PRZEPIS KETO: Sernik jak z cukierni - przepis na puszysty sernik ketogeniczny na orzechowym spodzie

2022-07-27
PRZEPIS KETO:  Sernik jak z cukierni - przepis na puszysty sernik ketogeniczny na orzechowym spodzie

Sernik to doskonałe ciasto na letni deser, to też wdzięczny wypiek w diecie ketogenicznej - zawiera sporo białka, błonnika no i wpisuje się w zasady diety Low-carb!

Dziś mamy dla Was przepyszny i sprawdzony przepis na keto sernik jak z cukierni, na orzechowym spodzie. Keto sernik z wiaderka jest puszysty, ma chrupiącą kruszonkę i jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Nie musicie wstępnie wypiekać spodu, wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki w podanych proporcjach np. za pomocą miksera i wstawić do piekarnika.

Taki puszysty keto sernik będzie idealnym deserem na rodzinne spotkanie lub w gości - zasmakuje nawet osobom, które nie praktykują diety keto


Składniki na Keto-Spód do sernika:


Składniki na masę sernikową :


Składniki na Keto-Kruszonkę:

  • 2 jajka
  • 30 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 15 g erytrytolu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

jak zrobić keto sernik z widerka - przepisy

Przygotowanie

Na samym początku zabieramy się za przygotowanie spodu pod keto-sernik. Jest banalnie prosty: najpierw należy ubić całe jajka z erytrytolem - najlepiej za pomocą miksera, a następnie dodać resztę składników sypkich - mąki, proszek do pieczenia, kakao i na końcu gumę guar.

Spód wyłożyć najlepiej na okrągłą blaszkę tortową na papier do pieczenia o średnicy ok. 24-26 cm.

Teraz czas na przygotowanie chrupiącej kruszonki, która zwieńczy nasz Keto-sernik.

Całe jajka ubić z erytrytolem i dodać pozostałe składniki sypkie. Wyrobić, a następnie włożyć do lodówki albo zamrażarki na czas przygotowania masy sernikowej.

Jak zrobić masę na keto-sernik?

Całe jajka ubić z erytrytolem na jednolitą masę, przypominającą kogel-mogel (najlepiej za pomocą miksera), dodać resztę składników i ponownie wymieszać mikserem na gładką masę.
Przygotowaną masę sernikowa wylać na wcześniej przygotowany spód kakaowy. Wyciągnąć ciasto na kruszonkę z lodówki i pokruszyć w ręce albo zetrzeć na tarce (grube oczka).

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 60-70 min.

Wartości odżywcze i bilans składników w 100g:

Kcal: 173
Tłuszcze: 11,2g
Węglowodany netto: 2,4g
Białko: 11,4g

Przepis zainspirowany przepisem na sernik waniliowy #babanaketo

puszysty keto sernik z wiaderka sprawdź przepis
zobacz przepis na keto carbonara z makaronem konjac
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixelpixel