Kakao ciemne alkalizowane charakteryzuje się intensywnym kolorem, smakiem oraz zapachem. Kakao używa się głównie w cukiernictwie przy wyrobach ciast, deserów i czekolady. Jego ciemna barwa jest wynikiem procesu alkalizacji.
Co to znaczy, że kakao jest alkalizowane?
Ziarno kakaowca poddane jest procesowi preparowania, czyli na całe nasiona oddziałuje ciśnienie, są nawilżane i poddawane temperaturze za pomocą pary wodnej. Alkalizacja pozwala nam uzyskać kakao w proszku dużo łagodniejsze w smaku, mniej kwaśne, bez goryczki i łatwiej rozpuszczalne. Zazwyczaj powstaje kakao o zawartości tłuszczu około 24%, ale Nasze kakao jest odtłuszczone, dzięki czemu zawiera tylko 10-12% tłuszczu.
Co wyróżnia kakao alkalizowane?
- obniżona wartość kaloryczna
- zawartość tłuszczu: 10-12%
- łagodniejszy smak, bez goryczki
- neutralne pH (7-8)
- do wypieków możemy dodać mniej cukru z racji łagodniejszego smaku
Jak spożywać kakao alkalizowane?
Ze względu na delikatniejszy smak, kakao nadaje się jako dodatek koktajli, smoothie, do wypieku ciast, babeczek.
Przepis na wegańskie kakao: 1 łyżkę kakao w proszku, 5 daktyli bez pestek oraz 150 ml mleka migdałowego zblendować do gładkiej masy (do czasu powstania pianki)
Składniki
100% kakao ciemne alkalizowane, 10-12% tłuszczu
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 1294 kJ / 309 kcal
Tłuszcz 10,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g
Węglowodany 10,2 g - w tym cukry 0,7 g
Błonnik 49,78 g
Białko 16 g
Sól 0,02 g
Informacje dodatkowe
Produkt niemodyfikowany genetycznie. Nie zawiera konserwantów i dodatków.
Masa netto: 250 g
Wygodne mocne opakowania
Wszelkie surowce roślinne, kasze, mąki, zioła, herbaty, suszone owoce i warzywa, które oferujemy w naszym sklepie ze zdrową żywnością, pakujemy w wysokiej jakości opakowania typu doypack, które:
- są bezpieczne i dopuszcza się je do bezpośredniego kontaktu z żywnością,
- są mocne i szczelne, dzięki czemu zawartość nie wywietrzeje i na długo zachowa świeżość, aromat i cenne właściwości,
- posiadają strunowe zamknięcie, co jest bardzo funkcjonalne, szczególnie w przypadku sypkich produktów,
- mają rozłożyste dno, dzięki czemu bez trudu utrzymują się w pozycji stojącej i nie przewracają się.
Alergeny
Produkt może zawierać alergeny tj. gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. Niektóre produkty naturalnie nie zawierają glutenu, ale nie jesteśmy w 100% zapewnić o całkowitym braku alergenów mimo wszelkich starań z racji pakowania w Naszym zakładzie produktów zawierających alergeny.