Ciekawe i zdrowe pomysły na drinki bez alkoholu! Dowiedz się czym jest trend NoLo i co to mocktail.
Czym jest NoLo?
Zacznijmy od tego, czym jest trend NoLo? Skrót pochodzi od angielskiego: no alco, low alco i oznacza picie bezalkoholowych lub niskoalkoholowych trunków. Jeszcze niedawno rezygnacja z alkoholu była postrzegana jako przelotna moda młodzieży. Jednak obecnie trend na stałe wpisał się w styl życia powszechnie promowany przez pokolenie Z. Producenci wychodzą im naprzeciw, serwując szeroki wachlarz niskoalkoholowych lub bezalkoholowych substytutów. Dziś liderem NoLo są Stany Zjednoczone, choć przewiduje się, że niebawem to Europa będzie mieć największy udział w rynku.
Z jakich powodów odstawiamy alkohol?
Można nie pić z miliona powodów. Niektórzy rezygnują z alkoholu ze względu na zdrowie, odwyk, próbę naprawy złego przyzwyczajenia. Jeszcze inni, bo po prostu nie mają czasu na kaca i pieniędzy do przepuszczania na mieście. Osób, dla których dobra zabawa nie oznacza wyłącznie zabawy pod wpływem, jest coraz więcej. Trudno więc nie zauważyć, że podejście do alkoholu w ostatnich latach zaczęło się drastycznie zmieniać. Według najnowszego raportu „Global Low & No Alcohol Beverages Market – Industry Competition Analysis, Trends, COVID-19 Impact Analysis, Revenue and Forecast to 2030” od 2015 r. rynek nisko lub całkowicie bezalkoholowych napojów wzrósł w Stanach Zjednoczonych o 506 proc. Szacuje się, że w 2030 r. osiągnie wartość aż 68,9 mld dolarów!
Negatywne skutki picia alkoholu
Alkohol etylowy jest jedną z najszerzej rozpowszechnionych substancji psychoaktywnych, zalegalizowanych i nadużywanych w Europie. Z tego powodu uznawany jest w Polsce jak i na świecie za najbardziej zagrażający zdrowiu środek. Przyzwolenie społeczne, obyczajowość związana ze spożywaniem alkoholu na wielu uroczystościach, a także powszechność i różnorodność napojów zawierających etanol, powoduje pewnego rodzaju beztroskę w jego spożywaniu.
Można wyróżnić trzy główne motywy spożywania alkoholu:
ucieczkowe – w celu zredukowania napięcia, zapomnienia o kłopotach, zrelaksowania się;
społeczne – spożywanie alkoholu w towarzystwie, przy konkretnej okazji;
w poszukiwaniu przyjemności – dla walorów smakowych, przekonania o dobroczynnym działaniu alkoholu na zdrowie.
Średnia spożycia alkoholu w Polsce jest wyższa niż średnia europejska – według danych WHO w Polsce na jednego mieszkańca przypada średnio 10,4 litra czystego alkoholu etylowego na rok, co sprawia, że nasz kraj znajduje się w czołówce europejskich państw pod względem spożycia alkoholu. Najczęściej Polacy piją piwo (56%) i wódkę (36%), rzadziej wino (8%). Nadmierne spożywanie tego rodzaju trunków prowadzi do problemów ze zdrowiem i często ma wpływ na jakość życia. Alkohol szkodzi zdrowiu zarówno osobie, która go spożywa jak i rodzinie oraz społeczeństwu. Niekontrolowane picie alkoholu może doprowadzić do choroby jaką jest uzależnienie. Alkohol i produkty jego metabolizmu wykazują szkodliwe działanie na narządy wewnętrzne, szczególnie na wątrobę, trzustkę, przewód pokarmowy, układ krwionośny. Oprócz negatywnych skutków zdrowotnych, alkohol wpływa na inne sfery życia (np. życie rodzinne, czy zawodowe).
Już kilka lat temu pisano o #hangxiety, uczuciu lęku, które pojawia się wtedy, gdy mamy kaca. Niepokój, obawy, niepewność, poczucie winy dopadają nas, gdy organizm próbując oczyścić się z używki, wchodzi w stan stresu fizjologicznego. W takim stanie w organizmie zachodzą niekorzystne dla nas procesy – zmienia się ciśnienie krwi i poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu znacząco wzrasta.
Negatywne skutki dla organizmu:
- zaburzenia i choroby: ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego; układu krążenia; układu pokarmowego; układu immunologicznego;
- prowadzi do stłuszczenia, zwłóknienia i marskości wątroby;
- powoduje przewlekłe zapalenie trzustki, co może prowadzić do rozwoju nowotworu tego narządu;
- prowadzi do rozwoju chorób nowotworowych;
- zwiększa ryzyko miażdżycy i nadciśnienia tętniczego;
- przewlekłe nadużywanie alkoholu powoduje powstanie niedożywienia jakościowego, jak i ilościowego (niedobór wielu składników, w tym witamin).
Negatywne skutki dla zdrowia psychicznego:
- uzależnienie od alkoholu, czyli choroba ośrodkowego układu nerwowego powodująca przymus picia, wywołuje szereg zaburzeń psychicznych i somatycznych - agresywne zachowania, zjawisko przemocy w środowisku;
- w młodym wieku może być przyczyną zahamowania rozwoju emocjonalnego;
- może powodować przewlekłe psychozy alkoholowe lub alkoholowy zespół psychoorganiczny;
- może powodować problemy emocjonalne, zaburzenia lękowe oraz depresję.
Poznaj smaczne, łatwe i zdrowe alternatywy alkoholu!
Istnieje wiele alternatyw dla alkoholu. Propozycje tutaj przedstawione są zdrowsze, składniki wykorzystane cechują się pozytywnym wpływem na organizm. Zapraszamy do zapoznania się i skorzystania z naszych pysznych i zdrowych propozycji!
1. Kombucha
Kombucha jest to fermentowany, lekko kwaśny napój otrzymywany w wyniku fermentacji słodkiej herbaty przez specjalnie przygotowaną symbiotyczną kulturę drożdży (SCOBY) i bakterie kwasu octowego. Do produkcji kombuchy można wykorzystać zarówno herbatę zieloną, jak i fermentowaną (żółtą, czarną, czerwoną). Uważa się, że jednak herbata czarna z cukrem białym są tradycyjnymi składnikami i jednocześnie najlepszymi, które warunkują właściwy skład gotowego napoju i jego prozdrowotne działanie. W trakcie fermentacji tego napoju wytwarzane są związki bioaktywne pozytywnie wpływające na organizm.
Jeśli chcesz w łatwy sposób możesz przygotować kombuchę sam/a w domu!
Składniki:
- grzybek (SCOBY) i starter (płyn dołączony do grzybka)
- cukier biały
- herbata (najlepiej czarna)
Przygotowanie:
Proporcje zalecane: 70g cukru na 1l wody i 4 torebki herbaty.
Zaparz herbatę i dodaj cukier. Do zaparzenia herbaty wykorzystaj wodę filtrowaną. Poczekaj aż napar wystygnie i dopiero wtedy dodaj starter i grzybek (kiedy nie odczekasz i wrzucisz grzybek ze starterem to wysoka temperatura zabije bakterie). Do przygotowania kombuchy najlepiej nada się duży słoik. Kiedy napar z wrzuconym grzybkiem jest gotowy to przykryj słoik kawałkiem oddychającego materiału np.: pieluszką tetrową i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 7-10 dni. Po około tygodniu możesz jej spróbować, jednak nie ma sztywnych reguł, które określają kiedy kombucha jest gotowa. Celuje się w pH 2,5-3,5, co można sprawdzić przy pomocy papierka lakmusowego, jednak nie jest on niezbędny i można kierować się własnymi preferencjami smakowymi. Kiedy uznasz, że kombucha jest gotowa, przelej ją do osobnego naczynia, jednak w słoiku zostaw nieco płynu razem z grzybkiem, który posłuży Ci jako starter do kolejnej partii.
Właściwości kombuchy:
- wzmacnia organizm;
- detoksykuje;
- korzystnie wpływa na pracę jelit;
- wzmacnia odporność;
- poprawia metabolizm węglowodanów i gospodarkę lipidową krwi;
- łagodzi stany zapalne;
- hamuje wzrost komórek nowotworowych;
- działanie przeciwgrzybiczne;
- wykazuje aktywność antymikrobiologiczną;
- wykazuje właściwości przeciwutleniające.
2. Żółte shoty na odporność
Żółte shoty są coraz bardziej popularne. Ich skład to niemal same dobroczynne dla naszego zdrowia składniki. Takie shoty możesz pić codziennie. Wzmocnią Twoją odporność, a Twój organizm Ci podziękuje. Sprawdź przepis i przygotuj je sam/a!
Składniki:
- 500g świeżego ananasa (pokrojonego na kawałki)
- 3 pomarańcze – ok.500g (pokrojone na kawałki, bez pestek)
- 3 cytryny – ok.140g (pokrojone na kawałki, bez pestek)
- 30g kurkumy świeżej lub 1 łyżeczka kurkumy suszonej lub golden latte
- 30g świeżego korzenia imbiru pokrojonego w plastry
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego lub pieprz cayenne
Przygotowanie:
Ananas, pomarańcze, cytryny, kurkumę/golden latte, imbir i pieprz umieść w naczyniu, dolej troszkę wody i zblenduj razem. Przez sitko przecedź napój i rozlej do mniejszych, zamykanych naczyń (np.: małe słoiczki).
Właściwości ananasa: Ananas zawiera duże ilości witamin, minerałów oraz kwasów owocowych. Bromelaina to enzym o wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. Nadaje on ananasowi specyficzny smak. Bromelaina cechuje się właściwościami: przeciwbólowymi, odkażającymi, przeciwobrzękowymi, przeciwzakrzepowymi, przeciwzapalnymi, odchudzającymi, a także łagodzi infekcje układu oddechowego. Stosuje się ją również przy napadach dny moczanowej, ponieważ łagodzi ból oraz ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu. Enzym ten wspomaga gojenie się ran (również pooparzeniowych i pooperacyjnych). Ananas ze względu na wysoką zawartość manganu, żelaza i miedzi może zapobiegać osteoporozie.
Właściwości kurkumy: Kurkuma posiada właściwości rozgrzewające, wspierające odporność, wspiera proces odchudzania, wzmacnia organizm, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kurkuma zawiera wapń, żelazo, potas, sód oraz witaminę C, B1, B2, PP. Kurkumina znajdująca się w kurkumie to jej najbardziej aktywny składnik. Kurkuma zmniejsza stany zapalne w organizmie, wspiera i poprawia pracę wątroby, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, działa przeciwnowotworowo, odchudza, a także wspomaga leczenie chorób takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera.
Właściwości pieprzu cayenne: Pieprz cayenne jest to przyprawa bardzo bogata w witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Wysoka zawartość kapsaicyny wykazuje działanie przeciwzapalne, przez co wspomaga układ odpornościowy i zapobiega infekcjom. Pieprz cayenne pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a także działa przeciwbólowo. Przyprawa ta obniża poziom cholesterolu, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, oraz zapobiega powstaniu miażdżycy. Kapsaicyna posiada właściwości rozgrzewające, dzięki czemu spożywanie pieprzu cayenne wspomaga procesy odchudzania.
3. Czerwone shoty
Czerwone shoty to nic innego jak zakwas z buraka. Podobnie jak żółte shoty stał on się ostatnio hitem i nic dziwnego, bo jego spożycie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Takie shoty na początku najlepiej pić w ilości około 50-100ml, aby przyzwyczaić organizm, zaś docelowo można pić nawet 250ml. Zakwas buraczany zaleca się pić schłodzony lub w temperaturze pokojowej, ponieważ po podgrzaniu traci on swoje właściwości. Zakwas z buraków jest niskokaloryczny i zawiera bardzo mało cukru, dzięki czemu może być wykorzystywany jako składnik wielu diet, w tym np.: diety keto. Ten fantastyczny napój możesz kupić w naszym sklepie.
Właściwości zakwasu buraczanego: Zakwas buraczany zawiera kultury bakterii kwasu mlekowego, witaminę A, C, witaminy z grupy B, żelazo, potas oraz antyoksydanty. Bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Picie zakwasu z buraka ze względu na zawartość przeciwutleniaczy redukuje stan zapalny i wspiera odporność organizmu. Potas wspiera regulację ciśnienia krwi, dzięki czemu produkt ten ma korzystne działanie na układ krążenia. Zakwas jest bogaty w probiotyki, które wspierają i polepszają proces trawienia, a także wchłaniania składników odżywczych z pokarmu. Działa on również przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ten napój wspiera również funkcje wątroby, która pełni ważną rolę w procesie detoksykacji naszego organizmu. Składniki zakwasu buraczanego posiadają szerokie spektrum działania i jest to korzystny produkt, który warto wprowadzić do swojej diety i czerpać korzyści jakie niesie za sobą.
4. Mojito 0%
Mojito 0% to propozycja mocktailu, którego składniki pozytywnie wpływają na organizm. Mocktaile są coraz bardziej popularne, zatem warto korzystać, próbować i cieszyć się z ich działania. Dobroczynny wpływ na zdrowie, orzeźwienie i pyszny smak. Przygotuj takie mojito w mniej niż 5 minut.
Składniki:
- 2 limonki
- liście świeżej mięty
- 10g erytrytolu Green Essence
- 5-10ml Teisseire Syrop Mojito bez cukru
- woda gazowana
- kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki włóż 3 plasterki limonki, erytrytol i dokładnie razem ubij. Wyciśnij sok z połowy limonki, dodaj kilka listków mięty i ponownie wszystko razem ubij. Wlej syrop Teisseire Mojito bez cukru, wodę gazowaną i dorzuć kilka kostek lodu. Na wierzch połóż listek mięty i plastrem limonki udekoruj szklankę.
Właściwości mięty: Mięta pieprzowa, którą wykorzystujemy przy przygotowaniu tego mocktailu jest rośliną, która charakteryzuje się pozytywnym wpływem na zdrowie. Mięta pieprzowa inaczej mięta lekarska (Mentha xpiperita L.) jest rośliną, która wykazuje działanie: rozkurczowe, moczopędne, pobudzające układ pokarmowy, żółciopędne, odkażające, kojące, przeciwbólowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz napotne. Mięte warto stosować przy schorzeniach dróg żółciowych i wątroby, a także przy zaburzeniach trawienia.
5. Truskawkowe orzeźwienie 0%
Truskawkowe orzeźwienie to następny napój zero, którego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Ponad to składniki wykorzystane w tym mocktailu cechują się pozytywnym wpływem na nasze zdrowie i samopoczucie. Przygotuj sam/a w domu i zachwyć się nim sam/a!
Składniki:
- kilka truskawek
- 10g nasion chia Green Essence
- 10g erytrytolu Green Essence
- 5-10ml Teisseire Syrop Waniliowo-Truskawkowy bez cukru
- słodzik do dekoracji kieliszka (opcjonalnie)
- woda niegazowana
- liście świeżej mięty
- kostki lodu
Przygotowanie:
Kieliszek obtocz tak, aby stworzyć tzw. krawędź cukrową. Wlej 100ml wody, dodaj erytrytol i wymieszaj. W osobnym naczyniu wsyp nasiona chia i zalej wodą. Do kieliszka wlej syrop Teisseire waniliowo-truskawkowy bez cukru, nasiona chia i dodaj kilka listków mięty i wymieszaj. Dodaj kostki lodu i dolej wodę, aby uzupełnić kieliszek. Na wierzch połóż truskawkę i udekoruj kieliszek.
Właściwości nasion chia: Wykorzystane w naszym przepisie nasiona chia (Salviae hispanicae semen) są pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.). Chia była wykorzystywana już dawno w tradycyjnej medycynie chińskiej, a nawet korzystały z niej plemiona Majów i Azteków traktując jako jeden z ważniejszych składników diety, a także ważny surowiec leczniczy. Obecnie nasiona chia zyskują na popularności i są nazywane złotym ziarnem XXI wieku. Dzięki temu, że chia wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i hipotensyjne oraz posiada wyjątkowe właściwości odżywcze jest wykorzystywana w nowoczesnej dietoterapii i żywności funkcjonalnej. Nasiona chia dodane do posiłku obniżają glikemię poposiłkową, dzięki czemu zapobiegają cukrzycy. Spożywanie chia korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiega zawałom mięśnia sercowego oraz udarom, ze względu na wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona te są bogate w fosfor, magnez oraz wapń. Wysoka zawartość błonnika w tych nasionach wspomaga prawidłową pracę jelit.
6. Aperol 0%
Kolejna propozycja fantastycznego mocktailu, który jest zdrową alternatywą, dla wariantu z procentami. Aperol jest dobrze wszystkim znany, jednak warto spróbować tej propozycji, która bazuje na naturalnych składnikach o działaniu odżywczym dla organizmu. Poznaj przepis i zrób sam/a!
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 mandarynka
- 15ml Teisseire Orange Spritz bez cukru
- świeże liście mięty
- woda gazowana
- kostki lodu
Przygotowanie:
Do kieliszka włóż kostki lodu, kilka plastrów pomarańczy i kilka kawałków mandarynki. Wlej syrop Teisseire orange spritz bez cukru, wodę gazowaną i dorzuć kilka listków mięty. Wymieszaj całość i kieliszek udekoruj plastrem pomarańczy.
Właściwości pomarańczy: Główny składnik tego napoju to pomarańcze. Jest to owoc cytrusowy, który zawiera duże ilości witaminy C, a także błonnika, bo aż prawie 5g w jednym owocu. Spożywanie pomarańczy ze względu na zawartość witamin, głównie witaminy C wspiera układ immunologiczny, błonnik wpływa na poprawę perystaltyki jelit. Witamina C wspiera wchłanianie żelaza, dlatego warto do posiłków bogatych w żelazo dodać pomarańczę lub sok pomarańczowy. Owoce te zawierają również potas, magnez i żelazo, które są niezbędnymi składnikami w naszej diecie. Zawarte w nich przeciwutleniacze korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy. Pomarańcze posiadają niski indeks glikemiczny, zatem są odpowiednim owocem dla diabetyków. Ponad to w tym mocktailu także wykorzystujemy miętę, której dobroczynne działanie już znasz!
7. Pink latte
Pink latte to pyszny i piękny różowy napój, który zachwyca za każdym razem, kiedy się go pije. Swój różowy kolor zawdzięcza wykorzystaniu buraka, który fantastycznie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Pink latte to mleczny napój, który można przygotować na ciepło oraz na zimno, zatem jest to opcja na każdą porę roku. Poznaj nasze receptury do przygotowania pink latte w trzech wariantach - na ciepło, na zimno oraz wersję deserową!
Przepisy do wszystkich trzech wariantów znajdziesz TUTAJ!
Właściwości buraka: Kluczowym składnikiem tych napojów jest burak, który jest bogaty w witaminę C, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawiera duże ilości antocyjanów i flawonoidów. Jest to jedno z najsilniejszych warzyw pod względem aktywności antyoksydacyjnej. Dzięki składnikom kryjącym się w buraku wpływa on dobroczynnie na nasze zdrowie. Spożywanie buraka może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Wspomaga on detoksykację organizmu oraz chroni wątrobę. Ma pozytywny wpływ na wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci. Zwiększa wydajność i pomaga dotlenić mięśnie poprzez redukowanie zakwasów. Jego spożywanie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz udaru mózgu. Podwyższa odporność organizmu, tym samym chroniąc przed infekcjami. Spowalnia procesy starzenia, a także dzięki zawartości kwasu foliowego zaleca się jego spożycie kobietom w ciąży. Jedzenie buraków może obniżyć ryzyko zachorowania na anemię, jednak warzywo to nie może być traktowane jako lek. W burakach żelazo występuje w formie niehemowej, która jest o wiele gorzej przyswajalna niż żelazo hemowe, które znajduje się jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
8. Różowa lemoniada
Lemoniada w wersji różowej – czemu nie! Tak samo jak pink latte głównym składnikiem powodującym jej uroczy kolor jest burak, zatem jak już wiemy samo dobro. Przygotowanie takiej lemoniady jest szybkie i proste, przekonaj się o tym wykorzystując nasz przepis.
Składniki:
- 30ml soku z cytryny
- 10ml soku z buraka Green Essence
- woda mocno gazowana
- jadalny brokat (opcjonalnie, do dekoracji)
- erytrytol Green Essence (opcjonalnie, do dekoracji)
- 5ml (na jedną porcję) Teisseire Syrop Malinowo-Żurawinowy bez cukru
Przygotowanie:
Maczamy krawędź szklanki w soku z cytryny, by następnie po wymieszaniu erytrytolu z burakiem w proszku zanurzyć w tym szklankę, tworząc tzw. krawędź cukrową. Wrzuć kilka kostek lodu do szklanki, wyciśnij cytrynę, wlej wodę gazowaną, dodaj sok z buraka i odrobinę spożywczego brokatu dla niesamowitego efektu! Całość wymieszaj, wrzuć plastry cytryny, jednym plastrem udekoruj szklankę i dodaj na wierzch listek mięty. Dla smakoszy proponujemy dodać 5ml Teisseire Syropu Malinowo - Żurawinowego Bez Cukru.
9. Woda kokosowa z owocami
Woda kokosowa cały czas zyskuje na popularności. Jest to orzeźwiający płyn, który pozyskuje się z owoców kokosa. W wodzie kokosowej znajdziemy wiele wartościowych składników, zatem przygotowanie jej i dodanie swoich ulubionych owoców to świetna propozycja na ciepłe miesiące.
Składniki:
- 300ml wody kokosowej
- 30g ulubionych owoców (np.: maliny, truskawki, cytryny, borówki)
- kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki wsyp kostki lodu, dodaj owoce i zalej wodą kokosową. Im dłużej taka mikstura postoi tym intensywniejszy smak owoców otrzymasz. Jeśli masz ochotę możesz przygotować cały dzbanek takiej wody i podać ją przy okazji jakiejś uroczystości lub imprezy.
Właściwości wody kokosowej: Woda kokosowa zawiera sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Obecność elektrolitów w wodzie kokosowej powoduje, że jest ona świetnym napojem, który bardzo dobrze nawadnia organizm. Niektórzy stosują ją jak napój izotoniczny. Zawartość przeciwutleniaczy w wodzie kokosowej może mieć wpływ na redukcję wolnych rodników, a tym samym zapobiega starzeniu się komórek. Woda kokosowa może łagodzić problemy żołądkowe.
10. Mrożona matcha latte
Matcha to zielona herbata, która coraz bardziej zyskuje na popularności, a metod jej podania pojawia się więcej i więcej, dlatego też zapraszamy do spróbowania naszych przepisów na letnią wersję matchy.
Słodka matcha na zimno
Składniki:
- 150ml napoju migdałowego
- 10g matchy Green Essence
- 15g erytrytolu Green Essence
- 20ml wody
- kilka kostek lodu
- 100ml śmietany kremówki 30%
- 2 kostki czekolady Torras bez cukru o smaku matchy
Przygotowanie:
Matchę wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw. Do szklanki włóż kostki lodu, wsyp około 5g erytrytolu, wlej napój migdałowy i wymieszaj. Dodaj esencję matchy. Pozostały erytrytol rozdrobnij. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj zmielony erytrytol. Śmietanę nałóż na napój z matchą. Czekoladę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i nałóż na śmietanę.
Matcha z kostkami lodu
Składniki:
- 300ml napoju migdałowego lub mleka
- 10-15ml syropu waniliowego bez cukru
- 5-10g matchy Green Essence
- 50ml wody
- kostki lodu
Przygotowanie:
Do kubka wsyp kostki lodu. Następnie wlej napój migdałowy oraz syrop waniliowy bez cukru i dobrze wymieszaj. Odmierzoną ilość matchy wsyp do miseczki i zalej wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni. Wymieszaj matchę przeznaczoną do tego miotełką lub ręcznym spieniaczem do mleka. Przygotowaną matchę wlej do kubka z napojem migdałowym i gotowe.
Właściwości matchy: Matcha jest to herbata, która jest naparem z młodych liści Camellia Sinensi. Wśród zielonych herbat to właśnie matcha cechuje się najwyższym stężeniem substancji bioaktywnych. Zawiera duże ilości fenoli i flawonoidów, dzięki czemu posiada właściwości przeciwutleniające. W matchy występuje wysokie stężenie kwasu chlorogenowego, sinapowego i galusowego. Wysokie stężenie galusanu epigalokatechiny (EGCG) korzystnie działa na profil lipidowy, może pomóc w redukcji masy ciała, pozytywnie wpływa na funkcje układu nerwowego oraz zmniejsza ryzyko nowotworu wątrobowokomórkowego, stłuszczenia, zapalenia, marskości wątroby.
11. Prosecco 0%
Prosecco jest napojem, który często towarzyszy ważnym okazjom w życiu każdego z nas. Z tego powodu proponujemy wersję prosecco bez alkoholu, za to ze składnikiem, który wspiera nasz organizm.
Składniki:
- 300ml wody gazowanej
- kostki lodu
- 15ml octu jabłkowego
- mrożone maliny/truskawki
Przygotowanie:
Do szklanki włóż kostki lodu, wlej wodę gazowaną, ocet jabłkowy i wymieszaj. Na koniec dodaj kilka mrożonych malin lub truskawek.
Właściwości octu jabłkowego: Ocet jabłkowy, który w tym mocktailu gra główną rolę jest składnikiem bardzo dobrze działającym na nasz organizm. Ocet zawiera niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, wapń, potas, sód, kwas mlekowy, kwas octowy, beta karoten, polifenole. Ocet jabłkowy ma szerokie spektrum działania. Działa antybakteryjnie, wspiera utratę masy ciała, zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy, wpływa immunomodulująco na organizm, ułatwia trawienie i przeciwdziała problemom ze strony układu pokarmowego, potrafi niwelować zgagę i refluks. Ponad to spożycie octu jabłkowego na około 15-30 minut przed posiłkiem pozwala na lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.
12. Bubble tea z tapioką
Bubble tea to napój na bazie herbaty, napoju roślinnego lub mleka, który zyskał w ostatnich latach dużą popularność. W mieście, praktycznie w każdym centrum handlowym możemy spotkać się z miejscem, gdzie kupimy najróżniejsze wersje popularnej bubble tea. Możemy wybrać wersję przygotowaną na bazie herbaty zielonej lub czarnej, a także na bazie mleka lub napoju roślinnego. Istnieją opcje wymieszania herbaty z mlekiem. Zatem wariantów tego napoju jest naprawdę bardzo dużo. Przygotuj razem z nami swoje bubble tea!
Składniki:
- 3 torebki czarnej herbaty
- 1 łyżka erytrytolu Green Essence
- ok. 60g tapioki Green Essence
- ok.50ml mleka lub napoju roślinnego
- ok.400ml wody
- kostki lodu
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, dodaj erytrytol i zaparz herbatę. Zostaw torebki z herbatą do momentu, aż napar będzie w temperaturze pokojowej (około 15-25 minut). Około 15 minut przed planowanym piciem swojej bubble tea ugotuj tapiokę. Tapiokę ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Weź szklankę i wsyp do niej gotową tapiokę. Włóż kilka kostek lodu i wlej około 200ml herbaty w temperaturze pokojowej. Dodaj napój roślinny lub mleko i wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Właściwości tapioki: Bubble tea nazywa się tak właśnie ze względu na użycie kuleczek tapioki. Tapioka jest to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Tapioka jest produktem, który cechuje neutralny smak i zapach dlatego możemy wykorzystywać ją w wielu napojach i potrawach. Tapioka dostarcza niewielkich ilości składników mineralnych i witamin, natomiast jest ona bezglutenowa, a małe ilości tapioki (10g) mają niski indeks glikemiczny. Trzeba pamiętać, że większa ilość tapioki (30g) spożyta od razu posiada już znacznie wyższy ładunek glikemiczny. Ze względu na brak glutenu i śladowe ilości białka w tapioce, nadaje się ona idealnie również dla osób, które nie mogą przyjmować tych składników.
13. Arbuzowe slushie
Sezonowy owoc jakim jest arbuz jest super opcją, aby wykorzystać go w różnych kombinacjach. Tym razem propozycja letniego slushie arbuzowego. Orzeźwienie i nawodnienie w jednym! Zrób je sam/a!
Składniki:
- sok z połowy cytryny
- garść liści świeżej mięty lub bazylii
- ok.300g zamrożonego arbuza
- 5g erytrytolu Green Essence (opcjonalnie)
- 150ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w naczyniu i ze sobą zblenduj. Jeśli nie masz zamrożonego arbuza to wykorzystaj świeżego i dodaj kilka kostek lodu, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Właściwości arbuza: Arbuz jest niskokalorycznym owocem, bogatym w potas, magnez, błonnik, witaminę B6, C, A. Likopen znajdujący się w arbuzie to przeciwutleniacz przyczyniający się do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na wszelkie choroby układu sercowo-naczyniowego, a także na niektóre nowotwory. Ponad 90% masy arbuza stanowi woda, więc owoc ten świetnie nawadnia organizm, dzięki czemu wspomaga pracę nerek i układu moczowego. Wysoki poziom potasu wspiera regulacje ciśnienia krwi. Likopen, karotenoidy i cytrulina wykazują działanie moczopędne oraz zwalczające nadciśnienie. Arbuz jest również źródłem antyoksydantów, które chronią przed wystąpieniem wielu poważnych schorzeń.
14. Brzoskwiniowa lemoniada w wersji slushie
Lemoniada nie musi być nudna i standardowo cytrynowa. Oto propozycja lemoniady brzoskwiniowej z kruszonym lodem! Fantastyczna opcja na letnie upały i nie tylko. Orzeźwiająca, smaczna i jakże łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- kilka listków świeżej mięty
- sok z 1 cytryny
- 200ml wody
- kilka kostek lodu
- 5g erytrytolu Green Essence (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokrusz lód blenderem i wsyp do szklanki. Brzoskwinie, mięte, sok z cytryny, wodę i opcjonalnie erytrytol zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej napój do szklanki z lodem i wymieszaj.
Właściwości brzoskwini: Brzoskwinie są owocem niskokalorycznym oraz cechuje je niski indeks glikemiczny. Owoce te zawierają znaczące ilości błonnika, potasu, magnezu, witaminy C i K. Błonnik wspiera prawidłowe funkcje układu pokarmowego i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Około 90% masy brzoskwini stanowi woda, więc charakteryzują się działaniem moczopędnym, co korzystnie działa na układ moczowy i nerki. Duża ilość potasu korzystnie działa na układ krążenia oraz na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Beta karoten w brzoskwiniach pozytywnie wpływa na narząd wzroku oraz na kolor skóry. Owoce te wykazują także działanie antyoksydacyjne. Skórka i miąższ są bogate w karotenoidy, które wykazują cechy silnie przeciwnowotworowe. Brzoskwinie cechują się także działaniem przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym.
15. Sangria 0%
Mocktail o pięknym czerwonym kolorze. Dodatkowo schłodzony i podany z kostkami lodu – idealny napój 0% na upalne dni. Zapraszamy na przepis.
Składniki:
- 125ml soku z czerwonych winogron
- 60ml wody gazowanej
- 60ml soku żurawinowego lub pomarańczowego
- 80g ulubionych, pokrojonych owoców
- kostki lodu
- liście świeżej mięty lub bazylii oraz plastry cytryny (do ozdobienia)
Przygotowanie:
Wlej do szklanki sok winogronowy, żurawinowy/pomarańczowy, wodę gazowaną i dodaj pokrojone owoce. Wstaw do lodówki, aby napój się dobrze schłodził. Na koniec dodaj lód, zioła i cytrynę. Gotowe!
Właściwości winogron: Czerwone winogrona wykazują się działaniem przeciwzapalnym. Polifenole zawarte w winogronach wspomagają pracę układu krążenia oraz zapobiegają wystąpieniu wielu chorób. Resweratrol (polifenol) występuje w znaczących ilościach w czerwonych winogronach, cechuje się on właściwościami chroniącymi przed powstawaniem blaszki miażdżycowej w tętnicach. Resweratrol cechuje się zdolnością do zmniejszania stanów zapalnych oraz działaniem przeciwnowotworowym. Antocyjany znajdujące się w czerwonych winogronach są silnymi przeciwutleniaczami. Owoce te zawierają magnez, żelazo, wapń, miedź, witaminy C, E, K oraz karoten.
16. Wata cukrowa w płynie
Zachęciła Cię nazwa? Nasza wata cukrowa w płynie to nic innego jak pyszna herbata na zimno, która wygląda jak płynny smakołyk. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Sprawdź przepis.
Składniki:
- woda gazowana
- kostki lodu
- kilka plastrów cytryny
- herbata niebieska klitoria ternateńska Green Essence
- herbata z hibiskusa Green Essence
Przygotowanie:
Zaparz w osobnym naczyniu niebieską herbatę oraz w drugim naczyniu herbatę z hibiskusa. Odstaw je do wystygnięcia. Do szklanki włóż kostki lodu i plastry cytryny. Ostudzoną herbatę z hibiskusa wlej do szklanki, następnie wlej niebieską herbatę. Na koniec dolej wodę gazowaną i gotowe!
Właściwości klitorii ternateńskiej: Niebieska herbata, czyli klitoria ternateńska jest to roślina o działaniu uspokajającym, przeciwdepresyjnym, wspomagającym pracę układu nerwowego. Napar z tej rośliny cechuje się działaniem przeciwbólowym, wzmacniającym układ odpornościowy, wspomagającym procesy trawienne. Piękny, niebieski kolor tej rośliny to zasługa antocyjanów, które nie tylko dają kolor, ale również działają przeciwnowotworowo.
17. Mrożona herbata truskawkowa
Standardowa mrożona herbata to już przeżytek. Wypróbuj urozmaiconej wersji o smaku truskawkowym! Owocowe orzeźwienie w mniej niż 10 minut.
Składniki:
- 2 torebki czarnej herbaty
- gorąca woda
- 2 łyżeczki erytrytolu Green Essence (opcjonalnie)
- zimna woda
- łyżka soku z cytryny
- kostki lodu
- 200-300g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki z dodatkiem zimniej wody zblenduj na gładką masę. W osobnym naczyniu zaparz herbatę i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną herbatę dodaj do musu truskawkowego. Całą masę przelej przez sitko i dodaj erytrytol (opcjonalnie), sok z cytryny i dolej wodę. Do szklanki włóż kostki lodu i wlej gotowy napój.
Właściwości truskawek: Głównym składnikiem tego napoju są truskawki, które są bogate w przeciwutleniacze, witaminę C i K, foliany, potas, magnez, wapń, mangan, błonnik i polifenole. Dzięki zawartości tych składników spożywanie truskawek obniża ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, korzystnie wpływa na profil lipidowy, redukuje stres oksydacyjny, łagodzi stany zapalne, wspiera funkcje układu odpornościowego, wspiera funkcjonowanie mózgu. Truskawki wykazują także działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz wspomagają terapię dny moczanowej.
18. Mango-marakuja frappuccino
Frappuccino rodem jak ze znanej kawiarni? Proszę bardzo przedstawiamy Wam przepis na banalne w wykonaniu i pyszne owocowe frappuccino!
Składniki:
- mango
- kostki lodu
- 10ml syrop Teisseire Marakuja bez cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Właściwości mango: Mango, które stanowi główny składnik naszego frappuccino jest bogate w witaminy: C i kwas foliowy, minerały, polifenole. Dzięki bioaktywnym składnikom, mango wpływa na poprawienie kontroli poziomu cukru we krwi, zmniejszenie ryzyka infekcji, zwiększenie wydolności fizycznej, polepszenie funkcji naczyń krwionośnych, poprawienie profilu lipidowego.
19. Baileys 0%
Słodki, kawowy, pyszny likier bez grama alkoholu. Możesz pić sam w wersji schłodzonej lub dodać do kawy, aby urozmaicić jej smak. Przygotuj już teraz.
Składniki:
- 250ml napój kokosowy lub mleko
- 1x espresso
- 5-10g erytrytol Green Essence
- 5ml ekstrakt waniliowy
- 50ml śmietanka 30%
- 5g kakao Green Essence
- kostki lodu
Przygotowanie:
Napój kokosowy, espresso, erytrytol, ekstrakt waniliowy razem zblenduj. W osobnym naczyniu ubij śmietankę. Do szklanki włóż kostki lodu, wlej napój i udekoruj ubitą śmietaną i kakao.
Właściwości kawy: Kawa jest złożonym naparem ziołowym, który zawiera około 1000 substancji roślinnych – wiele z nich posiada wysoką aktywność biologiczną, przez co charakteryzuje się on wielokierunkowym działaniem. Dzięki przeprowadzanym badaniom wiadomo, że spożycie kawy i zawartej w niej kofeiny, w umiarkowanych ilościach, może przynieść pożądane efekty zdrowotne. W kawie znajdziemy takie składniki mineralne jak: sód, potas, magnez, wapń, fosfor. Przykładem związku znajdującego się w kawie jest kwas chlorogenowy, którego cechują właściwości przeciwzapalne, wspomaga obniżenie ciśnienia krwi, a także zmniejsza ryzyko insulinooporności. Dzięki substancjom, które kawa ma w swoim składzie może ona działać: przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie oraz przeciwutleniająco.
20. Pomarańczowy boost
Cytrusowy, pomarańczowy, wzmacniający odporność koktajl. Zrób sam/a!
Składniki:
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej do blendera. Wrzuć marchewkę, imbir i miód i zblenduj na jednolitą konsystencję. Dodaj kostki lodu i ponownie zmiksuj, aby napój był schłodzony.
Właściwości imbiru: Imbir jest rośliną leczniczą stosowaną na całym świecie. Imbir zawiera gingerole, które są pochodnymi fenoli i to dzięki ich obecności posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Działa on antybakteryjnie, przeciwnowotworowo, przeciwbólowo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, wspiera pracę wątroby i nerek, wspiera odporność, posiada właściwości antyoksydacyjne, pomaga przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, łagodzi zmiany wrzodowe występujące np.: w żołądku, pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową.
Jakie są korzyści z abstynencji?
- znacząca poprawa jakości snu;
- poprawa nastroju i ogólnego stanu psychicznego;
- poprawa funkcjonowania wątroby i trzustki;
- wzmocnienie układu odpornościowego;
- lepsza koncentracja i kreatywność;
- spadek masy ciała;
- lepsze trawienie;
- wzrost energii;
- oszczędności;
- więcej czasu na dodatkowe aktywności (zwiększona produktywność);
- pogłębione i odnowione przyjaźnie i/lub relacje rodzinne;
- młodszy wygląd;
- zwiększenie elastyczności skóry (całego ciała);
- mniejsze ryzyko wystąpienia depresji;
- brak objawów kaca (odwodnienia organizmu).
Zalety picia 0%
Zalet z picia 0% jest wiele i można je wymieniać w nieskończoność. Sam fakt ile negatywnych skutków niesie za sobą spożywanie napojów alkoholowych jest ogromnym argumentem na korzyść napojów 0%. Napoje 0% czy mocktaile są alternatywą dla słynnych drinków, a wykorzystane do ich przyrządzenia produkty są bardzo wartościowymi składnikami posiadającymi korzystny wpływ na zdrowie. Superfoods’y, owoce, warzywa czy zioła, które śmiało można używać i mieszać ze sobą w dowolny sposób działają na nasz organizm w pozytywny sposób. Wspomagają funkcjonowanie wielu narządów, oczyszczają organizm z toksyn oraz dostarczają wielu cennych, bioaktywnych składników. Napoje 0% to fantastyczna forma na dostarczenie sobie niezbędnych witamin, minerałów i wielu innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo wszystkie z przedstawionych napojów można przygotować w domu i zabrać ze sobą.
Z czego najlepiej pić?
Do transportu takiego napoju przyda się butelka. Polecamy korzystanie z butelek szklanych. Są one o wiele lepszym rozwiązaniem niż plastikowe. Plastik często pochłania intensywne zapachy, których później nie można się pozbyć, ponad to większości butelek z tworzywa sztucznego nie możemy umyć w zmywarce, ani nie możemy wykorzystać w tym celu wysokiej temperatury, zatem można stwierdzić, że dokładne umycie plastikowej butelki jest o wiele trudniejsze. Szklana butelka idealnie nadaje się do mycia w zmywarce i śmiało możemy ją wyparzyć co daje nam pewność, że jest czysta i gotowa do ponownego użycia. Dodatkowo szkło nie przesiąka zapachami, więc dłużej możemy się cieszyć z naszego produktu i komfortu picia.
Coraz częściej dochodzą informacje, aby rezygnować z plastikowych wariantów i używać szklanych, ze względu na toksyczny mikroplastik. Czym w ogóle jest mikroplastik? Są to polimerowe cząsteczki (o maksymalnej wielkości 1-5nm). Mikroplastik w wodzie może pochodzić z wielu różnych źródeł, w tym z plastikowych butelek i nakrętek. W celu zminimalizowania ryzyka związanego ze spożyciem mikroplastiku, wybierajmy wodę w butelkach szklanych lub filtrujmy są sami w domu i z takiej korzystajmy, natomiast przechowujmy wodę i wszelkie napoje w butelkach/bidonach ze szkła, wtedy możemy mieć pewność, że minimalizujemy ryzyko spożycia mikroplastiku. Poza względami zdrowotnymi osobiście uważamy, że butelki szklane są ładniejsze i bardziej estetyczne niż te plastikowe! Jeśli chcesz posłuchać więcej o mikroplastiku w wodzie obejrzyj i posłuchaj tego filmiku: LINK!