Jagomonki - przepis na wybitnie jagodowe rollsy!
Jagomonki - hit tego lata!
Jagomonki to hit kulinarny tego lata! Jest to świetna opcja, pysznego deseru, który z łatwością możecie przyrządzić sami w domu. Jagomonki to letni wariant popularnych i dobrze nam wszystkim znanych cynamonek. Stanowią one świetną alternatywę dla cynamonek oraz jagodzianek. Cynamonki już doskonale znamy i wiemy jak smakują, zatem to fantastyczny moment, aby przetestować ich letnią alternatywę - jagomonki! Fantastyczne ciasto drożdżowe, jagodowe nadzienie i jogurtowa polewa - brzmi pysznie, prawda? Wypróbuj nasz przepis na jagomonki już teraz!
Przepis na jagomonki
Przygotowanie jest niezwykle proste i na pewno z naszym przepisem wyjdą Wam pyszne jagomonki. Do dzieła!
Składniki:
- 7g suchych drożdży Green Essence
- 250ml mleka
- 500g mąki
- 2 jajka
- 120g erytrytolu Green Essence/cukru/ksylitolu Green Essence
- 75g masła
- szczypta soli Green Essence
- 500g czarnych jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150g jogurtu naturalnego
- kilka kropli aromatu waniliowego bez cukru lub 1 łyżeczka cukru waniliowego Green Essence
Przygotowanie:
250ml mleka należy podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Do ciepłego mleka dodaj 7g suchych drożdży i wymieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. Mieszankę należy odstawić na około 10 minut. W dużej misce lub garnku wymieszaj 500g mąki, 2 jajka, 80g erytrtolu/cukru/ksylitolu, 75g masła i szczyptę soli. Do gotowej mieszanki dodaj drożdże z mlekiem i połącz składniki przy pomocy miksera lub ręcznie. Ciasto odstaw na godzinę, aby wyrosło. W tym czasie do garnuszka należy włożyć 500g czarnych jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 40g erytrytolu/cukru/ksylitolu i podgrzać oraz dokładnie wymieszać, aby uzyskać nadzienie o idealnej konsystencji. Gotowe, wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj, aby uzyskać placek o grubości około 1,5-2cm. Na rozwałkowane ciasto nałóż jagodowe nadzienie i równomiernie rozsmaruj po cieście. Ciasto zawiń w rulon i pokrój (najlepiej nitką, aby kawałki nie straciły kształtu) w rollsy o grubości około 2-3cm. Pokrojone rollsy można na chwilę odstawić, aby odpoczęły, a następnie przełóż je do dowolnej formy lub naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15-20 minut w trybie "góra-dół". Kiedy jagomonki się pieką możesz przygotować waniliową polewę. Jogurt naturalny połącz z kilkoma kroplami aromatu waniliowego bez cukru lub z 1 łyżeczką cukru waniliowego. Gotowe, upieczone jagomonki posmaruj waniliową mieszanką. Z przepisu wyjdzie 10 jagomonek. Gotowe!
Wartości odżywcze na 1 porcję:
- wartość energetyczna: 306kcal
- białko: 8,79g
- tłuszcz: 9,17g
- węglowodany: 60,52g
Jakie właściwości zdrowotne mają jagody?
Czarne jagody oprócz przepysznego smaku cechują się wieloma korzystnymi właściwościami i pozytywnym działaniem na nasze zdrowie. Czarne jagody swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Antyoksydanty znajdujące się w czarnych jagodach wspierają proces neutralizacji wolnych rodników, tym samym zmniejszają stres oksydacyjny oraz ryzyko pojawienia się chorób przewlekłych, takich jak nowotwory czy choroby mięśnia sercowego. Antocyjany wspierają zdrowie i kondycję narządu wzroku. Antyoksydanty wspierają funkcje mózgu oraz chronią przed powstaniem chorób neurodegeneracyjnych. Jagody są fantastycznym źródłem błonnika, który wspiera procesy trawienia, zapobiega zaparciom oraz dobroczynnie wpływa na zdrowie i funkcje jelit. Spożywanie jagód wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez możliwe obniżenie ciśnienia tętniczego, obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka powstania miażdżycy. Jagody są bogate w witaminę C, dzięki czemu owoc ten wspiera układ immunologiczny. Badania sugerują, że czarne jagody mogą pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a także mogą poprawić wrażliwość na insulinę oraz zmniejszać poziom glukozy we krwi. Jagody to źródło wielu witamin: A, C, K, E oraz tych z grupy B, a także minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Spożywanie czarnych jagód jest niezwykle korzystne dla naszego organizmu, dzięki dobroczynnemu wpływowi na zdrowie i funkcjonowanie wielu narządów.
W sezonie letnim korzystaj ze świeżych jagód, zaś poza sezonem śmiało wykorzystuj jagody mrożone! ;)