Prosty przepis na domową Nutellę bez cukru - zdrowa pasta nie tylko do pieczywa
Szał na pasty do smarowania pieczywa trwa już od ponad wieku. Zapoczątkowało je w Stanach Zjednoczonych masło orzechowe, które do tej pory jest jednym z najpopularniejszych produktów za oceanem - do chleba i nie tylko. Także w wielu dietach poleca się stosowanie rozmaitych past ze zmielonych orzechów, bakalii czy pestek.
Takie pasty można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można je również zrobić samemu w zaciszu domowym. Wystarczy, że dysponujemy w miarę mocnym blenderem lub robotem kuchennym z opcją mielenia i rozdrabniania.
Dlaczego warto jeść pasty?
Takie pasty są naturalne - przede wszystkim wiemy, co siedzi w ich składzie i na pewno możemy uniknąć takich niezdrowych składników jak utwardzony olej palmowy, biały cukier, sztuczne dodatki smakowe czy konserwanty.
Za to mamy samo zdrowie - w orzechach, pestkach i bakaliach jest mnóstwo błonnika i witamin, magnezu a także te dobre - nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze.
Pasty możemy używać w tradycyjny sposób, na kanapce, ale warto też dodawać je do musli, wypieków, koktajli...albo jeść prosto ze słoika.
Wiedząc, jak bardzo lubicie pasty przygotowaliśmy dla Was sprawdzony i zdrowy przepis na domową "Nutellę" bez oleju palmowego i cukru. Spróbujcie - przepis jest prosty, a pasta - PYSZNA!
Przepis na zdrową "NUTELLĘ" bez oleju palmowego i cukru
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- pół szklanki mleka lub mleka roślinnego
- opcjonalnie - łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego
*miód można zastąpić ok 8 szt daktyli ew. dosłodzić stewią
Przygotowanie:
Orzechy laskowe przed zmieleniem wkładamy do rozgrzanego do 180st. piekarnika i zostawiamy na ok 15 minut.
Robi się to po to, by łatwiej zeszła skórka z orzechów - może dawać lekko cierpki smak, dlatego z lekko podprażonych wyjdzie lepsza i delikatniejsza. Po wystudzeniu orzechy pozbawiamy skórek - można włożyć je do płóciennej ściereczki i potrząsać energicznie - większość powinna zejść.
Obrane orzechy blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao - mieszamy, dodajemy mleko i pozostałe składniki - blendujemy przez chwilę jeszcze raz.
Taką domową nutellę własnej roboty dobrze jest przełożyć do szklanego słoiczka przechowywać albo w lodówce albo w chłodniejszym miejscu, np. w spiżarni, ze względu na zawartość mleka, ale spokojnie - dajemy głowę, że nie będzie stała długo i... szybko zniknie!
Smacznego!