OKARA SOJOWA - Poznaj okarę sojową i przekonaj się o jej właściwościach. Sprawdź SERNIK Z OKARY >>

2023-05-29
Okara sojowa to Nasza nowość w zielonaesencja.pl. Okara sojowa, jak sama nazwa wskazuje pochodzi o soi, a dokładnie stanowi wytłoczyny po mleku sojowym, tofu. Ta pasta, która zostaje, jest wyjątkowo bogata w wartości odżywcze, niskokaloryczna i wyjątkowo elastyczna - nie ma smaku, więc doskonale wpasowuje się w inne dodatki np. pasztetu, kotletów. Tym razem udało Nam się wykonać słodką wersję okary, czyli Sernik z okary z kremem karmelowym vege!
sernik z okara sojowa

Okara sojowa jak się okazało ma dużo zalet. Ma neutralny smak, jest treściwa, wydajna, wegańska, bez laktozy, nabiału, cukru. Jako produkt uboczny po termicznej obróbce soi nie jest dostepna na rynku spożywczym jako półprodukt. Dlatego zastanawiając się gdzie kupić okarę sojową i do czego wykorzystać okarę sojową zobacz Nasze przepisy. Na razie udało Nam się wypróbować wegański sernik z okary dodatkowo z wegańskim kremem z daktyli! Mówimy: Sztos!

Sernik jest mokry, ciężki, słodki, idealny do kawy. Co najważniejsze główny składnik sernika nie został rozpoznany przez nie-wege-żerców, więc z powodzeniem może by podany jako danie główne bez przekonania, że co wege to niedobre! My łamiemy stereotypy, więc mamy dla Ciebie super przepis z okary sojowej.

okara sojowa
okara sojowa

Forma:

tortownica 18 cm

Czas pieczenia:

180⁰C 40-50 minut (do zarumienienia).
- 500 g mokrej okary (150 g suchej + 140-150 ml wody gorącej)
- 200 ml wody (można zastąpić napojem roślinnym lub tradycyjnym mlekiem)
- 40 g mąki ziemniaczanej (można dodać paczkę budyniu lub maizenę)
- 5 g błonnika bambusowego (można pominąć lub dodać 5 g mąki ziemniaczanej lub innej skrobi)
- 15 g kakao w proszku
- 250 g pasty orzechowej gładkiej
- słodzidło i sól do smaku (erytrytol, cukier kokosowy, trzcinowyksylitol lub aromat spożywczy słodki)
- można dodać przyprawy np. laskę wanilii, cukier z prawdziwą wanilią, olejek smakowy, aromat spożywczy np. Funky Flavors

Jak zrobić okarę sojową mokrą? Przygotowanie granulatu.


Okarę sojową suchą połączyć z wodą (wodę najlepiej dodawać stopniowo, mieszając i obserwować konsystencję, aby nie była za mokra, jak i za sucha, nasza okara była mokra i sypka), wymieszać i odstawić do napęcznienia na 15-20 minut. Z takich proporcji powinno wyjść +/- 500 g mokrej okary. Grubsze kawałki należy rozbić łyżką.

 

Przepis


Okarę połączyć z wodą i zblendować.

Do masy dodać masło orzechowe, słodzidło , sól, przyprawy (dodać według własnego smaku).

Wymieszać całość po czym dodać skrobię i błonnik bambusowy. Do małej miseczki odłożyć 2 pełne łyżki masy, dodać do niej kakao i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).

Masę kakaową wyłożyć na dno, zapiec w 180⁰C 10-15 minut (spód powinien być lekko podpieczony). Po tym - na upieczony spód wyłożyć resztę masy orzechowej.

Cały sernik z okary piec 40-50 minut do zarumienienia. Sernik wyciągnąć z pieca, wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Sernik z okary można przystroić czekoladą, karmelem wegańskim lub inną ulubioną polewą.

Karmel wegański

- 150 g suszonych daktyli, bez pestek + woda
- 1 pełna łyżka pasty orzechowej (można dodać więcej w zależności, jak bardzo chcemy czuć orzechowy smak)
Daktyle zalać wrzątkiem, do pokrycia, odstawić na 30 minut, po czasie odcedzić, dodać pastę orzechową i zblendować. Dodać sól do smaku, dla przełamania słodyczy. Karmel gotowy. Przystroić orzeszkami arachidowymi, czekoladą, daktylami lub innymi dodatkami.

 

TIP: do naszego sernika użyliśmy tylko aromatu spożywczego Funky Flavors Sweet Chocomello - czekolada mleczna i karmel. Aromat doskonale podbił smak sernika i smakuje wyśmienicie. Uzyskujemy pyszny, wegański sernik z palonym karmelem i nutą orzechową. Aromatu można użyć pół na pół z innym słodzidłem. Słodkość należy dostosować według własnych kubków smakowych, kropelki dodawać po 1 dozie, przemieszać i próbować. Polecamy także inne aromaty Funky Flavors, które doskonale nadają smak, słodycz i aromat ciastom, szczególnie tym wegańskim.

 

Sernik (bez karmelu) 100 g: 280 kcal, T: 15,2 g, W: 17,20 g, B: 15 g

 

Inne przepisy

Kotlety z okary sojowej - wegańskie

  • 2 szklanki wilgotnej okary (okara nie może być bardzo mokra)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (siemię namoczyć w 2 łyżkach wody)
  • uprażone ziarno słonecznika (1 garstka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek mąki owsianej lub zmielone płatki owsiane (z tego 2 łyżki mąki odsypać na panierkę)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • sól, pieprz do smaku i olej do smażenia

Do miski wsypać okarę, dodać przetarty czosnek, sól, pieprz, odstawić do lodówki na ok. 10 minut. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Po czasie do okary dodać cebulę i pozostałe składniki, wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą lub olejem, z masy formować kotleciki, rozpłaszczyć i panierować w pozostawionej mące owsianej. Smażyć kotlety na oleju.

Ciasteczka z okary

  • 200 g okary
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru lub zdrowego zamiennika
  • 50 g suszonych owoców (pokrojone)
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 50 g oleju
  • 20 g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i ulepić ciasteczka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie urosną, dlatego można zachować mały odstęp. Piekarnik nagrzać do 180C, piec około 15-20 minut, do momentu zarumienienia. Ciasteczka studzić na blasze lub kratce.

Polecane

Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 900 ml - tłoczony na zimno

Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 900 ml - tłoczony na zimno

Cena regularna: 29,99 zł brutto27,99 zł brutto279.90 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 26,99 zł
31,10 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Erytrytol erytrol 1 kg zdrowy słodzik dla diabetyków i cukrzyków

Erytrytol erytrol 1 kg zdrowy słodzik dla diabetyków i cukrzyków

Cena regularna: 18,99 zł brutto14,99 zł brutto149.90 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 12,99 zł
14,99 zł / kg brutto
Przejdź do produktu
Daktyle suszone bez pestek 1 kg - bez siarki

Daktyle suszone bez pestek 1 kg - bez siarki

Cena regularna: 12,99 zł brutto12,34 zł brutto123.40 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 12,06 zł
Przejdź do produktu

pixelpixelpixel