PRZEPISY: Sprytny pomysł na proste i szybkie pierniczki - kruche ciasteczka maślane w świątecznej odsłonie
Idą Święta. Większość z nas uważa okres przedświąteczny za najbardziej zabiegany i napięty czas w roku.
I nie ma się co dziwić - kobiety dzielą obowiązki pomiędzy dom a pracę, mężczyźni pracują coraz dłużej, a trzeba jeszcze zrobić zakupy, porządki i wiele innych czynności...
Wiemy o tym, dlatego przygotowaliśmy dla Was szybki przepis na domowe ala pierniczki, przy których przygotowaniu nie spędzisz pół dnia w kuchni, a dodatkowo możesz spędzić miły czas z dziećmi lub innymi domownikami na ich dekorowaniu.
Kruche ciasteczka maślane to proste w wykonaniu i wdzięczne wypieki nawet dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu. Dzięki dodatkowi masła mają domowy i niepowtarzalny smak.
Nasze szybkie i bezproblemowe pierniczki są aromatyczne i kruche, do tego ten przepis z Zielonej Esencji nie może nie wyjść!
Spróbuj upiec je raz, a już na pewno na stałe zagoszczą w Twoim domu.
Do tego nasz przepis jest bardzo "elastyczny" - co znaczy, że dodając inne przyprawy, aromaty lub nie dodając ich wcale - osiągniesz różnorodne efekty smakowe.
Nam smakują baaaardzo i szybko znikają!
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego najlepiej nierafinowego, muscovado albo kokosowego
- 3 niepełne szklanki mąki - można 1 szklankę zastąpić krupczatką lub np. mąką kokosową
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta drobnej soli
- aromat bez cukru - opcjonalnie - my polecamy cynamonowy, imbirowy
- Przyprawy korzenne:
* cynamon cejloński mielony - 1/2 - max 1 łyżeczki w zależności od upodobań
* duża szczypta kardamonu mielonego
* mała szczypta imbiru mielonego
* opcjonalnie - szczypta anyżu mielonego i goździków mielonych
* możesz też wykorzystać aromatyczną i idealnie skomponowaną przyprawę do piernika Green Essence
* dodatki do dekoracji ciasteczek - lukier, ozdoby itp.
* foremki do wycinania kształtów, ewentualnie szklanka z cienką krawędzią
Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i przyprawy - wymieszać razem w misce.
Następnie dodać jajka (3 żółtka i 2 białka - jedno białko zostawiamy do posmarowania ciasteczek) i masło o temperaturze pokojowej - szybko zagnieść.
Uformować ciasto w kulę, włożyć do woreczka i zostawić na ok pół godziny w lodówce
Po upływie 30 minut wyjąc ciasto z lodówki i rozwałkować cienko (grubość ok. 3mm).
Wykrawać ciasteczka foremkami lub szklanką. Wierzch ciasteczek posmarować pozostałym białkiem jaja, posypać cukrem i cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp. co najmniej 180 stopni C przez 10-15 minut na blaszce wyłożonej pergaminem - kontrolując poziom ich zrumienienia.
Po ostygnięciu ciasteczka są gotowe do dekoracji i przekąszenia!
Ciasteczka radzimy przechowywać po ostygnięciu w szczelnym pojemniku, by nie utraciły swej kruchości i nie stały się miękkie i wilgotne. Przeznacz na nie puszkę metalową lub duży zamykany słoik. Będą ładnie wyglądać.
Smacznego życzy zielonaesencja.pl!