PRZEPISY: Wspólne pieczenie z dziećmi - Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Święta coraz bliżej, dzieci widzą w sklepach ozdoby, słodycze i tak, te wymarzone zabawki! Czekanie na same święta byłoby o wiele bardziej trudniejsze, gdyby nie mikołajki, które obchodzimy 6 grudnia.
Warto spędzić ten czas z maluchem ucząc go w jaki sposób może podziękować Mikołajowi za wspaniałe prezenty. Doskonałym pomysłem jest wspólne pieczenie ciasteczek. Zaskoczcie Mikołaja własnoręcznie upieczonymi słodkościami z dodatkiem gorącego mleka!
Ciasteczka imbirowe - bezglutenowe
1 szklanka – 250 ml, temperatura: 170oC, czas pieczenia 10-12 minut.
Składniki - na około 30 małych ciasteczek (ilość zależy od wielkości foremek jakie użyjemy)
1 szklanka mąki bezglutenowej (np. 0,5szkl.mąki ryżowej i 0,5szkl. mąki gryczanej)
60 g zimnego masła
1 jajko
1,5 łyżki wody
2 łyżki miodu naturalnego
szczypta soli
1 łyżka mielonego imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
szczypta kardamonu
Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać wodę i masło, posiekać, na końcu dodać jajko i zagnieść. Ciasto schłodzić do 30 minut, jednak gdy masa będzie dosyć zwarta to można od razu przystąpić do wałkowania. Ciasto należy wałkować (grubość 0,5 cm) na obsypanym mąką blacie i wykrawać wykrawaczkami do pierniczków.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej wykrojone ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku. Wystudzić na kratce. Ciasteczka można ozdobić czekoladą bezglutenową, orzeszkami, płatkami migdałowymi. Stylizacja dowolna.
Wegańskie ciasteczka z masła orzechowego
1 szklanka – 250 ml, temperatura: 190oC, czas pieczenia 10-15 minut.
Składniki – na 15 większych ciasteczek
1 szklanka masła orzechowego
100 ml dowolnego syropu (np. agawy, klonowy)
10 sztuk daktyli suszonych
¾ szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowa
tabliczka czekolady wegańskiej
1 łyżeczka oleju kokosowego extra virgin
szczypta soli
opcjonalnie można dodać aromatu waniliowego, ziaren laski wanilii
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do namoczenia, pokroić na kawałki. Nastawić piekarnik.
Do miski przełożyć masło orzechowe, syrop, ekstrakt waniliowy – wymieszać. Do masy dodać posiekane daktyle i połowę czekolady, którą także należy posiekać. Przemieszać i dodać mąkę z solą. Wyrobić ciasto rękoma.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać ciasto i formować ciasteczka zwilżonymi dłońmi. Do nagrzanego piekarnika wstawić blaszkę z ciastkami. Po upieczeniu wystudzić chwilę na blaszce, po czym przełożyć na kratkę.
Pozostałą część czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym i oblać wystudzone ciasteczka.
Bezglutenowe pierniczki z bakaliami
1 szklanka – 250 ml, temperatura: 180oC, czas pieczenia 10 minut.
Składniki suche
1 szklanka bezglutenowego mixu mąk (np. jaglana, kukurydziana, ryżowa)
większa szczypta sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka imbiru mielonego
0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
szczypta gałki muszkatołowej
¼ szklanki cukru trzcinowego
Składniki mokre
2 łyżki oleju kokoswego
2 łyżki miodu naturalnego (można zastąpić syropem klonowym)
2 łyżki napoju sojowego
bakalie: żurawina, rodzynki, orzechy włoskie, nerkowce – 1 garść (posiekać)
skórka pomarańczy – garść lub według uznania
Składniki suche połączyć w misce i wymieszać. Mokre składniki przełożyć do garnuszka i podgrzać na małym ogniu, do połączenia. Mieszać, aby nie doszło do przypalenia. Wystudzić.
Wystudzoną masę przelać do suchych składników i wymieszać do połączenia. Dodać bakalie i zagnieść masę. Ciasto należy delikatnie rozwałkować na grubość 1 cm, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 1h, a najlepiej na całą noc.
Nastawić piekarnik. Po schłodzeniu masę na nasze pierniki trzeba rozwałkować na grubość 0,5 cm na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy pierniczki i odkładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do piekarnika na 10 min. Po upieczeniu wystudzić.
Upieczone pierniczki można polukrować lub oblać bezglutenową czekoladą.
LUKIER: 1 szklankę cukru pudru rozpuścić w 1 łyżce napoju sojowego. Wystudzone pierniki oblać lukrem, a na końcu udekorować orzechami, bakaliami.
Ciasteczka upieczone? Świetnie! Teraz czas na przygotowanie przyjścia Mikołaja.
W większości domów upominki od od świętego chowane są pod poduszką lub w bucie, kapciu, skarpecie. Przygotuj z dzieckiem takie miejsce przeznaczone dla Mikołaja. U mnie w domu był to parapet przy oknie, gdzie stawiałam swojego kapcia z myślą, że rano zobaczę paczkę z niespodzianką. Posiadasz w domu kominek? Powieś przy nim skarpety, które bardzo ładnie prezentują się w takiej aranżacji. Gdy już wybierzesz to wyjątkowe miejsce to czas na przygotowanie poczęstunku dla Mikołaja.
Upieczone ciasteczka przełóż z maluchem do miseczki lub na talerzyk, a ciepłe mleko przelejcie do szklanki. Warto też zostawić kilka marchewek dla reniferów. Tak przygotowaną strawę postawcie na parapecie lub na stoliczku. Dodatkowo zaproponuj dziecku wspólne napisanie listu do świętego Mikołaja. Dla malca taki przedsmak świątecznej atmosfery będzie bardzo wyjątkowy. Towarzystwo w trakcie pisania listu to wspaniała chwila, która poszerza więzi między dzieckiem, a rodzicem.
Warto też zdobyć jakiś szczegół, który uwiarygodni przyjście Mikołaja np. dzwoneczek, kawałeczek futerka z ubrania, czy sama czapka. Można także przygotować list od Mikołaja do dziecka np. podziękowania za poczęstunek i przyznanie, że maluch zasłużył w tym roku na prezenty. To wielka atrakcja!
Niech Twoja pociecha wie, że Mikołaj to nie tylko prezenty, ale również wspólne przygotowania na przyjście tej wyjątkowej osoby, która towarzyszy nam w tym przedświątecznym okresie przez nasze całe dzieciństwo i nie tylko ;)
Życzymy udanej zabawy!
Zielona Esencja