Lody kuloodporne - pyszny sposób na upał ❤
Jedz jako lody, które dodadzą energii w upalne dni albo zrób sobie pyszną zimną kawę z dodatkiem kulki lodów kuloodpornych - przepis na tę wersję napoju również tu znajdziesz!
Wracając do kawy - podstawą kawy kuloodpornej są zdrowe tłuszcze, które dodadzą nam odpowiedniej dawki energii do działania. Taką kawą dobrze jest zacząć dzień - nie ma znaczenia wtedy pora roku, jednak nie powinno się takiej kawy traktować jak posiłku, a więc po kawie jemy śniadanie. Co wtedy, gdy mamy upalne lato i mamy po prostu ochotę na lody? Lody ze sklepowych półek są nafaszerowane białym, rafinowanym cukrem i chociaż pojawia się coraz więcej nowych odsłon - tych z mniejszą ilością "niechcianych" składników, to i tak domowe są najlepsze. Będąc np.: na diecie keto, składniki do tych lodów z pewnością masz u siebie w lodówce (oprócz erytrytolu).
To co? Zaczynamy?
Co potrzebujesz?
Czas przygotowania: około 15 minut + 10 minut gotowania
Składniki (ilość na 4 porcje):
- 4 żółtka
- szklanka śmietany kremówki min. 30%
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Green Essence
- 2 łyżki masła klarowanego ghee
- 1/3 szklanki erytrytolu Green Essence
- 1/4 filiżanki espresso lub mocnego naparu kawy ziarnistej (np.: z kawiarki)
- do smaku: aromat waniliowy, mielona wanilia Green Essence, cynamon Green Essence, kardamon Green Essence - to co lubimy
- energia do kawy (opcjonalnie zamiast oleju kokosowego, masła klarowanego i aromatu)
Przygotowanie:
Zmiksuj erytrytol z żółtkami do uzyskania konsystencji kogla-mogla. W garnuszku podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej olej kokosowy i masło ghee. Dodaj aromat, przyprawy i wymieszaj. Jeśli masz energię do kawy to ten jeden składnik rozpuść z śmietance. Gdy mieszanina lekko przestygnie wlej ją powoli do żółtek z erytrytolem cały czas mieszając. Podgrzej jeszcze raz od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż mikstura zacznie delikatnie gęstnieć. Zdejmij z ognia, dodaj kawę i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. Przełóż do dowolnych foremek i wstaw do zamrażalnika na około 4 godziny.
Smacznego!
Wartości odżywcze (na 1 porcję):
- wartość energetyczna: 380kcal
- białko: 4,51g
- tłuszcz 39,32g
- węglowodany: 22,05g
Jednym z najpopularniejszych napojów na świecie jest kawa. Wyróżnia się kawę arabika (Coffea Arabica) oraz robusta (Coffea Canephora). Arabika charakteryzuje się dość łagodnym smakiem i mniejszą zawartością kofeiny, zaś robusta jest wyrazista w smaku i posiada wyższe stężenie kofeiny. Kawa (czarny napar, bez dodatków) charakteryzuje się niską kalorycznością, bo są to około 2kcal w 100ml. Średnio w jednej filiżance kawy znajduje się 60-135mg kofeiny. Umiarkowane spożycie kawy korzystnie wpływa na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Dzięki substancjom bioaktywnym znajdującym się w kawie uważa się, że jej spożycie może mieć wpływ na zahamowanie wystąpienia niektórych chorób, w tym też chorób dotykających układ krążenia. W kawie znajdują się witaminy z grupy B (głównie witamina B3), a także potas i magnez. Kofeina powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co zwiększa przepływ krwi w organizmie i działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Spożycie kawy wpływa więc na zwiększenie koncentracji i usprawnia procesy myślowe. Kofeina, magnez, kwas chlorogenowy mają aktywny wpływ na metabolizm glukozy i insuliny. Dlatego konsumowanie kawy obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu II oraz poprawia metabolizm glukozy. Zwyczajowe spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona, czy choroba Alzheimera. Kawa poprzez eliminowanie uszkodzeń oksydacyjnych w materiale genetycznym może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Jak już znasz dobroczynne działanie kawy to zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 100ml napoju migdałowego
- 250ml mocnej kawy (bez cukru)
- 30g śmietany kremówki 30%
- kostki lodu
- jedna porcja kuloodpornych lodów
Przygotowanie:
Kawę najlepiej zaparzyć dzień wcześniej i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Do kubka lub szklanki wsypać kostki lodu i wlać uprzednio przygotowaną, schłodzoną kawę i umieścić porcję kuloodpornych lodów. Śmietankę i napój migdałowy wlać do spieniacza mleka i spienić. Gotową mieszankę wlać do kawy i gotowe. Jeśli nie posiadasz spieniacza do mleka możesz użyć spieniacz ręczny lub blender.
Wartości odżywcze:
- wartość energetyczna: 496kcal
- białko: 6,17g
- tłuszcz: 49,52g
- węglowodany: 26,33g
Smacznego!