PRZEPIS KETO: Sernik jak z cukierni - przepis na puszysty sernik ketogeniczny na orzechowym spodzie
Sernik to doskonałe ciasto na letni deser, to też wdzięczny wypiek w diecie ketogenicznej - zawiera sporo białka, błonnika no i wpisuje się w zasady diety Low-carb!
Dziś mamy dla Was przepyszny i sprawdzony przepis na keto sernik jak z cukierni, na orzechowym spodzie. Keto sernik z wiaderka jest puszysty, ma chrupiącą kruszonkę i jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Nie musicie wstępnie wypiekać spodu, wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki w podanych proporcjach np. za pomocą miksera i wstawić do piekarnika.
Taki puszysty keto sernik będzie idealnym deserem na rodzinne spotkanie lub w gości - zasmakuje nawet osobom, które nie praktykują diety keto
Składniki na Keto-Spód do sernika:
- 3 jajka
- 40 g maki migdałowej
- 40 g mąki kokosowej
- 30 g erytrytolu
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka gumy guar
Składniki na masę sernikową :
- 1 kg twarogu sernikowego (wiaderko)
- 100 g śmietanki 36%
- 3 jajka
- 150 g erytrytolu
- 2 – 3 kropelki aromatu waniliowego lub wanilii mielonej
- 40 g budyniu waniliowego
Składniki na Keto-Kruszonkę:
- 2 jajka
- 30 g mąki migdałowej
- 30 g mąki kokosowej
- 15 g erytrytolu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie
Na samym początku zabieramy się za przygotowanie spodu pod keto-sernik. Jest banalnie prosty: najpierw należy ubić całe jajka z erytrytolem - najlepiej za pomocą miksera, a następnie dodać resztę składników sypkich - mąki, proszek do pieczenia, kakao i na końcu gumę guar.
Spód wyłożyć najlepiej na okrągłą blaszkę tortową na papier do pieczenia o średnicy ok. 24-26 cm.
Teraz czas na przygotowanie chrupiącej kruszonki, która zwieńczy nasz Keto-sernik.
Całe jajka ubić z erytrytolem i dodać pozostałe składniki sypkie. Wyrobić, a następnie włożyć do lodówki albo zamrażarki na czas przygotowania masy sernikowej.
Jak zrobić masę na keto-sernik?
Całe jajka ubić z erytrytolem na jednolitą masę, przypominającą kogel-mogel (najlepiej za pomocą miksera), dodać resztę składników i ponownie wymieszać mikserem na gładką masę.
Przygotowaną masę sernikowa wylać na wcześniej przygotowany spód kakaowy. Wyciągnąć ciasto na kruszonkę z lodówki i pokruszyć w ręce albo zetrzeć na tarce (grube oczka).
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 60-70 min.
Wartości odżywcze i bilans składników w 100g:
Kcal: 173
Tłuszcze: 11,2g
Węglowodany netto: 2,4g
Białko: 11,4g
Przepis zainspirowany przepisem na sernik waniliowy #babanaketo