Inulina naturalny prebiotyk. Poznaj właściwości inuliny i zadbaj o zdrowe jelita!
Warto po nią sięgnąć, aby cieszyć się w pełni z jej wielu niezaprzeczalnych zalet.
Inulina to rodzaj prebiotyku, czyli substancji używanej przez mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym. Inulina skutecznie obniża poziom glukozy po zjedzeniu posiłku, ma bardzo pozytywny wpływ nie tylko na trawienie i procesy wypróżniania, ale również na odporność, która jak wiadomo zaczyna się w jelitach. Więcej o korzyściach płynących ze stosowania Inuliny dowiesz się z naszego BLOGA.
Inulina co to jest?
Inulina jest naturalnie występującym cukrem. Ten bogaty wielocukier występuje naturalnie u roślin, głównie tych z grupy astrowatych. Inulina magazynowana jest w korzeniach i bulwach roślin, występuje w większych ilościach w cykorii, bulwach karczocha, mniszka lekarskiego, topinamburu, w czosnku, bananach, cebuli, porze, szparagach. Występuje również w pszenicy, niektórych warzywach i owocach.
Inulinę jako polisacharyd po raz pierwszy wyodrębniono z korzenia rośliny leczniczej omanu wielkiego (łac. Inula helenium) i stąd właśnie pochodzi nazwa inuliny.
Inulina postać białego proszku, przypominającego konsystencją skrobię. Inulina dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ma delikatnie słodkawy smak, przypomina nieco mleko w proszku.
Inulina ma tylko 30% słodkości w porównaniu do sacharozy, może stanowić zastępstwo cukru, nie jest jednak tak słodka. Jest za to niskokaloryczna - zawiera ok. 1,5kcal/g i ma niski indeks glikemiczny IG14 i może być bezpiecznie stosowana przez diabetyków.
Inulina skutecznie obniża poziom glukozy po zjedzeniu posiłku, ułatwia zmniejszenie masy ciała, wpływa korzystnie na przyswajalność minerałów i przyczynia się do podniesienia odporności.
Zastosowanie Inuliny
W kuchni można używać inulinę jako zagęstnika do sosów, zup, kisieli, puddingów, kremów. Po rozpuszczeniu w wodzie inulina doskonale sprawdza się jako zamiennik substancji żelującej, np. do galaretek. Można ją wykorzystać podczas przygotowywania domowych wypieków, dzięki zawartości błonnika w inulinie ciasta będą bardziej kruche. Z inuliny można zrobić także zdrowy lukier do ciast.
Poza tym inulinę warto używać do zagęszczania zup i sosów zamiast białej mąki czy skrobi. Doda lekko słodkawego smaku, dobrze zagęści dressing do sałatki. Inulina może być stosowana również jako tzw. reduktor tłuszczu w potrawach - dzięki swojej konsystencji może ograniczyć ilość tłuszczu dodawanego tradycyjnie do potraw, kremów itp.
Oprócz walorów smakowych i zastosowania w kuchni Inulina ma też drugą ważną rolę - suplementu, który bardzo pozytywnie wpływa na organizm człowieka.
Inulina to rodzaj prebiotyku, czyli substancji używanej przez mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym.
Inulina jako źródło błonnika nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Błonnik ten zwiększa ilość korzystnych kolonii "dobrych" bakterii Bifidobacteria i Lactobacilli w jelitach, co z kolei ma bardzo pozytywny wpływ nie tylko na trawienie i procesy wypróżniania, ale również na odporność, która jak wiadomo zaczyna się w jelitach.
Zdrowotne właściwości inuliny
Właściwa flora bakteryjna dzięki inulinie
Inulina dzięki specyficznej budowie i dużej zawartości wspomnianego błonnika uzyskała miano prebiotyku, czyli substancji, która pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach.
Regularne przyjmowanie inuliny zmniejsza dyskomfort trawienny i pomaga w zaparciach. Europejskie Stowarzyszenie Bezpieczeństwa Żywności podaje, że spożywanie 12 gramów inuliny dziennie łagodzi przewlekłe zaparcia.
Z badań wynika że aż 40% masy inuliny przekształca się w biomasę bakterii. Prawie cała inulina ulega fermentacji prowadzonej przez mikrobiom okrężnicy (bakterie Bifidobacterium i Lactobacillus). Produkty tej fermentacji – hamują rozwój chorobotwórczych bakterii takich jak np. Salmonella i Escherichia Coli. Zgodnie z badaniami, 5 gramów inuliny dziennie przyspiesza wzrost bakterii Bifidobacteria w jelitach.
Poziom cukru w normie dzięki Inulinie
Dodawanie Inuliny i regularne jej przyjmowanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójgliderydów we krwi. A więc Inulina skutecznie obniża poziom glukozy po zjedzeniu posiłku, co z kolei ułatwia zmniejszenie masy ciała, wpływa korzystnie na przyswajalność minerałów obniża poziom glukozy i insuliny po posiłkach u osób o średniej masie ciała i nadwadze.
Lepsze wchłanianie witamin i substancji odżywczych
Inulina ułatwia wchłanianie takich pierwiastków jak: magnez, wapń, miedź, żelazo, cynk, czy fosfor, kwas foliowy czy witaminy z grupy B.
Dzięki inulinie rozrasta się błona śluzowa jelita grubego, co poprawia zdolność wchłaniania minerałów przez nasz przewód pokarmowy.
Inulina szczególnie przyczynia się do lepszego wchłaniania wapnia – stwarza warunki, w których więcej białek wiąże się z wapniem. Ta właściwość inuliny ma niebagatelne znaczenie dla osób starszych i kobiet w okresie menopauzalnym, kiedy są one szczególnie narażone na ubytki wapnia i osteoporozę.
Inulina: 8 gramów dziennie zapewnia lepsze wchłanianie wapnia
Odporność z jelit dzięki Inulinie
Dodatkową zaletą inuliny jest korzystne oddziaływanie na układ odpornościowy i pośrednio na obniżenie poziomu cholesterolu i trójgliderydów we krwi.
Wpływa ona na układ odpornościowy bezpośrednio, jak i pośrednio. Inulina działa bezpośrednio na komórki układu odpornościowego znajdujące się w obrębie przewodu pokarmowego (a jest to aż 80% wszystkich komórek odpornościowych!) oraz w śledzionie .
Nie poddaje się ona działaniu enzymów obecnych w przewodzie pokarmowym, przechodząc bezpośrednio do jelita grubego w niemal niezmienionej postaci. Dzięki temu Inulina staje się podstawą rozwoju bardzo korzystnej mikroflory bakteryjnej, co w rezultacie prowadzi do zwiększonego namnażania się tych bakterii w jelicie, co z kolei ma ogromne znaczenia dla naszej odporności.
Inulina a dieta
Produkty z inuliną doskonale wpływają na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Szczególne jej właściwości sprawiają, że spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi, dodatkowo obniża indeks glikemiczny spożywanego pokarmu.
Inulina jest mniej kaloryczna niż zwykły cukier, zawiera tylko 1,5 kcal na 1g. To właśnie dlatego mogą ją stosować diabetycy oraz osoby pozostające na diecie redukcyjnej. Podczas odchudzania ważne jest sprawne trawienie i komfortowe regularne wypróżnianie, co dzięki inulinie jest łatwe do osiągnięcia.
Inulina polecana jest dla osób będących na diecie Keto czy Low Carb, a także w ogóle osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Przyjmowane inuliny jest także korzystne dla diabetyków, powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Inulina, mimo, że jest słodka nie jest szkodliwa dla zębów. Polisacharydy, w tym inulina nie podlegają fermentacji w jamie ustnej i nie stanowią pożywki dla bakterii obecnych w płytce nazębnej, które odpowiedzialne są za rozwój próchnicy.
Czy warto stosować inulinę?
Z pewnością warto. Jest to naturalny produkt o wielu bardzo pozytywnych właściwościach i bardzo dobrym smaku.
Nie trzeba inuliny spożywać w dużych ilościach - rekomendowana i w większości przypadków wystarczająca porcja dzienna inuliny to 10-12 gramów. Co znaczy, że dla jednej osoby jedno 500-gramowe opakowanie Inuliny w proszku starczy na ok. 1,5 miesiąca codziennego użytkowania.
My polecamy dodawanie inuliny do deserów i potraw obiadowych - zamiast mąki czy innych zagęstników. Inulina doskonale wkomponuje się w smak potrawy i doda jej doskonałej konsystencji.
Można również przyjmować inulinę w formie proszku doustnie bezpośrednio, najlepiej w godzinach porannych. Najlepiej wtedy 1 łyżeczkę sproszkowanej inuliny popić szklanką wody.
Po tygodniu regularnego stosowania inuliny przekonacie się, że ona naprawdę działa i ma niezwykle korzystny wpływ na organizm.
Trzymamy kciuki za wytrwałość i regularność!