PIERNICZKI - przepis KETO, lowFODMAP i klasyczny!
Grudzień, a zwłaszcza okres przedświąteczny to czas wypełniony aromatem przypraw korzennych oraz wypieków takich jak pierniczki. Dla wielu jest to nieodłączny element zimowej atmosfery. Niezależnie od preferencji żywieniowych czy potrzeb zdrowotnych wynikających z chorób, nietolerancji lub alergii, każdy powinien móc cieszyć się tą tradycyjną słodkością! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepisy na aż 3 wersje świątecznych pierniczków! Znajdziesz przepis w wersji KETO, lowFODMAP oraz klasycznej - do wyboru, do koloru! Przepis klasyczny jest dla każdego miłośnika tradycyjnych, zimowych wypieków, wersja KETO jest dla każdego na diecie niskowęglowodanowej/ketogenicznej, natomiast wersja lowFODMAP jest dla tych, którzy zmagają się z problemami zdrowotnymi ze strony układu pokarmowego. Korzystaj, wybierz wersję idealną dla siebie i swoich potrzeb i przygotuj w domu swoje idealne, zimowe, korzenne pierniczki!
Przepis na KETO pierniczki!
Przepis na KETO pierniczki to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji tego świątecznego wypieku. Są one niskowęglowodanowe, bez dodatku cukru, przygotowane na bazie mąki migdałowej i kokosowej, dzięki czemu są idealne na diecie ketogenicznej! Mimo zastosowanych zmian w przepisie, wychodzą idealnie aromatyczne, chrupiące pierniczki, którymi można cieszyć się nawet będąc na diecie KETO!
Składniki:
- 2 duże jaja
- 2 szklanki (500g) mąki migdałowej Green Essence
- 1/2 szklanki (125g) mąki kokosowej Green Essence
- 1/2 szklanki (125g) erytrytolu Green Essence
- 1 łyżka (15g) imbiru mielonego Green Essence
- 1 łyżeczka (5g) cynamonu mielonego Green Essence
- 1/2 łyżeczki (2g) gałki muszkatołowej mielonej Green Essence
- 1/4 łyżeczki (1g) goździków mielonych Green Essence
- 1/4 łyżeczki (1g) soli himalajskiej Green Essence
- 125g oleju kokosowego rafinowanego Green Essence
- 1 łyżeczka (5g) ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni oraz wyłóż blachę papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp: mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sól i dokładnie wymieszaj. Do mieszanki suchych składników dodaj: miękki olej kokosowy, jaja, ekstrakt waniliowy i mieszaj całość do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,6cm. Przy wykorzystaniu foremek wycinaj ciastka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem. Pierniczki piecz przez około 10-12 minut, do uzyskania lekko zarumienionych brzegów ciastek. Upieczone pierniczki pozostaw do wystygnięcia. Z przepisu wyjdzie około 50 ciasteczek (ilość gotowych pierniczków zależy też od wielkości użytych foremek).
Wartości odżywcze - cały przepis:
- wartość energetyczna: 4780 kcal
- białko: 138,11g
- tłuszcz: 411,26g
- węglowodany: 199,40g
Wartości odżywcze - 1 pierniczek:
- wartość energetyczna: 95,6 kcal
- białko: 2,76g
- tłuszcz: 8,23g
- węglowodany: 4,0g
Przepis na KETO lukier do pierniczków!
Idealna alternatywa dla klasycznego lukru - przygotuj i udekoruj nim swoje pierniczki!
Składniki:
- 250g erytrytolu Green Essence
- 15g białka jaj w proszku - albuminy Green Essence
- ok. 30-60ml wody
Przygotowanie:
Erytrytol zblednuj do uzyskania formy proszku lub użyj gotowego erytrytolu w pudrze. Do miski wsyp erytrytol i albuminę i dokładnie wymieszaj. Dodaj troszkę wody i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wodę dodawaj w takiej ilości, aby uzyskać lukier o pożądanej konsystencji.
Wartości odżywcze:
- wartość energetyczna: 50 kcal
- białko: 12,30g
- tłuszcz: 0,03g
- węglowodany: 250,01g
Przepis na lowFODMAP pierniczki!
Pierniczki w wersji lowFODMAP to idealny wybór dla tych, którzy mają niezwykle wrażliwy układ pokarmowy, zmagają się z problemami ze strony jelit lub mają zdiagnozowane schorzenia takie jak IBS lub SIBO. Dzięki temu przepisowi będziesz mógł/mogła w pełni cieszyć się świątecznymi smakołykami bez obawy o dolegliwości. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, przepis ten pozwala na zachowanie tradycyjnego smaku, unikając jednocześnie produktów o wysokiej zawartości FODMAP. Pierniczki są idealne, delikatne, aromatyczne i doskonałe na ten zimowy czas!
Składniki:
- 200g mąki gryczanej Green Essence
- 200g mąki jaglanej Green Essence
- 200g mąki ryżowej Green Essence
- 30g syropu klonowego
- 200g erytrytolu Green Essence
- 7g proszku do pieczenia Green Essence
- 30g przyprawy do piernika Green Essence
- 15g oleju kokosowego rafinowanego Green Essence
- 15g siemienia lnianego brązowego Green Essence
- 80ml napoju roślinnego
- 30g kakao ciemnego Green Essence
Przygotowanie:
Siemię lniane brązowe wsyp do miseczki i zalej około 3 łyżkami ciepłej (nie wrzącej!) wody i odstaw na kilka minut. Wszystkie mąki przesiej przez sitko i dodaj do nich syrop klonowy. Do tej mieszanki dodaj erytrytol, proszek do pieczenia, ciemne kakao oraz przyprawę do piernika. Do tego dodaj roztopiony olej kokosowy, napęczniałe siemię lniane oraz napój roślinny. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto rozwałkuj i przy pomocy foremek wykrawaj ciasteczka. Gotowe ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez około 8 minut, do uzyskania złocistego koloru. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie udekoruj wedle gustu. Z przepisu wyjdzie około 50 pierniczków (ilość zależy od użytych foremek i ich wielkości).
Wartości odżywcze - cały przepis:
- wartość energetyczna: 2668 kcal
- białko: 74,78g
- tłuszcz: 39,25g
- węglowodany: 693g
Wartości odżywcze - 1 pierniczek:
- wartość energetyczna: 53,36 kcal
- białko: 1,50g
- tłuszcz: 0,79g
- węglowodany: 13,86g
Przepis na klasyczne pierniczki!
Klasyczne pierniczki to smak, który z pewnością przywołuje wspomnienia i ciepłą, świąteczną atmosferę. Tradycyjny przepis na aromatyczne, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw pierniczki, które mają w sobie coś wyjątkowego, co sprawia, że święta stają się jeszcze bardziej magiczne. Przepis jest prosty i sprawdzony - pierniczki zawsze wychodzą idealnie pyszne, aromatyczne i delikatnie chrupkie!
Składniki:
- 500g mąki tortowej
- 200g miodu
- 200g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka (5g) sody oczyszczonej Green Essence
- 30g przyprawy do piernika Green Essence
Przygotowanie:
Mąkę przesiej razem z sodą i uformuj kopiec. Zrób wgłębienie i wlej do niego miód, przyprawę do piernika, cukier puder, masło i jajo. Całość zagniataj i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, lśniącej konsystencji. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5cm i wycinaj przy pomocy foremek. Gotowe ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut, aż będą złociste. Odstaw do wystygnięcia i udekoruj według gustu. Z przepisu wyjdzie około 50 pierniczków (ilość zależy też od wielkości wykorzystanych foremek).
Wartości odżywcze - cały przepis:
- wartość energetyczna: 4303 kcal
- białko: 49,29g
- tłuszcz: 108,75g
- węglowodany: 777,73g
Wartości odżywcze - 1 pierniczek:
- wartość energetyczna: 86,06 kcal
- białko: 1,0g
- tłuszcz: 2,18g
- węglowodany: 15,55g