Wegańskie jaja - przed Państwem Aquafaba roślinny zamiennik jajek
Aquafaba, co to jest?
Aquafaba to płyn – zalewa, która pozostaje po ugotowaniu roślin strączkowych np. z fasoli, ciecierzycy, groszku. Najbardziej sprawdzonym i polecanym strączkiem do uzyskania płynu uważa się ciecierzycę.
Aquafaba to świetna alternatywa kurzego jaja, podbija serca wegan, wegetarian oraz osób, które nie mogą lub świadomie unikają kurzego białka.
Nazwa „aquafaba” powstała z połączenia dwóch łacińskich słów: „woda” (aqua) i „fasola” (faba).
Trochę historii…
W 2014 roku francuz Joël Roessel, odkrył, że płyn z ciecierzycy daje się ubić z cukrem, powstała wówczas piana bardzo podobna do piany ubitej z jajek. Po tym czasie zaczęto eksperymentować z aquafabą tworząc musy czekoladowe, bezy i desery. Takie zastosowanie piany z ciecierzycy zwróciło uwagę miłośników wegańskiego jedzenia. Od tej pory aquafaba rozpoczęła swoją historię.
Jakie właściwości posiada aquafaba?
- po zmiksowaniu aquafaba posiada sztywną strukturę, gęstej piany, która przypomina ubite białka jaj
- aquafaba spulchnia, skleja i łączy składniki - zalewa z ciecierzycy to białko i skrobia
- naturalnie nie zawiera glutenu
- nie zawiera cholesterolu
- posiada mało kalorii
- odpowiednia dla wegan, wegetarian i osób uczulonych na jajka
- 30 g aquafaby zastępuje 10 dużych jaj. Uzyskamy 4,5 litra piany
Komu polecana jest aquafaba?
- dla osób z nietolerancją produktów jajecznych
- dla wegan i wegetarian
- dla osób prowadzących zdrowy tryb życia
- dla przestrzegających postu religijnego
- dla tych, którzy lubią gotować i eksperymentować
Aquafaba i jej rodzaje
Aquafaba dzieli się ze względu na rodzaj użytego strączka, z którego została wykonana. Aquafabę można uzyskać:
- domowym sposobem, gotując cieciorkę w wodzie w odpowiednich proporcjach,
- kupując ciecierzycę we własnej zalewie (puszka, słoik)
- aquafaba liofilizowana, czyli w proszku
Do czego używać aquafaby?
Aquafaba posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać jej do:
- wypieków – makaroniki, ciastka, ciasteczka, suflety, tiramisu
- deserów, sosów, kremów do ciast, do bezów i lodów oraz do pianek
- na wegańską bitą śmietanę np. do kawy, ciast
- na wegański majonez
- wegański lukier do wypieków
Jak używać aquafaby?
Aquafaba liofilizowana
Proporcje liofilizowanej aquafaby - 1 łyżeczka - 6 g liofilizowanej aquafaby w proszku
1/2 łyżeczki proszku + 3 łyżki wody = 1 duże jajko
30 g proszku + 450 ml wody = 10 dużych jajek
___________________________________________________________________________
1/3 łyżeczki proszku + 2 łyżki wody = 1 białko jaja
30 g proszku + 450 ml = 15 białek jaj
_____________________________________________________
10 g proszku + 150 ml wody = 160 ml aquafaby
30 g proszku + 450 ml wody = 480 aquafaby, czyli 4500 ml zbitej piany
Do przygotowania aquafaby liofilizowanej należy odtłuścić narzędzia kuchenne. Przygotować odpowiednie proporcje składników, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 2-3 minuty. Po czasie można przystąpić do ubijania wegańskiego białka.
Aquafaba – gotowa zalewa z puszki, słoika lub ugotowana w domu
1 całe jajko – 3 łyżki aquafaby
1 białko jaja – 2 łyżki aquafaby
1 żółtko – 1 łyżka aquafaby
Pamiętaj!
Stosując aquafabę zawsze miej czyste naczynia i narzędzia pracy. Nie wykładaj piany na tłusty papier, nie dodawaj olejków na bazie tłuszczu - piana zniknie.
Gdzie kupić aquafabę?
Aquafaba wchodzi na rynek spożywczy w zawrotnym tempie. Najczęściej dostępna jest w sklepach internetowych, jednak przy odrobinie szczęścia można odszukać ją na półkach w sklepie ze zdrową żywnością lub w duzych marketach.
WEGAŃSKA BEZA Z OWOCAMI
Nastawić piekarnik na 130C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy odrysować okręgi około 15 cm lub jeden duży okrąg.
Składniki na bezę wegańską
- 10 g aquafaby liofilizowanej + 150 ml wody
- 150 g cukru trzcinowego (lub białego)
- 1 łyżka budyniu w proszku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotować aquafabę. Wymieszać cukier z budyniem. Do czystej, suchej miski przelać aquafabę, ubijać na niskich obrotach miksera, powoli zwiększać prędkość, przez 10 minut. Dodawać po 1 łyżce cukru z budyniem (ubijać po 3 minuty każdą dodaną partię cukru). Po wsypaniu całej mieszanki zwiększyć obroty miksera na maksa i ubijać 2-3 minuty. Musi powstać piękna, gęsta, błyszcząca piana. Na końcu dodać sok z cytryny i miksować ok 10 sekund.
Ubitą pianę przełożyć na odrysowane okręgi, wstawić do piekarnika i piec przez 150 minut. Po czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do całkowitego wystudzenia. Drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Wskazówka - zamiast budyniu i soku z cytryny można użyć 2 łyżeczki winianiu potasu. Winian należy wymieszać z cukrem i postępować tak samo, jak w przypadku powyższego przepisu.
Krem i dekoracja
- 2 puszki mleczka kokosowego
- aromat Funky Flavors lub syrop owocowy
- 3-4 łyżeczki nasion chia
- owoce do dekoracji
Stałą część mleczka kokosowego połączyć z aromatem lub syropem owocowym, dodać nasiona chia, wymieszać trzepaczką.
Przestudzoną bezę przełożyć na prosty talerz lub paterę. Połowę kremu wyłożyć na jeden blat bezowy, nałożyć wybrane owoce. Na warstwę położyć drugi blat, przełożyć krem udekorować owocami.