Tropikalna tapioka - czym jest i jakie dania można z niej wyczarować?

2018-08-06
Tropikalna tapioka - czym jest i jakie dania można z niej wyczarować?
Maniok jadalny to krzew, który porasta głównie kraje Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Występuje w dwóch odmianach: słodkawej w Meksyku i Ameryce Centralnej i gorzkawej w Brazylii. Jego ojczyzną jest Brazylia, z której to rozprzestrzenił się na inne kraje Ameryki Południowej. Za sprawą handlarzy niewolnikami, wędrownych kupców i żeglarzy dotarł także do Afryki i Azji południowej. Dzięki temu, że nie jest wymagającą rośliną, jeśli chodzi o jego uprawę, przyjął się dobrze i dziś jest bardzo powszechny w tych krajach. Jak bardzo? Liczne źródła podają, że jest głównym składnikiem diety ludności na świecie, zaraz po pszenicy i ryżu. Krzew manioku osiąga do 3 metrów wysokości, jego liście wyglądem przypominają liście marihuany. Ale najważniejsze są bulwy, które są podłużne, ciemnobrązowe i pokryte chropowatą powierzchnią. Pod nią kryje się śnieżnobiały miąższ. To właśnie jest część jadalna manioku, chociaż w tropikach wykorzystuje się także liście. Można z nich przygotować potrawę, która przypomina nasz polski bigos.maniok
Wracając do bulw manioku, to trzeba pamiętać o tym, że nie można ich spożywać na surowo, ponieważ są trujące. Występuje w nich glikozyd manihotoksyna - substancja, która łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski. Żeby pozbyć się właściwości trujących, trzeba poddać maniok obróbce termicznej (ugotować, usmażyć) lub poddać suszeniu.

Jak smakuje maniok?

Niektórzy porównują go do smaku ziemniaka, dla innych w smaku jest mączysty i mdły. Maniok można przyrządzić na wiele sposobów, można potraktować go jak naszego polskiego ziemniaka. A więc zrobić z niego frytki, dodać do zup czy ugotować. Wtedy najlepiej smakuje w połączeniu z sosami. Najpopularniejszy produkt wytwarzany z manioku to tapioka. Dostępna jest w kilku wersjach. Dostaniemy ją w formie perłowych kulek, mąki lub płatków.

Co cennego znajduje się w tapioce?

Albo raczej czego w niej nie znajdziemy? Tapioka pozbawiona jest glutenu, co oznacza, że jest idealna dla osób uczulonych na gluten i chorych na celiakię. W odróżnieniu od innych kasz nie znajdziemy w niej za wiele białka. Jest za to bogata w węglowodany (składa się w 90% z tych związków organicznych). Obecność tak dużej ilości węglowodanów sprawia, że tapioka szybko dodaje energii i jest syta. Znajdziemy w niej także witaminę C i takie pierwiastki jak żelazo, cynk, fosfor, potas czy magnez. Tapioka to produkt lekkostrawny dlatego poleca się go osobom z wrażliwym żołądkiem czy wrzodami. Z powodzeniem można ją włączyć do diety dzieci czy osób starszych. Idealna jest również dla alergików (jest hipoalergiczna). Dzięki temu, że ma śladową ilość białka, stosuje się ją także w diecie niskobiałkowej, a przez to, że jest to produkt roślinny, jest szeroko wykorzystywany w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Tapioka w kuchni

Tapioka zadomowiła się nie tylko w kuchni latynoskiej, ale także w europejskiej. Znalazła zastosowanie jako zagęszczacz do zup i sosów. Stosuje się ją także do wyrobów takich potraw jak omlety, naleśniki, racuchy czy suflety. Dzięki temu, że ma właściwości zagęszczające, z jej pomocą zrobimy mus, kisiel czy budyń. Wypieka się z niej także chleb, ciasteczka i placki. Tapioka sprawdzi się w zupach jako zamiennik makaronu, a także w sałatkach. To doskonały substytut zwykłej mąki pszennej, dzięki temu, że jest neutralna w smaku, nie zmienia smaku oraz zapachu przyrządzanych z niej dań.Jak znaleźć swoje ulubione danie z tego surowca roślinnego? Najlepiej przygotować kilka dań. Dlatego w tym wpisie nie mogło zabraknąć kilku przepisów.


Deser z tapioki z musem mango


Składniki:
40
0 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego1/3 szklanki granulowanej tapioki

deser tapioka
1/4 szklanki cukru trzcinowego, lub ksylitolu

ekstrakt z wanilii

szczypta soli

Sos:

1 duże mango

2 łyżki cukru trzcinowego

sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

1. Granulki tapioki zalewamy mlekiem kokosowym lub innym roślinnym i odstawiamy na 2 godziny do lodówki (najlepi
ej zrobić to w garnku, ponieważ potem całość będziemy krótko gotować);

2. Po około 2 godzinach do masy dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii, szczyptę soli i cukier trzcinowy;

3. Całość gotujemy przez około 15 minut do momentu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie;

4. Pora na sos. Mango obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu do 10 minut, po tym czasie całość należy zblendować;

5. Ugotowaną tapiokę przelewamy do pucharków, dodajemy sos mango i dekorujemy malinami. Deser można schłodzić, odstawiając go do lodówki, ale może zostać podany na ciepło.



Budyń waniliowy z mąki tapioki

Składniki:

500 ml mleka



4 łyżki mąki z tapioki

2 łyżki cukru trzcinowego

kilka kropel ekstraktu z wanilii

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy w garnku. Mąkę rozrabiamy z mlekiem, cukrem i ekstraktem waniliowym- taką mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Za chwilę całość zgęstnieje. Przelewamy do miseczek. Możemy udekorować świeżymi owocami.

budyń tapioka
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel