PRZEPIS KETO: Pumpkin Latte - kawa czy deser? Sprawdź jak smakuje i jak zrobić prawdziwą Keto Spice Latte
Znane kawiarnie i sieciówki co sezon prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych trendów i napojów kawowych, które zachęcą nas do spróbowania nowości. Zwykła Latte i Cappuccino już dawno odeszły do lamusa. Teraz chodząc do kawiarni mamy do wyboru tyle różnych rodzajów kaw, że czasem trudno się domyślić co taka kawa ma w sobie i jak będzie smakować.
Trendy kawowe wpływają na powstawanie nowych przepisów na kawy dietetyczne. Ci, którzy liczą kalorie, zawartość węglowodanów, białek, a przede wszystkim zwracają uwagę na dodatek CUKRU, szukają zdrowszych wersji popularnych przepisów na kawy i desery kawowe.
W czasach Covidu niestety, ograniczyliśmy wizyty w kawiarniach, co nie znaczy, że nie powstawały nowe propozycje pysznych kaw "to go", czyli na wynos.
Co to jest Pumpkin Spice Latte?
Jesienią 2021 roku bardzo popularna stała się Pumpkin Spice Latte, czyli kawa z mlekiem i musem z dyni, z dodatkiem korzennych przypraw i syropu, najczęściej klonowego. Spice Latte powstała w Stanach Zjednoczonych i była doskonałą propozycją w okresie Halloween, który Amerykanie obchodzą bardzo hucznie. W tym sezonie mamy już bardzo dużo wariacji Pumpkin Spice Latte, ale nadal jest to świetna kawa na chłodne, jesienne wieczory - dodaje energii, smakuje przepysznie i rozgrzewa!
Czym różni się Pumpkin Spice Latte od Keto Pumpkin Latte?
Popularna kawiarniana wersja Pumpkin Spice Latte jest słodka... bardzo słodka, co akurat nie jest dobrą wiadomością dla osób będących na dietach, a szczególnie na diecie ketogenicznej. Ograniczenie spożywania węglowodanów i co za tym idzie cukru - to podstawa diety Keto. Jednak będąc na diecie Keto lub jakiejkolwiek innej, nie musisz rezygnować z ulubionych smaków.
Wystarczy dobry, dostosowany i sprawdzony przepis!
Taki właśnie sprawdzony, pyszny i Keto przepis na Pumpkin Spice Latte przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie w Zielonej Esencji.
Nasza kawa jest smaczna, rozgrzewająca, mleczna i aromatyczna. A do tego mocno w duchu Keto i Low-Carb!
Przepis na Keto Pumpkin Latte
1 porcja = duża kawa około 400ml
Składniki:
- 200ml mleka lub napoju migdałowego
- 120ml mocnej kawy typu espresso lub kawy zaparzonej w kawiarce
- 2 łyżki puree dyniowego
- 30g (ok.2 łyżki) ubitej śmietany kremówki bez dodatku cukru
- aromat Funky Flavors Cinnamon Sugar lub Sweet Cinnamon Roll
- opcjonalnie do smaku 2 łyżeczki keto słodzika: erytrytolu Green Essence lub złotego erytrytolu GE lub erytrytolu cynamonowego GE
- przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej mielonej GE, pół łyżeczki cynamonu mielonego GE, szczypta imbiru mielonego GE, kilka kropli ekstraktu lub aromatu waniliowego, ewentualnie odrobina mielonej wanilii GE
Przygotowanie:
2 łyżki puree dyniowego gotowego (lub samodzielnie wykonanego: upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana na gładką masę) umieścić w rondelku i wlać mleko. Podgrzać mleko z puree dyniowym, dodać przyprawy. Całość zmiksować za pomocą blendera, przecedzić przez sitko i wlać do szklanki. Dodać słodzik, aromat i wymieszać. Na koniec udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.
TIP Zielonej Esencji: żeby zwiększyć zawartość białka i podbić wartość proteinową kawy, radzimy zmieszać i zblendować mleko z puree dyniowym i 20g odżywki białkowej o neutralnym smaku (wanilia, śmietanka, ewentualnie karmel).
Wartości odżywcze (z odżywką białkową):
wartość energetyczna: 295kcal
białko: 24,99g
tłuszcz: 15,69g
węglowodany: 24,30g
Przepis na klasyczną Pumpkin Spice Latte
Dla tych z Was, którzy lubią klasyki, przygotowaliśmy drugą opcję pysznej Pumpkin Spice Latte jak ze Starbucks'a!
Składniki:
- 200ml mleka lub napoju migdałowego
- 100ml zaparzonej mocnej kawy
- 50g puree dyniowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10g erytrytolu Green Essence lub złotego erytrytolu GE lub erytrytolu z cynamonem GE
- 40ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego Green Essence
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej Green Essence
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Green Essence
- 1/2 łyżeczki goździków mielonych Green Essence
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko/napój migdałowy, puree dyniowe oraz wybrany erytrytol. Ustaw średni ogień i podgrzej, ale nie doprowadź do zagotowania. Podgrzaną mieszankę zdejmij z ognia i dodaj kawę, przyprawy oraz ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu ubij śmietankę do uzyskania bitej śmietany. Do kubka lub szklanki wlej gotowy napój, dodaj bitą śmietanę i posyp całość cynamonem.
Wartości odżywcze:
wartość energetyczna: 290kcal
białko: 3,45g
tłuszcz: 18,94g
węglowodany: 36,12g