego
Wytrawne muffiny jajeczne na słono PRZEPIS na idealne śniadanie
Muffiny na słono? Jeśli ich jeszcze nie próbowaliście to koniecznie to zróbcie!
To świetna propozycja na śniadanie dla dużych i małych - takie muffiny zmieszczą się do dziecięcej śniadaniówki i będą alternatywą dla zwykłej kanapki.
Jako składniki dodatkowe możecie dodawać w zasadzie wszystko, co lubicie. W wersji wegańskiej boczek można zastąpić tofu lub tempehem wędzonym, a jajka aquafabą lub chia.
Składniki:
- 5 jajek
- 20 dkg boczku parzonego naturalnie wędzonego
- 1,2 cebuli lub 50 g prażonej cebulki
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 garść jarmużu lub świeżych liści szpinaku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pieprz ziołowy lub inne przyprawy wg. uznania